Kiderült, hogyan teljesítenek a hazai ECDL-vizsgázók

forrás: Prím Online, 2019. március 13. 13:05

Érdekes trendek rajzolódnak ki az ECDL, vagyis a világ 150 országában elfogadott Európai Számítógép-használói Jogosítvány megszerzéséért folyamodó magyarok digitális írástudásáról a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) adatelemzéséből, a 2018-as vizsgaeredmények alapján.

A Neumann Társaság 22 éve koordinálja Magyarországon a digitális ismeretek megszerzését célzó oktatási programot, amelyhez indulása óta több mint félmillióan, csak 2018-ban pedig tízezren csatlakoztak: az ő több tízezer tavalyi vizsgaeredményüket vizsgálta meg az NJSZT.

 

Nagyon megy a számítógép- és nethasználat a diákoknak

Az eredményekből kiderül, hogy a magyar vizsgázók a legnagyobb arányban (98%) az ECDL online alapismeretek modulját teljesítik sikerrel – amely az internet alapvető szolgáltatásainak használatához szükséges tudásanyagot tartalmaz, így elég népszerű az idősebb vizsgázók körében is. Ugyancsak kiemelkedően magas, 96,4%-os volt tavaly a sikeres vizsgák aránya az IT-biztonság modulban, amely abban nyújt segítséget, hogy miként lehet biztonságosan használni az online szolgáltatásokat. A PC alapvető kezelésének elsajátítását célzó számítógépes alapismeretek modult ugyancsak magas, 95,3%-os arányban teljesítették sikerrel a vizsgázók.

 

„A három képzési modul sikeréhez kétségkívül hozzájárul, hogy a vizsgázók jelentős része már »digitális bennszülött«, aki már készségszinten használja a számítógépet és az internetet. Ugyanakkor a digitális alapkészségek megléte nem jelenti azt, hogy a mindennapokban nélkülözhetetlen valamennyi kompetencia birtokában lenne egy diák” – mondta el Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója.

 

 

Amire az irodában szükség van, azt még tanulni kell

Ezt az is jelzi, hogy a jellemzően a munkahelyeken szükséges számítástechnikai ismeretekből már jóval kevesebb a sikeres vizsga már alapszinten is: táblázatkezelésből 83,7%, adatbázis-kezelésből 86,9%, szövegszerkesztésből 88,7% teljesítette sikerrel a vizsgát. Érdekes módon a prezentációkészítés sokkal jobban megy a vizsgázóknak, ebből a modulból 93,8%-uk vizsgázott sikeresen.

 

Ugyanakkor a komolyabb munkahelyi pozíciók betöltéséhez elvárt, haladó szintű, azaz ECDL ADVANCED prezentációkészítési modult sokkal kevesebben (59,5%) tudták teljesíteni, de a szövegszerkesztés (61,4%), az adatbáziskezelés (66,7%) és a táblázatkezelés (66,7%) terén is gyengébbek az eredmények.

 

„Mindez azt jelzi, hogy bár napjainkban már a kisgyerekek is önállóan elboldogulnak egy táblagép vagy okostelefon használatával, azért továbbra is szükség van az ennél magasabb szintű informatikai ismeretek megszerzésére – életkortól függetlenül –, hiszen erre ma már a legtöbb munkahelyen biztosan szükség lesz” – mondta el Beck György, az NJSZT elnöke.

 

Természetesen a technológiai fejlődéssel párhuzamosan maga az ECDL képzési anyagát és a vizsgák tartalmát is folyamatosan frissíteni kell: az NJSZT munkatársai már diákok körében tesztelik az új, biztonságos közösségimédia-használati modult, és a jelentős érdeklődés nyomán már robotikai, és mesterséges intelligenciával kapcsolatos képzés előkészületei is folyamatban vannak.

 

A legtöbb ECDL-vizsgát fiatalok teszik le

A 2018-as jelentkezések alapján a hazai ECDL-vizsgázók legnagyobb hányada (51%) 18 évnél fiatalabb, de a 27-45 éves korosztály (23%) körében is népszerű a program, míg a 19-26 évesek a résztvevők 16%-át teszik ki. A 46 évesnél idősebb vizsgázók összességében az ECDL-hez csatlakozók 10%-át jelentik, ezen belül a 61 évnél idősebbek, tehát a nagyszülők korosztályának részesedése egyelőre csupán 1%.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Égető kérdések megvitatásával kezdte meg a távolléti oktatást az ELTE Informatikai Kara

Az Informatikai Kar vállalkozási ismereteket nyújtó kurzusain minden szinten  a járványügyi helyzet generálta változásokat elemezték.

2020. április 8. 19:32

Karrierváltás állami támogatással

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként tegnap bejelentett intézkedések révén ugrásszerűen, tízszeresére bővülhet itthon azok száma, akik a karrierváltás mellett döntenek, és egy intenzív és gyakorlatorientált képzés elvégzése után informatikus szakmát és állást szereznek. Tavaly már közel ezer, főként 21 és 45 év közötti életkorú, különböző szakmai háttérrel rendelkező diák kezdhetett új karriert programozóként egy általában fél éves képzés után. Ez a szám a jövőben az évi tízezer főt is elérheti az akár több millió forintos képzések 95 százalékos, vissza nem térítendő állami támogatásának, valamint a kamatmentes felnőttképzési diákhitelnek köszönhetően - állítja a junior szoftverfejlesztők és tesztelők képzésével foglalkozó PROGmasters.

2020. április 8. 14:05

Állami támogatásra alkalmas képzést indít a Green Fox Academy

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kormány többek között a válság miatt állás nélkül maradt munkavállalók átképzésének támogatását jelentette be. A tájékoztatásban kiemelte az informatikusképzéseket, melyek a felgyorsult digitális átállás miatt különösen fontos szerepet játszhatnak a gazdaság beindításában. A Green Fox Academy egyike az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. portálján szereplő ajánlott átképzési lehetőségeknek, és már előkészítette az államilag támogatott online kurzusok elindítását.

2020. április 8. 09:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Már elérhetők az államilag támogatott kurzusok a Codecoolnál

2020. április 7. 16:51

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55
online sportfogadás