Az ABB digitális megoldásait használják a bajor gazdák

forrás: Prím Online, 2019. június 13. 10:06

Az ABB Ability megoldásai megteremtik az adatvezérelt gazdálkodás lehetőségét a mezőgazdasági épületek tetejére telepített napelemes rendszer segítségével. 

Az Allgäu régió a Bajor Alpok festői látképével Németország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, mely évről-évre látogatók millióit vonzza. A világ minden tájáról érkeznek ide turisták, hogy gyönyörködjenek a hegyi legelők látványában és helyi sörökkel öblítsék le a vidék hagyományos kolbásztermékeit.  

 

Ki gondolná, hogy ebben az idilli környezetben valóságos mezőgazdasági forradalom zajlik, persze az is csak csendben. Itt a negyedik ipari és energiaforradalom vívmányai az ABB megoldásaival karöltve úgy hozzák el a digitális kort a helyi gazdák számára, hogy közben hatékonyabban és fenntarthatóbb módon tudnak gazdálkodni.  

 

Josef Eldracher tejtermelő gazdasága az Allgäu régió területén, Immenstadt település közelében található. Az ABB egy olyan technológiai utazásra vitte Eldrachert a 70 tehenével és 40 borjával együtt, amely még a kifinomult, adatvezérelt mezőgazdaságban is példaértékű. A terület mélyreható ismeretének, valamint az ABB Ability innovatív digitális megoldásainak és szolgáltatásainak  köszönhetően az ABB Eldracher kisgazdaságát okos gazdasággá alakítja át.  

 

 

A piacon csak az utóbbi években megjelent új energiaforrások és energiatárolási megoldások közül a gazdaság többet is felhasznál. Ha alaposabban szemügyre vesszük ezt az első pillantásra átlagosnak látszó gazdaságot, feltűnik, hogy a megszokotthoz képest mennyire más berendezésekkel van felszerelve. Az istálló tetejére például három fotovoltaikus (PV) napenergia-rendszer került, de van itt a napelemek által termelt felesleges energiából hőt előállító egység is, mely a házat és az istállót fűti. A gazda hibrid hajtású John Deere traktorját akkumulátoros energiatároló egységek és egy elektromos járműtöltő (EV) állomás látják el energiával. 

 

Eldracher egyike annak a sok-sok német gazdának, akik az országos energiarendszer átfogó átalakításának keretében néhány évvel ezelőtt állami támogatással építették ki napelemes rendszereiket. Németország az 1990-es kiindulási szinthez képest közel 28%-kal csökkentette széndioxid-kibocsátását. A német Fraunhofer kutatóintézet becslése szerint 2018-ban a napelemes rendszerek több mint 8 millió embert láttak el energiával, ami Németország nettó áramfogyasztásának kb. 8,4%-át tette ki. 

 

A megújuló energiaforrások nyomon követése alapvető jelentőségű a rendelkezésre álló energia leghatékonyabb felhasználása szempontjából. Például az istálló tetejére telepített napelemek a szükségesnél több energiát állítanak elő, és az így keletkező felesleg szükség esetén napi szinten értékesíthető az energiapiacon.  

 

A napenergia jobb hasznosítását segíti elő az az ABB Ability Energy Optimization által működtetett energiagazdálkodási rendszer (EMS), amelynek próbaüzeme épp most folyik az Eldracher-gazdaságban. A rendszer prediktív számításokkal határozza meg, hogy mekkora lesz az előállított és az elfogyasztott energia mennyisége, ugyanakkor valós időben vezérli a kiválasztott eszközöket, hogy minimális legyen a működés költsége és maximális a megújuló energia hasznosítása. 

 

 

A megújuló energiatermelésre és a terhelés rendelkezésre állására vonatkozó előrejelzések kidolgozása után az optimális gazdasági energia-menetrendek meghatározása következik. Ezeket a fogyasztó és az energiaszolgáltató átadják egymásnak a másnapi energia-adásvétel optimalizálása érdekében. Az ABB megoldása ezután úgy kezeli a különböző energiaforrásokkal folytatott energiaforgalmat, hogy a gazdálkodó a lehető legjobb árakat érje el.  

 

A rendszer első üzemi próbái nagyon ígéretes eredménnyel zárultak. A gazdaság a korábbi 31%-kal szemben jelenleg a helyben előállított energia 50%-át használja fel saját maga, pusztán a rendszer optimalizálásának köszönhetően. Ennek eredményeként a hálózatról vásárolt energia mennyisége 25%-kal csökkent, és a csökkenés mértéke a terhelési csúcsok idején is eléri a 10%-ot. 

 

„A telep optimalizált működése számottevő mértékben fogja csökkenteni működési költségeimet. Az előállított napenergia eddiginél nagyobb hányadát használhatom fel én magam, és mindig naprakész információkkal rendelkezem az előállított és az elfogyasztott energia mennyiségéről” – mondja Eldracher. – „Azzal, hogy kiléptem az országos energiapiacra, plusz jövedelemre tehetek szert” – tette még hozzá. 

 

A rendszert nemcsak mezőgazdasági vállalkozásoknál lehet megvalósítani. – „Az a koncepció, hogy a többforrású elosztott energiatermelés potenciális zavarait hatékonyan és nyereségesen működő üzleti modellé alakítsuk át, számos területen alkalmazható lenne” – állítja Sleman Saliba, ABB Ability helyszíni energiamenedzser. 

 

Például azok az önálló ipari és kereskedelmi létesítmények, ahol napenergia előállítására és tárolására rendezkedtek be, az egyidejű helyszíni hő- és villamosenergia-termelés, a szabályozható terhelések, illetve a helyszíni energiatermelés területén azonos technológia alkalmazásával racionalizálhatnák és optimalizálhatnák tevékenységüket. Egy ilyen energiagazdálkodási rendszer kampuszok, egyetemek vagy kórházak esetében is jól működhetne. 

 

Óriási lehetőségek rejlenek ebben a megoldásban” – mondja Sleman Saliba. Egyedül Németországban több mint 38.000 olyan kis- és közepes méretű ipari és mezőgazdasági vállalkozás működik, amelyik helyben termel áramot, többségük a napenergia hasznosítása útján. Berendezéseiket a helyi önkormányzatok, illetve az állam anyagi támogatásával szerezték be. Újabb támogatások híján a gazdálkodók keresik a lehetőséget, hogyan javíthatnák beruházásuk megtérülését és tehetnék gazdaságuk működését energiahatékonyabbá. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az infokommunikációs szakemberek a mesterséges intelligenciában bíznak

Az 5G-forradalommal együtt járó technológiai bumm új kihívásokat is tartogat a telekommunikációs iparág számára. A szolgáltatókis tisztában vannak vele, hogy a lehető leggyorsabban lépniük kell a mesterséges intelligencia (MI) és az autmatizáció terén, hogy költséghatékony megoldásokat találjanak a folyamatosan növekvő felhasználói elvárásokra. Az 5G által kínált lehetőségek egyre komplexebb rendszereket hívnak majd életre, és az így létrejövő, minden eddiginél nagyobb adatmennyiséget csak mesterséges intelligenciával lehet majd hatékonyan kezelni. Azt már most látjuk, hogy az  5G-nek köszönhetően az olyan technológiák, mint a dolgok internete (IoT) és az Ipar 4.0 fokozatosan mindennapivá válnak.

2020. február 19. 16:13

MI-alapú energetikai szolgáltatással lép piacra az eNET

Az eNET Adatbányászati és inkubációs üzletágának Electrigence nevű innovatív adatautomatizálási szolgáltatása új perspektívát kínál az európai villamosenergia-piac szereplőinek.

2020. február 19. 13:17

A Bosch okosszemüveg-megoldása kényelmesebbé teszi a mindennapi életet

Új videóban mutatja be a Bosch, hogyan láthatjuk a világot a jövő okosszemüvegén keresztül. A vállalat saját fejlesztésű Smartglass Light Drive okosszemüveg-rendszere olyan mindennapi helyzetekben jelenthet teljesen új, kényelmes és biztonságos megoldást, mint az autós vagy biciklis navigáció, a bevásárlás vagy a főzés. 

2020. február 19. 09:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás