Hamis biztonságérzet a GDPR-ral kapcsolatosan

forrás: Prím Online, 2019. július 17. 10:15

Sokan úgy értékelték 2019 március-áprilisban, hogy a büntetések elmaradásával a GDPR rendelet erejét vesztette. Azonban kis szünet után ismét publikálja a NAIH az adatvédelmi határozatait. Sándor Zsolt András – a Gill & Murry Adatvédelmi szakértője - hamis biztonságérzetként értékeli ezt a jelenséget. 

Érdemes megfigyelni a NAIH határozatok sorszámát – monda Sándor Zsolt. Megjelent már a NAIH/2019/3854 határozata, és a Gill & Murry Kft. saját ügyfelénél már megismerte a 4400 feletti sorszámú határozatot is. Ami azt jelenti, hogy sok határozatot hoz a Hatóság, de ebből csak igen keveset publikál weboldalán. Nem tudjuk, hogy a kiadott határozatok hány esteben tartalmaznak büntetést, és hány esetben csak figyelmeztetést. Nincs olyan Szervezet, ami önszántából publikálná, hogy hibázott.

 

 

Azonban a publikált estekből is érdemes tanulni. Az utolsó publikációból például megtanulhatjuk, hogy a Hatóság vizsgálja a múltat is, nem csak a bejelentés időpontját. Szintén megtanulhatjuk, hogy a hatósági igazolványok másolása scannelése a hatóság szempontjából kifogásolható. Sok szervezet a munkavállalók munkaügyi bejelentéséhez másolja a munkavállaló személyi igazolványát, lakcím kártyáját és bizonyítványait. A SZIGET büntetését követően levonhatjuk a következtetést, hogy a hatóság álláspontja szerint a hatósági igazolványok másolása nem elfogadható.

 

Érdemes késedelem nélkül selejtezni az igazolványmásolatokat – mondta Sándor Zsolt András a Gill & Murry Adatvédelmi szakértő partnere. Természeten azon szervezetek kivételek melyek a pénzmosás elleni törvény miatt kötelesek igazolvány másolatot készíteni. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38