Az ABB digitális megoldásait használják a bajor gazdák

forrás: Prím Online, 2019. június 13. 10:06

Az ABB Ability megoldásai megteremtik az adatvezérelt gazdálkodás lehetőségét a mezőgazdasági épületek tetejére telepített napelemes rendszer segítségével. 

Az Allgäu régió a Bajor Alpok festői látképével Németország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, mely évről-évre látogatók millióit vonzza. A világ minden tájáról érkeznek ide turisták, hogy gyönyörködjenek a hegyi legelők látványában és helyi sörökkel öblítsék le a vidék hagyományos kolbásztermékeit.  

 

Ki gondolná, hogy ebben az idilli környezetben valóságos mezőgazdasági forradalom zajlik, persze az is csak csendben. Itt a negyedik ipari és energiaforradalom vívmányai az ABB megoldásaival karöltve úgy hozzák el a digitális kort a helyi gazdák számára, hogy közben hatékonyabban és fenntarthatóbb módon tudnak gazdálkodni.  

 

Josef Eldracher tejtermelő gazdasága az Allgäu régió területén, Immenstadt település közelében található. Az ABB egy olyan technológiai utazásra vitte Eldrachert a 70 tehenével és 40 borjával együtt, amely még a kifinomult, adatvezérelt mezőgazdaságban is példaértékű. A terület mélyreható ismeretének, valamint az ABB Ability innovatív digitális megoldásainak és szolgáltatásainak  köszönhetően az ABB Eldracher kisgazdaságát okos gazdasággá alakítja át.  

 

 

A piacon csak az utóbbi években megjelent új energiaforrások és energiatárolási megoldások közül a gazdaság többet is felhasznál. Ha alaposabban szemügyre vesszük ezt az első pillantásra átlagosnak látszó gazdaságot, feltűnik, hogy a megszokotthoz képest mennyire más berendezésekkel van felszerelve. Az istálló tetejére például három fotovoltaikus (PV) napenergia-rendszer került, de van itt a napelemek által termelt felesleges energiából hőt előállító egység is, mely a házat és az istállót fűti. A gazda hibrid hajtású John Deere traktorját akkumulátoros energiatároló egységek és egy elektromos járműtöltő (EV) állomás látják el energiával. 

 

Eldracher egyike annak a sok-sok német gazdának, akik az országos energiarendszer átfogó átalakításának keretében néhány évvel ezelőtt állami támogatással építették ki napelemes rendszereiket. Németország az 1990-es kiindulási szinthez képest közel 28%-kal csökkentette széndioxid-kibocsátását. A német Fraunhofer kutatóintézet becslése szerint 2018-ban a napelemes rendszerek több mint 8 millió embert láttak el energiával, ami Németország nettó áramfogyasztásának kb. 8,4%-át tette ki. 

 

A megújuló energiaforrások nyomon követése alapvető jelentőségű a rendelkezésre álló energia leghatékonyabb felhasználása szempontjából. Például az istálló tetejére telepített napelemek a szükségesnél több energiát állítanak elő, és az így keletkező felesleg szükség esetén napi szinten értékesíthető az energiapiacon.  

 

A napenergia jobb hasznosítását segíti elő az az ABB Ability Energy Optimization által működtetett energiagazdálkodási rendszer (EMS), amelynek próbaüzeme épp most folyik az Eldracher-gazdaságban. A rendszer prediktív számításokkal határozza meg, hogy mekkora lesz az előállított és az elfogyasztott energia mennyisége, ugyanakkor valós időben vezérli a kiválasztott eszközöket, hogy minimális legyen a működés költsége és maximális a megújuló energia hasznosítása. 

 

 

A megújuló energiatermelésre és a terhelés rendelkezésre állására vonatkozó előrejelzések kidolgozása után az optimális gazdasági energia-menetrendek meghatározása következik. Ezeket a fogyasztó és az energiaszolgáltató átadják egymásnak a másnapi energia-adásvétel optimalizálása érdekében. Az ABB megoldása ezután úgy kezeli a különböző energiaforrásokkal folytatott energiaforgalmat, hogy a gazdálkodó a lehető legjobb árakat érje el.  

 

A rendszer első üzemi próbái nagyon ígéretes eredménnyel zárultak. A gazdaság a korábbi 31%-kal szemben jelenleg a helyben előállított energia 50%-át használja fel saját maga, pusztán a rendszer optimalizálásának köszönhetően. Ennek eredményeként a hálózatról vásárolt energia mennyisége 25%-kal csökkent, és a csökkenés mértéke a terhelési csúcsok idején is eléri a 10%-ot. 

 

„A telep optimalizált működése számottevő mértékben fogja csökkenteni működési költségeimet. Az előállított napenergia eddiginél nagyobb hányadát használhatom fel én magam, és mindig naprakész információkkal rendelkezem az előállított és az elfogyasztott energia mennyiségéről” – mondja Eldracher. – „Azzal, hogy kiléptem az országos energiapiacra, plusz jövedelemre tehetek szert” – tette még hozzá. 

 

A rendszert nemcsak mezőgazdasági vállalkozásoknál lehet megvalósítani. – „Az a koncepció, hogy a többforrású elosztott energiatermelés potenciális zavarait hatékonyan és nyereségesen működő üzleti modellé alakítsuk át, számos területen alkalmazható lenne” – állítja Sleman Saliba, ABB Ability helyszíni energiamenedzser. 

 

Például azok az önálló ipari és kereskedelmi létesítmények, ahol napenergia előállítására és tárolására rendezkedtek be, az egyidejű helyszíni hő- és villamosenergia-termelés, a szabályozható terhelések, illetve a helyszíni energiatermelés területén azonos technológia alkalmazásával racionalizálhatnák és optimalizálhatnák tevékenységüket. Egy ilyen energiagazdálkodási rendszer kampuszok, egyetemek vagy kórházak esetében is jól működhetne. 

 

Óriási lehetőségek rejlenek ebben a megoldásban” – mondja Sleman Saliba. Egyedül Németországban több mint 38.000 olyan kis- és közepes méretű ipari és mezőgazdasági vállalkozás működik, amelyik helyben termel áramot, többségük a napenergia hasznosítása útján. Berendezéseiket a helyi önkormányzatok, illetve az állam anyagi támogatásával szerezték be. Újabb támogatások híján a gazdálkodók keresik a lehetőséget, hogyan javíthatnák beruházásuk megtérülését és tehetnék gazdaságuk működését energiahatékonyabbá. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: Kate ellenáll a hódolók ostromának

Egyre többen veszik igénybe Kate, a K&H személyes digitális asszisztensének segítségét. Bár vannak, akik bolondoznak Kate-tel, őt ez sem zavarja: kedvesen kitér az oda nem illő kérdések elől. Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője szerint a mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztens bevált, az ügyfelek megszerették, és Kate is minden nap tanul tőlük valamit.

2023. április 1. 16:20

Okosotthon: megoldás az energiatakarékosság és a kényelem jegyében

Alighogy hozzászoktunk az okoseszközök használatához, máris beszivárgott a mindennapokba az okosotthon kifejezés is. Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője válaszolt azokra a kérdésekre, hogy hogyan kapcsolható össze az okosotthon funkciók használata az energiatakarékosságos szándékkal és miért érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.

2023. április 1. 13:44

Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot adtak át Budapesten

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán átadták a Bosch innovációs ökoszisztémájának részét képező Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot. Az új központ eszközei és szimulációs rendszerei egyedülállóak a hazai műszaki felsőoktatásban. Segítségükkel a hallgatók az elmélet mellett naprakész gyakorlati tudásra tehetnek szert, illeszkedve a hazai és nemzetközi iparági trendekhez, igényekhez. A Műegyetem kampuszán megvalósult fejlesztés – a BME KJK képzéseihez kapcsolódóan – évente 60-80 egyetemi hallgató mellett a kar oktatói számára is korszerű teret biztosít szakmai munkájuk támogatásához.

2023. április 1. 11:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08