Családi vállalkozások a digitalizáció és az ipar 4.0 kihívásaival szemben

forrás: Prím Online, 2019. április 6. 09:23

A családi vállalkozások Magyarországon a hazai gazdaságnak igen jelentős részét alkotják. Közel 30.000 ilyen vállalkozás van Magyarországon, ezek a magyar KKV-szektor 58%-át teszik ki, jellemzően a feldolgozóipar területén tevékenykednek, illetve tudományos-műszaki tevékenységet végeznek. A magyar családi vállalkozásoknak a generációváltás mellett például olyan kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a digitalizáció és az ipar 4.0 térhódítása, hogy kielégítsék az egyre növekvő piaci igényeket. 

 A hazai vállalkozói szféra részvevői számára az automatizáció lassan nem a versenyelőny megszerzésének eszköze, hanem a túlélés egyik feltétele a piacon. Annak, hogy az automatizálás lehetőségei nem csak a nagyvállalatok esetében határtalanok, az egyik legjobb példája a Magna Power, egy növekvő, családi tulajdonban lévő amerikai vállalkozás, amely nem ismert lehetetlent, és két együttműködő MiR robot (Mobile Industrial Robots - autonóm mobil robot) telepítése után - a versenyképessége megőrzése érdekében - javította a logisztikai folyamatait és a cég hatékonyságát. 

 

 

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) nem csak a nagy-, hanem kisvállalkozásoknak is hihetetlen rugalmasságot és növekvő hatékonyságot képesek nyújtani a belső logisztikai folyamataikban. Ezeket az egyedi, együttműködő robotokat már iparágak és az egészségügyi szektorok széles köre alkalmazza a belső szállítási folyamataik automatizálására. Könnyen irányíthatóak – akár mobiltelefonnal, vagy tablettel is, - a kifinomult szenzoroknak köszönhetően pedig az emberek és akadályok körül biztonságosan tudnak közlekedni. A MiR autonóm robotjai a fejlett mobil robotok új generációját képviselik, amelyek gyorsan behozzák árukat, a befektetés többnyire kevesebb, mint egy év alatt megtérül.

 

 

A Magna Power, amely világszerte ipari és kutatási célokra alkalmazott programozható tápegységeket gyárt, vertikális integrációt léptetett életbe, ezzel felszabadítva három teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottat, akik így a monoton feladatok helyett sokkal érdekesebb és változatosabb feladatokat láthatnak el. A munkatársak egész nap állomástól állomásig mozogtak, ezzel rengeteg felesleges távot megtéve. Ezen kívül gyakran előfordult, hogy torlódás alakult ki a raktárban, mivel több alkalmazott ugyanabban az időben szerette volna elérni, vagy szállítani az árut. Most két új együttműködő, autonóm mobil robot (MiR) menedzseli az áruszállítást és összeszerelést a teljes gyárterületen. A robot a programozott ellenőrző pontok érintésével mozog, ahol az alkalmazottak leállíthatják őket, amíg lerakodják róluk az alkatrészeket, vagy rápakolják az összeszerelt termékeket, amik aztán mennek a raktárba.

 

„Az a meggyőződésem, hogy egy dolog A-ból B-be való mozgatása nem kifejezetten értékes. Ez egy kiadás, szóval, ha sikerül automatizálni a szállítmányozást, csökken a termelési költség, a gyártási hatékonyság pedig növekszik. Az automatizáció jelenti a jövőt azoknak a vállalatoknak a számára, akik versenyképesek akarnak maradni.” – mondja Niels Jul Jacobsen, a Mobile Industrial Robots stratégiai igazgatója.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05