Az ipari automatizáció kihívásai

forrás: Prím Online, 2019. május 24. 12:47

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

Az okos gyártás következtében forradalmi változások indultak el a gyártószektorban. Ennek eredményeképpen a vállalatoknak újabb és újabb kihívásokkal kell megküzdeniük, ha lépést akarnak tartani az egyre másra változó gyártóipari trendekkel. Mindemellett a termelékenység növelésének érdekében a gyártósorok bővítésén is egyre hamarabb el kell kezdeni gondolkodni.

 

Az automatizálásra való igény számos gyártószektorban soha nem látott méreteket ölt, aminek köszönhetően új innovációk jönnek létre az ipari robotika terén. Ezt a trendet követve a vállalatok számára tehát adott, hogy minél több intelligens eszközt adjanak hozzá berendezéseikhez. Ezek a gyorsan telepíthető és könnyedén munkába állítható eszközök értékes időt spórolnak meg, és nagyban hozzá tudnak járulni a gyártási részleg fejlődéséhez. Azonban eddig nem sok vállalkozás tudta megtenni a szükséges lépéseket, mivel legtöbbjük még nem kezdett el az új technológiákban és az együttműködő alkalmazásokban gondolkozni. Sok vállalat továbbra sem rendelkezik elegendő információval, vagy pusztán nem kíván modern EOAT-tal ellátott együttműködő robotokat alkalmazni. Azt is meg kell jegyezni, hogy a nagytestű, hagyományos robotokkal nem egyszerű együtt dolgozni, és emiatt kevesebb idő és hangsúly juthat a további automatizálható területeket érintő innovációkra. Ez a tendencia jellemző a magyarországi vállalkozásokra is, derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019 áprilisi felméréséből. A megkérdezett cégek 99%-ánál dolgozik legalább egy olyan munkavállaló, akinek a feladatai, munkaköre automatizálható lenne, ezek közül is a legtöbben nehéz fizikai munkát, vagy monoton feladatokat végeznek. A magas automatizálási potenciál ellenére, a válaszadók 34%-ánál nem volt automatizáció az elmúlt években. 

 

A technológia folyamatos fejlődésének és - az ipari automatizáció terén - az együttműködő alkalmazások egyre nagyobb térnyerésének köszönhetően a robotok mára könnyedén telepíthetővé váltak. Az intelligens végszerszámok olyan beépített funkciókkal rendelkeznek, melyeket szaktudás nélkül is lehet programozni és sokkal gyorsabban munkába lehet állítani. Az EOAT-tal az automatizáció inkluzívabbá válik, és lehetővé teszi az együttműködő alkalmazások számára, hogy meg tudjanak felelni a modern automatizációs szükségleteknek.

 

 

Az együttműködő eszközökkel a robosztus rendszerek is egyszerűen integrálhatóak

A rendszerintegrátorok hatalmas jelentőséggel bírnak a robotikában, mivel ők felelnek a programozási és a szerelési folyamatok támogatásáért. Egy robosztus integrációs tervből nem hiányozhatnak a megfelelő EOAT eszközök. Sőt, egy ilyen tervnek az egyik legfontosabb részei az olyan end effektorok, mint a gripperek, szenzorok vagy eszközcserélők kiválasztása. Ahogyan egyre több alkalmazás kap együttműködő jelleget, a rendszerintegrátorok mára már úgy vélik, hogy több múlik a robotra szerelt jól kiválasztott végszerszámon, mint magán a roboton. Az EOAT eszközök kétirányú információcserét teszek lehetővé a robot és a munkadarab között. Ennek köszönhetően a telepítés és programozás egyszerűbb és könnyebb, így drasztikusan csökken ez ebbe fektetett idő és energia. 

 

Az intelligens EOAT rendszerek nagyon sok előnnyel szolgálnak a rendszerintegrátorok számára. Az idejétmúlt technológiával ellentétben az EOAT eszközök különféle projektek során egyszerre több feladatok el tudnak látni, aminek köszönhetően meg lehet spórolni az újraprogramozásra ás átszerelésre pazarolt időt. Mivel ezek a megoldások kicsomagolás után egyből és könnyedén integrálhatók, telepítésük egyszerű, és olyan előreprogramozott szoftvercsomagokkal érkeznek, melyek még tovább gyorsíthatják ezt az integrációs folyamatot.

 

Az OnRobot egyre bővülő csúcstechnológiás EOAT eszköz- és alkalmazáskínálata különféle iparágban alkalmazott, többféle márkájú robottal is együtt tud működni. Az RG2-FT Gripper, beépített hattengelyes erőnyomaték-érzékelő ujjbegyeivel és közelségérzékelőjével még akkor is megtalálja a munkadarabot, amikor azt nem pontosan elé helyezik. Ez a funkció rendkívül fontos az olyan feladatok szempontjából, amelyek egy tárgy szállítószalagról való levételét, vagy felrakását követelik meg. Emellett ideális az elektronikai, autóipari és egyéb gépi alkatrészek pontos összeszerelését igénylő munkákhoz.

 

 

Az akadályok leküzdése

2018-ban az Enterprise Management Associates kiadott egy kutatást, mely során több mint ezer olyan IT és üzleti szakembert kérdeztek meg, akik több mint 500 alkalmazottal rendelkező vállalatnál dolgoztak. Az eredmények többek közt azt mutatták, hogy a válaszadók mindössze 4%-a nyilatkozott csak úgy, hogy a vállalat, ahol dolgozik „nem olyan jó, mint a többség” az automatizáció szintjét érintően. Összehasonlításképpen 41% szerint a vállalat „nagyon jó” vagy „csúcstechnológiás”*. 2019 áprilisában a Magyar Keresedelmi és Iparkamara automatizációra irányuló kutatása szerint a magyar vállalkozások automatizációs potenciálja magasnak mondható. A válaszadó vállalkozások 66%-a jelezte, hogy hajtott végre az utóbbi három évben automatizáció vagy digitalizáció jellegű fejlesztést. A cégek az automatizálás és digitalizálás jellegű fejlesztések esetében elsősorban a termelésre koncentrálnak, és a válaszadók közel 47%-a tervezi, hogy a következő három évben automatizálás vagy digitalizálás jellegű fejlesztést hajt végre, és tartja alkalmasnak cégét az automatizációra.

 

Azok a cégek, amelyek nem foglalkoznak az új automatizációs technológiákkal, korlátozzák növekedési potenciáljukat, és azt kockáztatják, hogy lehagyják őket a versenytársak. Az automatizáció gyártási folyamatokká való alakítása nem feltétlenül egyszerű, de a technológiai fejlődésnek köszönhetően a modern robotikai eszközök és kiegészítők sokkal kompatibilisebbek, rugalmasabbak és könnyebben telepíthetők lettek, ami azt jelenti, hogy ez a művelet most minden eddiginél könnyebben véghez vihető. 

 

 

_________________

* https://www.ca.com/content/dam/ca/us/files/white-paper/ema-research-on-the-state-of-enterprise-automation-2018.pdf

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új, innovatív szereplő a kiberbiztonsági piacon

A világszerte információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó, Magyarországon is több mint 750 embert foglalkoztató Unisys, valamint a multicloud piacon aktív Faction bejelentette, hogy közösen kínálnak majd teljes körű megoldásokat az adatvédelem, a kiberbiztonsági helyreállítás és az üzletmenet-folytonosság területén. A felek kiemelték, hogy mind helyben telepített rendszerekhez, mind többfelhős környezetben elérhetővé teszik a közös szolgáltatásokat.

2022. december 4. 13:56

Magyar megoldás született a rezsicsökkentésre házi napelemekkel

Október végén hirtelen befékezett a házi napelem-telepítések hazai piaca. A visszatáplálási lehetőség teljes megszüntetésével sokak leállították, vagy el sem kezdték az ilyen típusú beruházásokat, mert a bejelentett változtatással az újonnan belépő háztartások számára a legrosszabb forgatókönyv vált valóra. 

2022. december 4. 12:03

Így előzhetik meg a cégek a jövő évi papírlavinát

Az M30-as nyomtatvány a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) rendszeresített igazolásmintája a munkavállalók részére a személyi jövedelemadó bevallásához, amelyet a munkáltató állít ki. Ez az egyik legalapvetőbb adóügyi dokumentum, amelyet minden bejelentett munkahellyel rendelkező dolgozónak meg kell kapnia határidőre munkáltatójától. A nyomtatványt természetesen cégszerűen alá is kell írni mielőtt az alkalmazottak megkapják.

2022. december 4. 10:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55