Miként veszélyeztetheti a digitalizáció a demokráciát?

forrás: Prím Online, 2019. március 23. 09:20

Szoftveres fenyegetések, választási visszaélések, a biztonsági rendszerek feltörése – avagy milyen kihívásokat állít a digitalizáció a demokratikus politikai rendszerek elé? – tették fel a kérdést az Antall József Tudásközpont által, a közelgő európai parlamenti választások kapcsán szervezett brüsszeli konferencián, ahol szakértők bevonásával elemezték az európai kiberbiztonsági helyzetet. A téma aktualitását mutatja, hogy ez lesz várhatóan az egyik legérdekesebb panelbeszélgetése az idei think.BDPST konferenciának is.

„A digitalizáció veszélyei a demokráciára” című konferenciát szervezett az Antall József Tudásközpont és a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központja Brüsszelben. A rendezvény célja az volt, hogy szakértőkkel elemezzék az európai kiberbiztonsági helyzetet és megvitassák a különböző kiberbiztonsági stratégiákat a közelgő európai parlamenti választások előtt.

 

Jakub Boratynski, az Európai Bizottság tagja vitaindító előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa-szerte egyre több az olyan szoftveres fenyegetések száma, amelyek nem állnak meg az egyes államok határainál. A közös kihívás miatt a tagállamok között szorosabb együttműködésre van szükség, éppen ezért a májusi EP választások előtt tesztelik majd az egyes országok és az európai intézmények felkészültségét is, hiszen bármilyen választási visszaélés komoly hatással lehet az Unió egészére. „A tagállamoknak és az uniós intézményeknek együtt kell dolgozniuk a veszélyek elhárításán” - jelentette ki Jakub Boratynski. Ezzel összhangban Goran Gotev, a Symantec Kelet-Közép-Európa és Afrika kormányzati kapcsolatokért felelős senior menedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy az államspecifikus támadások száma is növekszik. A közelmúltban nemcsak minisztériumok, hanem diplomáciai képviseletek is támadások alá kerültek. A közigazgatási infrastruktúrákban pedig nagyon sok biztonsági rés található, a közalkalmazottak nagy része ráadásul nem is tud ezekről a problémákról.

 

Nagyon tanulságos volt két, internetes beavatkozást már átélő ország – az USA és Észtország képviselőjének beszámolója is. Erik Brattberg (Carnegie Endowment for International Peace) az amerikai helyzetet mutatta be. Elmondta, hogy bár a 2016-os elnökválasztás óta az USA Belbiztonsági Minisztériuma sokat tett az ország és a kormányzati rendszer kibervédelmi erősítéséért, továbbra is kihívást jelent, hogy a választási rendszer eléggé elavult. Ezért az USA a 2020-as elnökválasztásokra számos kiberbiztonsági intézkedéssel készül.  

 

A 2005-ös kibertámadás óta Észtországban nem volt tapasztalható komolyabb orosz beavatkozás, a közösségi média azonban az orosz propaganda nagyon erős nyomása alatt áll – mutatta be az észt helyzetet Piret Pernik, az Észt Biztonsági Tanulmányok Akadémia Belbiztonsági Intézetének kiberbiztonsági kutatója. A támadások kivédése érdekében Észtország 2007 óta átfogó kockázatelemzési protokollal rendelkezik, és az ország tagja az EU Hálózati- és Információbiztonsági Direktívája (NIS) keretezte együttműködésnek is, ahol folyamatos a tapasztalatcsere.

 

Mivel az álhírek és a propaganda leginkább a közösségi oldalakon keresztül terjed, fontos kérdés, hogyan látják ezt a problémát a Facebooknál. Thomas Myrup Kristensen, a Facebook európai irodájának igazgatója szerint a szabad véleménynyilvánítás és az online biztonság közötti határvonal egyre inkább elmosódik. Ezért fontos, hogy megfelelő kapcsolat legyen a civil társadalom, a privát szektor és a közintézmények között. A Facebook szerepére kitérve elmondta, hogy a szervezet megváltoztatta az algoritmusait annak érdekében, hogy az információáramlásból kiszűrhesse a veszélyes tartalmakat. Mindezek mellett a Facebook a jövőben átláthatóvá teszi a politikai hirdetéseket is.

 

A brüsszeli konferencián a felvetett veszélyek kezelésére megoldásokat is igyekeztek keresni a résztvevők. Abban mindenki egyetértett, hogy nagyon fontos egységesen és országok szintjén is nagy energiát fektetni az oktatásba, újságírásba és a médiába annak érdekében, hogy megőrizhessük az európai választások biztonságát és tisztaságát. Anneli Ahonen (Európai Külügyi Szolgálat) szerint az Európai Bizottság komoly energiákat összpontosít a figyelemfelhívásra, hiszen az európai intézmények veszélyeztetettsége igen nagy. Folyamatban van egy gyors riasztási rendszer (Rapid Alert System) kidolgozása, amelynek bevezetése minden tagállamban fontos lesz majd. Emellett Jarno Limnell, az Aalto Egyetem professzora arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyes országoknak külön-külön is szükségük van saját, átfogó biztonsági stratégiára.

 

 

think.BDPST 2019.

A téma aktualitását mutatja, hogy ugyanerről szól majd az április 4–5. között Budapesten megrendezésre kerülő think.BDPST konferencia egyik panelbeszélgetése is, amelynek résztvevői a kiberbiztonság olyan neves szakértői lesznek, mint Jamie Shea korábbi NATO biztonságpolitikai kihívásokkal foglalkozó főtitkárhelyettese, Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági professzora, Jakob Bund, az Oxford Egyetem kiberbiztonsági kutatási munkatársa, valamint HE Kristi Karelsohn, Észtország Magyarországi Nagykövete.

 

Az Antall József Tudásközpont által szervezett think.BDPST konferencia a kelet-közép-európai régió legfontosabb innovációs fóruma, amelyre idén is a Visegrádi Együttműködésben részt vevő országok politikai, gazdasági és tudományos életének meghatározó szereplőit várják. A konferencia idei vendégországa az Egyesült Királyság lesz.

 

A think.BDPST konferencia részletes programja itt található: think.BDPST 2019 PROGRAM

A regisztráció itt érhető el: think.BDPST 2019. REGISZTRÁCIÓ

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Koronavírus: nemzetközi nagyvállalatok használják a magyar big data cég új pandémia adatbázisát

A budapesti székhelyű Starschema és a felhőalapú adatkezelési technológiákban élen járó kaliforniai tech-óriás, a Snowflake együttműködésének köszönhetően március 25-én vált elérhetővé az az integrált információs rendszer, amely a járvánnyal kapcsolatos hiteles forrásokra támaszkodva jelenleg az egyik legátfogóbb adatszolgáltatást nyújtja a világon. Az ingyenes és szabadon felhasználható adathalmaz óriási segítséget nyújthat kormányoknak, nemzetközi nagyvállalatoknak és szervezeteknek rendkívüli intézkedéseik és a gazdasági döntéseik meghozatalában.

2020. március 29. 12:27

Ingyenesen elérhető Home Office chatbottal segíti a hazai cégeket a ChatBoss Team

A koronavírus járvány rendkívül nehéz helyzetbe hozta a hazai cégek többségét, egy csapásra az eddig elodázott digitális megoldások váltak a túlélés kulcsává. Habár az elsődleges kihívást az üzleti tevékenységek akadálytalan fenntartása jelenti, ehhez elengedhetetlen a kollégák távmunkájának megszervezése és támogatása, valamint a feléjük és a külvilág felé irányuló aktív és átlátható kommunikáció. Nagy teher és felelősség ez a vállalkozások számára, nem csoda, hogy egyre többen fordulnak a mesterséges intelligencia felé. Az MI-alapú chatbotokat fejlesztő magyar ChatBoss Team most számukra nyújt segítséget: kifejezetten ilyen helyzetekre fejlesztett Home Office chatbotjukat most ingyenesen használhatják a cégek.

2020. március 29. 10:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11

Javaslatcsomag szülőknek és pedagógusoknak a HiperSuli digitális tanáraitól

2020. március 15. 11:53
online sportfogadás