Ne csak a FaceApp miatt aggódjunk!

forrás: Prím Online, 2019. július 23. 09:02

Számtalan cikk jelent meg a napokban arról, hogy a FaceApp-al vigyázni kell; ugyanis a felhasználói szerződés értelmében az applikáció teljeskörű kontrollt szerezhet a készüléken lévő fotóink felett (Sophos kommentár).

Mi most nem is a FaceApp-el szeretnénk foglalkozni…sokkal inkább felhívni a figyelmet arra, hogy fontos lenne minden olyan felhasználói szerződéssel óvatosnak lenni, amely valamilyen módon korlátozni akarja a jogainkat.

 

Megdöbbentő, hogy az emberek döntő többsége úgy tölt le applikációkat, hogy simán elfogadja a felhasználói feltételeket, adatvédelmi szabályzatokat anélkül, hogy elolvasná őket.                                                                                                                                     

Azt sem árt tudni, hogy nem kizárólag orosz érdekeltségű -mint a FaceApp esetében, amely mögött a WireLess Lab orosz programozói állnak - applikációk vagy cégek éltek eddig vissza a felhasználók figyelmetlenségével…elég, ha csak eszünkbe jut:

  • A Facebook, amely használja és akár továbbítja is harmadik félnek a közösségi oldalon lévő fotóinkat, adatainkat. A Facebook szerint bármikor törölhetjük a fotóinkat, de jó tudni, hogy ha azokat előtte megosztottuk másokkal, akkor továbbra is visszaélhetnek velük.
  • Az Accuweather időjárás előrejelző applikáció, amelyről 2017-ben derült ki, hogy az iOS változat adatokat gyűjtött a felhasználókról és továbbította azokat. Mindezekre azért volt lehetősége, mert az applikáció adatvédelmi szabályzata megengedte, hogy információt szerezzen a közelben lévő eszközökről, így a Wifi routerről is. Sőt!...hozzáfértek a felhasználó pulzusához és testhőmérsékletéhez is…
  • Az IBM, amely nem tájékoztatta a felhasználóit, amikor az arcfelismeréshez azok Flickr-en készült fotóit használta fel.

 

Sose töltsünk le applikációt anélkül, hogy elolvasnánk és megértenénk a felhasználói szerződésben, adatvédelmi szabályzatban írtakat – különben könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy részlegesen vagy akár teljesen elveszíthetjük a kontrollt adataink, fotóink felett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05