A compliance digitális átalakulása

Az AI mindent megold, az AML compliance-t is?

forrás: Prím Online, 2019. június 26. 10:21

A SAS Institute és a Consortix közös szakmai eseményének fókuszában ezúttal a törvényi megfelelés (compliance) területe állt, melynek digitális átalakulását vitatták meg résztvevő szakértők bevonásával. A pénzintézeteket célzó rendezvényen az ágazatot foglalkoztató trendek kerültek terítékre.

Június 19-én tartotta a SAS Institute és a Consortix közös eseményét, ahol ezúttal a tőkepiaci visszaélések, valamint a mesterséges intelligencia témák voltak középpontban. Az előadások mellett egy kerekasztal-beszélgetés keretében igyekeztek választ adni többek között arra a kérdésre a résztvevők, hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia az AML (Anti-Money Laundering) területén, vagyis hogyan is lehet a pénzmosás elleni védekezés során hasznát venni a gépi tanulási módszereknek, ezáltal pedig hatékonyabbá tenni a megfelelést (compliance-t).

 


Földvári Szabolcs
, a SAS Institute sales vezetője elmondta, hogy a téma különösen aktuális most, mert a legtöbb iparág számára fontos területnek számít, köztük a compliance szempontjából is. A SAS ezt elismerve az év elején elindított egy 1 milliárd dolláros fejlesztési programot, amely kifejezetten a mesterséges intelligencia alkalmazások fejlesztésére fókuszál, azon belül is három kiemelt területre: a szoftverelemzésre, a képfelismerésre és a gépi tanulásra. Ezek mind relevánsak lesznek a compliance terület szempontjából is a jövőben.

 

Sváb Tamás, a Consortix Kft. sales vezetője kihangsúlyozta, hogy ezt a rendezvényt különösen várták, hiszen a táma aktualitása mellett a jövőben is egyre nagyobb szerepe lehet a mesterséges intelligenciának, gépi tanulásnak. A Consortixnál jelenleg egy kutatási-fejlesztési projekt zajlik ebben a témában, melynek keretében együtt dolgoznak két hazai pénzintézettel, az MKB és az OTP Bankkal.

 

A másik fontos téma a tőkepiaci compliance volt, ehhez kapcsolódóan jelenleg is van futó projekt az MKB-nál. Ez üzleti szempontból ugyan eltér és elég specifikus tudást igényel, de technológiailag ugyanazzal a megoldással hasonló háttérrel lehet kivitelezni, mint egy AML bevezetést.

 

Kauker Gergely, a MNB osztályvezetője vette górcső alá a tőkepiaci megfelelés témakörét, amely kapcsán vannak elvárások a felügyelet részéről. A MAR (Market Abuse Regulation) kimondja, hogy kell valamilyen rendszert működtetni, hogy megvalósuljon a piaci visszaélések kapcsán a megelőzés, felderítés, bejelentés. Gergely a résztvevőket mélyebben is beavatta ezekbe az elvárásokba, folyamatokba, illetve a területet érintő fogalmakat is igyekezett tisztázni.

 

Kiemelte továbbá azt is, hogy a vizsgálathoz azonban nem elég önmagában a szűrést biztosító rendszer, megfelelő szintű humán erőforrást is hozzá kell rendelni. A digitális átalakulás tehát korántsem jelenti azt, hogy az embereket leváltják majd a gépek, a kettő kombinációja viszont sokat javíthat a hatékonyságon.

 

Hasonlóan igaz ez a mesterséges intelligencia alkalmazása esetén is. A kerekasztal-beszélgetés felvezetéseként Abrán József, a SAS pre-sales menedzsere és Sváb Tamás, a Consortix sales vezetője beszélt ennek AML-ben való alkalmazási lehetőségeiről.

 

Előadásukban kifejtették, hogy olyan mennyiségű új technológia jön be a fintechek, IT fejlődés, globalizáció révén, amivel nem nagyon lehet lépést tartani, ha továbbra is szabályalapú, klasszikus megoldásokkal próbálunk küzdeni a modern, szofisztikált pénzmosókkal, csalókkal szemben. Szerencsére ezt a trendet látják a felügyeleti szervek is, és már elkezdték megfogalmazni ajánlásaikat.

 

A kerekasztal-beszélgetés során a résztvevő szakértők mélyrehatóbban szemügyre vették az artificial intelligence (AI) témakörét, ahol többek között arról is beszéltek, hogyan illeszthető ez be a jelenlegi működésbe.

 

Kiemelt hangsúlyt kapott az a tény, hogy az AI és a gépi tanulási módszerek alkalmazása nem az emberi erőforrás leváltására hivatott, hanem az AML csapatok munkájának megkönnyítésére azáltal, hogy gyorsítja a folyamatokat, és hatékonyabbá teszi a detektálást.

 


Schin Lotár Csaba
, az OTP Bank Big Data csapatának vezetője szerint az újfajta módszerek alkalmazásával jelentősen csökkenthetők a fals találatok, azonban úgy véli, egy közös adatvagyonra lenne szükség ahhoz, hogy minél pontosabb szűrési mechanizmusokat lehessen alkalmazni.

 

Abrán József szerint többek között a szövegelemzéssel lehet hatékonyságot növelni, és a hálózatelemzésben is van potenciál, például a gyanús kapcsolatok figyelembe vételének súlyozásakor.

 

Vidosits András, data scientist hozzátette, hogy a módszerek hatékonyságát az eszközök minősége határozza meg, valamint a humán erőforrás szerepe és képzettsége is ugyanolyan lényeges szempont. Emellett azonban a statisztikus tanulási módszerekbe vetett bizalomra is szükség van.

 

Vajda Bertalan, az MNB főosztályvezetője elmondta, hogy az ilyen típusú rendszerek alkalmazása nagyon hasznos lenne, de jelenleg a magyar piacon még sok olyan pénzintézet van, akik azokat  az automatizált szűrőrendszereket sem alkalmazzák még, amit az új pénzmosás elleni törvény elvár, így elsősorban ezeket kellene orvosolni egy AML rendszerbevezetéssel.

 

Véleménye szerint akkor lenne ideális egy fejlettebb rendszer alkalmazása, ha a már meglévő gyakorlatot egészítené ki, és szerinte is lényeges szempont, hogy a döntési pontnak minden esetben az embernél kell maradnia.

 

A nap során bebizonyosodott, hogy szükség van az automatikus szűrőrendszerek alkalmazására, valamint a mesterséges intelligencia, gépi tanulási módszerek használatára compliance területen, hiszen nem lehet a mai kor kihívásaival enélkül lépést tartani. Ezek alkalmazása megfelelő keretek között meg tud valósulni, azonban az emberi tényező egyik területen sem iktatható ki.

 

Az tehát nem kérdés, hogy „új tavasz” van, egyre több megoldás hagyatkozik gépi tanulási módszerekre, a hullám megérkezett, a kérdés csak az, hogyan fogadjuk majd, és milyen ponton tud becsatlakozni a jelenlegi folyamatokba.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Bridgestone készen áll arra, hogy otthonában üdvözölje a világot

A Bridgestone Corporation az egyetlen olyan világszintű olimpiai és paralimpiai partner, amelynek globális központja Tokióban van. A vállalat az olimpiai eseményekig hátralevő egy évben arra invitálja a világot, hogy kövesse az ötkarikás játékokhoz vezető útján, és tapasztalja meg, mit jelent segíteni az embereknek álmaik megvalósításában.

2019. július 22. 18:53

Várakozáson felüli növekedés a mobilfizetésben

A 2018. évet is meghaladóan nőtt 2019. első felében a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer forgalma, míg 2017. évhez viszonyítva 2018-ban közel 20 százalékkal emelkedett az országosan egységes mobilfizetési szolgáltatásokhoz kapcsolódó fizetéssel végződő tranzakciók száma, addig 2019. első félévében már közel 25 százalékkal nőtt a forgalmi érték. Az idei év júliusáig már közel 2,6 millió felhasználó vette igénybe a rendszert.

2019. július 22. 14:15

Médiatanács: helytelen korhatár-besorolású volt a Bezár a bazár! egyik adása

Egy balatonfüredi és egy győri frekvenciával bővülhet a Karc FM vételkörzete a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának döntése szerint. A testület e heti ülésén elvégezte több helyi frekvencia alaki vizsgálatát és új pályázati felhívásokat tett közzé, valamint bírságokat szabott ki helytelen korhatárbesorolás és műsorkvóta-kötelezettséggel kapcsolatos mulasztások miatt.

2019. július 22. 11:23

Mit mond rólad a digitális profilod?

A megfelelő tanulmányok és szakmai gyakorlat elengedhetetlen a kívánt állás megszerzéséhez, azonban ma már nem biztos, hogy csupán ezek elegendőek is. Napjainkban egyre fontosabbá válik az is, hogy meg tudjuk különböztetni magunkat a többi jelölttől: azaz legyen egy jól körülhatárolható, könnyen felismerhető személyes márkánk. Bár ezt sokszor nem tartjuk szem előtt, személyiségünket a legtöbb ember felé online jelenlétünk reprezentálja. A METU szakértői most néhány tippel segítenek abban, hogyan építhetjük tudatosan az énmárkánkat az online térben.

2019. július 22. 09:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás