Kihirdették a MŰKÖDJ! Pályázat győzteseit

forrás: Prím Online, 2019. március 8. 12:40

Hulladékgyűjtő távvezérelt hajó, versmondó robot és elektromos gördeszka is volt a Magyar Elektrotechnikai Egyesület által meghirdetett MŰKÖDJ! pályázat pályaművei között. Az ország különböző részeiről, számos szakképző intézményből, közel 40 kreatív, műszaki területen tanuló diák ötleteit részesítette elismerésben március 8-i ünnepélyes díjátadóján az Egyesület. 

A tehetségkutató program egyik célja, hogy a középiskolások bemutathassák az elektrotechnika, az elektronika és az informatika területén megvalósított innovatív ötleteiket. 

„Nem titkolt szándékunk, hogy a MŰKÖDJ! pályázattal felhívjuk a cégek figyelmét az önálló, kreatív és gyakorlati gondolkodású fiatalokra, az utánpótlásra, a jövő szakembereire. Lehetőséget adunk a vállalatok vezetőinek, hogy a felnövekvő generáció olyan leendő mestereit támogassák szakértői mentorálással, gyakornoki hely biztosításával vagy akár anyagi segítséggel, akik már most kiemelkednek szakmai elhivatottságukkal” - mondta Günthner Attila, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület irodavezetője.
 
A diákok bármely, a műszaki szakmákhoz köthető elképzeléssel nevezhettek a pályázatra, valamint a megvalósított eszközt bemutató kisfilmmel bizonyíthatták valódi rátermettségüket. Az ország különböző részeiről, számos szakképző intézményből, közel 40 kreatív, alkotó, céltudatos műszaki diák töltötte fel ötletét a MŰKÖDJ! pályázati felhívásra. 
 
A pályaművek nagyon különbözőek voltak, megtalálható volt közöttük hulladékgyűjtő távvezérelt hajó, versmondó robot, de még elektromos gördeszka is.
 
A szervezők örömmel tapasztalták, hogy a diákok gondolkodásában egyre központibb helyet foglal el a környezettudatosság, a fenntartható fejlődés. Ebben a témában olyan koncepciók születtek, mint a mini vízerőmű, de van, aki a napenergia minél hatékonyabb hasznosításán gondolkodott, vagy a fagáz alternatív energiaként történő felhasználását vizsgálta lehetőségként. Egyértelműen kiderült az is, hogy az okos eszközök, okos otthonok lehetősége már egészen természetes és elérhető igényként jelenik meg a fiatalok fejében, olyannyira, hogy azt maguk is képesek akár megtervezni és megvalósítani. Így születhetett meg a beadott okos bicikli, okos madáretető és különböző okos otthonok terve is.
 
Az idei díjátadón közel 20 tanulót díjaztak és számos további jutalom került átadásra, a versenyben résztvevő pedagógusoknak és iskoláknak.
Legtöbb díjat Zámbó Nándor Szegedi SZC okos megszakító pályamunkájáért kapta.
 
 
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület úgy érzi, elérte célját azzal, hogy a fiatalok mernek a saját szakterületükön gondolkodni, megvalósítani, és egyre szilárdabb jövőképet társítanak az eddig csak az iskolapadban ülve megtapasztalt szakmához. Remélik, hogy az évről évre egyre kreatívabb és nagyobb számban benyújtott pályázatok jó példát mutatnak a feltörekvő generáció képviselőinek is.
 

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az IBS UpSkill programja nyert a HR Best díj Toborzás kategóriájában

Első hellyel díjazta az International Business School UpSkill programját a HR Best nevű HR-szakmai díj zsűrije. Idén először adták át az elismerést az ország legnagyobb toborzási, munkaerő-piaci konferenciáján, a HR Festen. Öt kategóriában érkeztek be a nevezések számos pályázótól, melyeket két körben értékelt a szakmai zsűri.

2019. október 22. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás