Itt az eszköz a környezettudatos célok megvalósításához

forrás: Prím Online, 2019. március 9. 14:18

Egyre több szakember és közéleti szereplő hívja fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire. Nemrég például a davosi Világgazdasági Fórumon szólaltak fel a témában politikusok, üzletemberek és maga David Attenborough is, ami jól mutatja, hogy az ökológiai lábnyom csökkentése egyre égetőbb, világszintű kihívás, ami nemcsak a magánemberek, hanem a kormányok és a vállalatok felelőssége is. 

A cégek ezért egyre inkább törekednek a környezettudatos, fenntartható működésre, amire különféle előírások is kötelezik őket. Sok esetben azonban nem tudják, hogyan teljesítsék megfelelően mindezt. A Schneider Electric EcoStruxure Resource Advisor szoftvere hatékony segítséget nyújt számukra a fenntarthatósági célok kitűzésében, valamint a megvalósítás nyomon követésében és riportálásában.

 

A szabály kötelez

A hazai nagyvállalatoknak két kiemelten fontos nemzetközi egyezménynek kell eleget tenniük energiafogyasztásuk nyomon követése kapcsán. Az Energiahatékonysági Direktíva kötelezi őket, hogy négyévente végezzenek auditot aktuális energiahatékonysági profiljukról, beleértve a telephelyeken, az irodákban és a szállítmányozás során felhasznált erőforrásokat. Ebben a jelentésben többek között kötelesek meghatározni és számszerűsíteni az energiamegtakarítási lehetőségeket, és az elért eredményekről be kell számolniuk. Mulasztás esetén akár 10 millió forintos büntetéssel sújthatják a szervezetet. 

 

A nagyvállalatoknak ezenfelül a nem pénzügyi tevékenységeikről is éves jelentést kell készíteniük, amelyben környezetvédelmi, szociális és foglalkoztatási kérdésekkel kapcsolatos aktivitásaikról kell jelentést adniuk. Ezen belül a megújuló és/vagy a nem megújuló energiaforrások használatával, az üvegházhatásúgáz-kibocsátással, a vízhasználattal és a légszennyezéssel kapcsolatos részleteket is meg kell osztaniuk.

 

Ezeken felül a cégek önkéntes vállalásokat is tehetnek, és saját hatáskörben is kitűzhetnek célokat arra vonatkozóan, hogyan tervezik mérsékelni energiafelhasználásukat és környezettudatosabbá tenni működésüket.

 

 

Minden egy helyen

A vállalatoknál az energiahatékonysági és fenntarthatósági célok elérését rendszerint több munkatárs irányítja, különféle szakmai területeket lefedve. Ezek a szakemberek általában különböző rendszerekkel dolgoznak eltérő helyszíneken, és mindenki csak a saját munkájához szükséges adatokat látja, ezért az információmegosztás rendkívül nehézkes. Az egyik legnagyobb kihívást a nemzetközi nagyvállalatok számára ezért az jelenti, hogy egységesen tudják kezelni az adatokat. Ráadásul ahány telephelye vagy leányvállalata van egy szervezetnek, azok annyiféle módon riportálnak a központ felé. Mindez pedig nehezíti az átláthatóságot és a kitűzött célok megvalósítását, valamint a beszámolási kötelezettségek teljesítését. Ezért szükség van egy egységes, mindenhonnan elérhető platformra, amely megkönnyíti a munkát.

 

Ezekre a kihívásokra nyújt megoldást a Schneider Electric EcoStruxure Resource Advisor, egy olyan felhőalapú platform, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy egyetlen központosított felületen kövessék és kezeljék fenntarthatósági információikat. A megoldás több mint 400 különböző adatfolyamot, illetve gazdasági, környezeti és társadalmi mutatót képes vizsgálni. Segítségével egyszerűen gyűjthetők, elemezhetők és vizualizálhatók az energiafogyasztási és az egyéb fenntarthatósági adatok. A megoldás ezzel pedig mind az önkéntes vállalásaik teljesítésében, mind a kötelező jelentések elkészítésében támogatja a vállalatokat.

 

A szervezetek a kapcsolódó dokumentumokat, például a számlákat szintén feltölthetik és tárolhatják a platformon, így minden egy helyen található, ami megkönnyíti az ellenőrzési feladatokat. Az energiafogyasztási adatok telephelyenként is gyűjthetők, így a szoftver teljes rálátást biztosít a folyamatokra és az összefüggésekre az egyes helyszíneken. A cégek ráadásul annyi hozzáférést igényelhetnek a rendszerhez, amennyire szükségük van, köztük az auditorok számára is, akik így közvetlenül érik el az adatokat. 

 

Riportálás és támogatás felsőfokon

A rendszer elsősorban a vállalatok energiabeszerzési osztályai számára nyújt nagy segítséget abban, hogy a pénzügyi részlegek felé jelenthessék a pontos fogyasztási adatokat, az energiaköltségeket és -előrejelzéseket. A szervezet méretétől és tevékenységétől függően egyetlen ember is elég lehet a szoftver kezeléséhez, így akár egy 5-6 fős adminisztrációs osztály munkája is kiváltható, akik ezáltal más feladatok elvégzésére összpontosíthatnak.

 

A rugalmas megoldás segítségével a vállalatok testre szabott és specifikus – pl. energiafelhasználási, emissziós, költségkimutatási – riportokat készíthetnek havi, negyedéves és éves szinten, csupán néhány kattintással. Nyomon követhetik, hogyan haladnak a kitűzött kötelezettségvállalások teljesítésével, és a jövőbeli fejlesztési területeket is kijelölhetik. Az eszköz egységes jelentést készít minden telephelyről: összefoglalja és átláthatóan jeleníti meg az adatokat, továbbá segít az eltérések kimutatásában. Ezáltal a vállalatok globális képet kapnak energiaköltségeikről, az abban rejlő lehetőségekről, valamint kockázatokról, melyeket kiaknázhatnak, illetve minimalizálhatnak a Resource Advisorral. 

 

A szoftver legfrissebb verziója új riportkészítési funkciókat is kínál, amelyek révén a szervezetek folytonossá tehetik a fenntarthatósági jelentéseiket, illetve hasznosítani tudják az év során gyűjtött adatokat, így kevesebb nyomás és teher hárul rájuk a jelentéskészítési időszakban. Ezáltal több időt fordíthatnak azokra a projektekre, amelyek valóban előrelépést jelentenek, és hozzájárulnak a kitűzött célok eléréséhez.

 

A Schneider Electric mindemellett professzionális támogatást kínál a Resource Advisor bevezetéséhez és használatához. Segíti az ügyfeleket a keretrendszer meghatározásában, a szervezeti célok kitűzésében és követésében, a hatékonyságnövelő eszközök kiválasztásában, illetve a fenntarthatósági adatok elemzésében és ellenőrzésében.

 

A megoldást világszerte már 4500, a legkülönfélébb iparágakban tevékenykedő ügyfél alkalmazza sikerrel, több mint 300 000 helyszínen. Magyarországon körülbelül 100, többnyire nemzetközi nagyvállalat használja, köztük egy gyógyszeripari óriás, amely hazánkban is rendelkezik telephellyel. A vállalat globális szinten közel 160 telephellyel és gyárral üzemel, amelyek teljes energiaköltségét és annak minden részletét a Resource Advisor segítségével követi nyomon. A Schneider Electric pedig átfogó támogatást nyújt számára az eszköz személyre szabott alkalmazásában, az energiastratégia kialakításában és az azzal kapcsolatos riportálásban.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az infokommunikációs szakemberek a mesterséges intelligenciában bíznak

Az 5G-forradalommal együtt járó technológiai bumm új kihívásokat is tartogat a telekommunikációs iparág számára. A szolgáltatókis tisztában vannak vele, hogy a lehető leggyorsabban lépniük kell a mesterséges intelligencia (MI) és az autmatizáció terén, hogy költséghatékony megoldásokat találjanak a folyamatosan növekvő felhasználói elvárásokra. Az 5G által kínált lehetőségek egyre komplexebb rendszereket hívnak majd életre, és az így létrejövő, minden eddiginél nagyobb adatmennyiséget csak mesterséges intelligenciával lehet majd hatékonyan kezelni. Azt már most látjuk, hogy az  5G-nek köszönhetően az olyan technológiák, mint a dolgok internete (IoT) és az Ipar 4.0 fokozatosan mindennapivá válnak.

2020. február 19. 16:13

MI-alapú energetikai szolgáltatással lép piacra az eNET

Az eNET Adatbányászati és inkubációs üzletágának Electrigence nevű innovatív adatautomatizálási szolgáltatása új perspektívát kínál az európai villamosenergia-piac szereplőinek.

2020. február 19. 13:17

A Bosch okosszemüveg-megoldása kényelmesebbé teszi a mindennapi életet

Új videóban mutatja be a Bosch, hogyan láthatjuk a világot a jövő okosszemüvegén keresztül. A vállalat saját fejlesztésű Smartglass Light Drive okosszemüveg-rendszere olyan mindennapi helyzetekben jelenthet teljesen új, kényelmes és biztonságos megoldást, mint az autós vagy biciklis navigáció, a bevásárlás vagy a főzés. 

2020. február 19. 09:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás