Vin-Info: Ezek a legkeresettebb márkák a magyar használtautó-piacon

forrás: Prím Online, 2019. április 18. 10:01

A használtautó-piac itthon is virágzik, tavaly rekordszámú, csaknem 770 ezer adásvétel történt Magyarországon. Az ellenorizzeajarmuvet.hu oldal friss jelentése alapján 2019 első negyedévében az Opel, a Volkswagen és a Ford voltak a legkeresettebb márkák, a járművek életkorát tekintve a 13-16 éves korosztály volt a legnépszerűbb. A jelentésben a márkák árkategóriánkénti bontása is megtalálható.

Tavasszal fellendül a használtautó kereskedelem is, számtalan gépjármű cserél gazdát. Visszaélésekkel, csalásokkal azonban sajnos gyakran találkozni, ezért nagyon fontos ismernünk, hogy vásárlóként milyen lehetőségeink vannak a kiszemelt gépkocsi előéletének ellenőrzésére. Ezt a legegyszerűbben a VIN szám* – akár okostelefonunkkal is elvégezhető – lekérdezésével tehetjük meg egy erre specializált oldalon.

 

Az egyedi azonosító meghatározza a gyártó országot, a gyártási évet, a motor és alváz típusát, az üzemanyag fajtáját, a karosszéria színét és kiegészítő felszerelését. A VIN számból kiolvasható a jármű részletes története: javítások, műszaki vizsgák, kárelőzmények, illetve megállapítható, hogy a jármű lopott-e. Ugyancsak látható, ha a járművet korábban taxiként, vagy futárszolgálat flottájában használták.

 

Az ellenorizzeajarmuvet.hu legfrissebb adatai alapján 2019 első negyedévében az Opel volt a legnépszerűbb autó a használt autók piacán, az oldalon történt összes legkérdezés 39%-a erre a márkára vonatkozott. A második legkeresettebb márka a Volkswagen (31%), a harmadik pedig a Ford volt (29%).

 

A vállalat belső adatai alapján az is megállapítható, hogy a legtöbben 2003 és 2006 között gyártott, tehát 13-16 éves járművek között kerestek, ami az oldalon történt összes lekérdezés 29%-át tette ki. A második legnépszerűbb kategória a lekérdezések 24%-ával a 17-20 éves járművek korosztálya volt (gyártási idő 1999 és 2002 között), a harmadik helyen pedig a legfiatalabb 9-12 éves kategória (gyártási idő 2007 és 2010 között) végzett a lekérdezések 17%-ával. 

 

 

A vállalat jelentésében a legnépszerűbb márkák árkategóriánkénti bontása is megtalálható:

1. árkategória: vételár 161.000-321.000 Ft között

 •     Opel (42%)
 •     Suzuki (36%) 
 •     Volkswagen (22%)

 

2. árkategória: vételár 322.000-805.000 Ft között

 •     Opel (37%)
 •     Volkswagen (35%)
 •     Renault (29%

 

3. árkategória: vételár 806.000-1.610.000 Ft között

 •     Opel (40%)
 •     Volkswagen (31%)
 •     Ford (29%)  

 

4. árkategória: vételár 1.611.000-3.218.000 Ft között

 •     Ford (35%)
 •     Volkswagen (34%)
 •     BMW (31%)

 

5. árkategória: vételár 3.219.000 Ft felett

 •     Ford (38%)
 •     Opel (35%)
 •     BMW (27%)

 

 

Mostantól a VIN azonosítóval birtokunkban a kiszemelt autó történetét néhány kattintással megismerhetjük az ellenorizzeajarmuvet.hu oldalon. A számsor megadásával lehívható jelentésben elérhetjük a jármű- és szerviztörténetet, műszaki adatokat, valamint megtudhatjuk, hogy a gépkocsi szerepel-e a lopott gépjárművek adatbázisában. A néhány perc alatt elkészülő jelentésben megjelenő adatok számtalan kellemetlen és meglepő részletről leránthatják a leplet. Kiderülhet a visszatekert kilométeróra, egy elhallgatott baleset, vagy az, hogy a jármű valóban rendelkezik-e a hirdetésben feltüntetett extrákkal. 

 

„Még a vásárlás előtt kérjük el a számot az eladótól, kereskedőtől. Ha vonakodva adja csak meg, vagy nem engedi, hogy ellenőrizzük, hogy a két helyen azonos számsor van-e feltüntetve, esetleg kiderül, hogy a forgalmiban más szerepel, mint az adattáblán, akkor jobb, ha azonnal továbbállunk. A VIN riport lekérdezésével elkerülheti a készpénzveszteséget, mivel a jármű adatainak birtokában a közvetítő nem tudja becsapni” – mondta el az ellenorizzeajarmuvet.hu szakértője.

 

Az ellenőrzést mindenképpen érdemes elvégezni, hiszen, ha az ellopott autót elveszi a rendőrség, még az adásvételi szerződés bemutatása után is nehéz lesz visszaszerezni, a törött jármű részegységeinek és alváz geometriájának láthatatlan hibái pedig a járművezető és az utasok számára is veszélyt jelenthetnek.

 

_____________________ 

* A járművek nemzetközileg egységes alvázszámozási rendszerét 1980-ban vezették be. A rövidítés az angol Vehicle Identification Number-ből származik. A szám 17 karakterből (betűk és számok) áll és valamennyi jármű azonosítására alkalmas, egyértelműen meghatározza az adott jármű összes gyártáskori paraméterét. A VIN szám megtalálható a jármű forgalmi engedélyében és a járműben, többnyire az elülső ajtó küszöbén elhelyezett táblán.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az automatizált csomagolás hasznos a KKV-k számára

Ha valamikor, akkor most jött el az ideje annak, hogy hátralépjünk egyet, áttekintsük folyamatainkat, és olyan megoldásokat léptessünk életbe, amelyek a termelés rövid és hosszú távú előnyeit tartják szem előtt. Ilyen időkben a gördülékeny gyártási folyamat kulcsfontosságú a versenyképesség megőrzéséhez. A robotok biztonságos alternatívát kínálnak az emberi munkaerőre, illetve meg is oszthatják a napi feladatokat az emberi munkavállalókkal az ismétlődő feladatok, vagy a veszélyes munkák esetén.

2020. április 2. 15:17

Összeült a Startup Operatív Törzs

Eljött a ’startup darwinizmus’ és a ’Nagy Alkalmazkodás’ ideje – derült ki a Startup Operatív Törzs első online ülésén. Azt már mind tudjuk, hogy a koronavírus óriási hatással van a gazdaságra, bizonyos erősen érintett iparágakra, a munkavégzésre és a munkahelyek megtartásának kérdésére. Arról viszont kevesen beszélnek, hogy a megváltozott helyzet hogyan érinti a magyar startupokat és az egész ökoszisztémát. Ezért a Vespucci Partners, Magyarország legújabb okos tőkealap-kezelője összehívta a Startup Operatív Törzset egy videókonferenciára, hogy az ökoszisztéma különböző szereplői megvitassák a megváltozott helyzet lehetséges kimenetelét, hatását és konkrét tippeket adjanak a túlélésre.

2020. április 2. 09:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás