Hamis biztonságérzet a GDPR-ral kapcsolatosan

forrás: Prím Online, 2019. július 17. 10:15

Sokan úgy értékelték 2019 március-áprilisban, hogy a büntetések elmaradásával a GDPR rendelet erejét vesztette. Azonban kis szünet után ismét publikálja a NAIH az adatvédelmi határozatait. Sándor Zsolt András – a Gill & Murry Adatvédelmi szakértője - hamis biztonságérzetként értékeli ezt a jelenséget. 

Érdemes megfigyelni a NAIH határozatok sorszámát – monda Sándor Zsolt. Megjelent már a NAIH/2019/3854 határozata, és a Gill & Murry Kft. saját ügyfelénél már megismerte a 4400 feletti sorszámú határozatot is. Ami azt jelenti, hogy sok határozatot hoz a Hatóság, de ebből csak igen keveset publikál weboldalán. Nem tudjuk, hogy a kiadott határozatok hány esteben tartalmaznak büntetést, és hány esetben csak figyelmeztetést. Nincs olyan Szervezet, ami önszántából publikálná, hogy hibázott.

 

 

Azonban a publikált estekből is érdemes tanulni. Az utolsó publikációból például megtanulhatjuk, hogy a Hatóság vizsgálja a múltat is, nem csak a bejelentés időpontját. Szintén megtanulhatjuk, hogy a hatósági igazolványok másolása scannelése a hatóság szempontjából kifogásolható. Sok szervezet a munkavállalók munkaügyi bejelentéséhez másolja a munkavállaló személyi igazolványát, lakcím kártyáját és bizonyítványait. A SZIGET büntetését követően levonhatjuk a következtetést, hogy a hatóság álláspontja szerint a hatósági igazolványok másolása nem elfogadható.

 

Érdemes késedelem nélkül selejtezni az igazolványmásolatokat – mondta Sándor Zsolt András a Gill & Murry Adatvédelmi szakértő partnere. Természeten azon szervezetek kivételek melyek a pénzmosás elleni törvény miatt kötelesek igazolvány másolatot készíteni. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Check Point szerint világszerte 42%-kal nőtt a cyber-támadások száma

A Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kutatórészlege, a Check Point Research (CPR) kiadta a ’Cyber-támadási trendek: 2022 évközi jelentését’, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy a cyber-támadások állami szintű fegyverként való használata megerősödött, ami olyan formákban van jelen mint az országokra irányuló, úgy nevezett ’Country Extortion’ zsaroló program módszer, az államokhoz köthető hacktivizmus, vagy a zsaroló programok első számú fenyegetéssé válása.

2022. augusztus 19. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Indul a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. augusztus 15. 12:31

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40