Mi van az Adatkezelési tájékoztató után?

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 2. 10:05

A legtöbb cég eljutott az adatkezelési tájékoztató és az adatkezelési szabályzat létrehozásáig. Sokan jogi szakértő bevonásával, sokan sablon személyre szabást követően tettek szert a fenti dokumentumokra.

A legtöbb mintaszabályzat tartalmazza azt az elvárást, hogy azokkal az alvállalkozókkal, akik hozzáférnek a szervezet által kezelt személyes adatokhoz adatfeldolgozói szerződést kellene a szervezetnek kötnie. A Gill & Murry felmérése alapján az magyarországi cégek alig egyharmada rendelkezik az összes alvállalkozójával megfelelő adatfeldolgozói szerződéssel.

 

Az adatfeldolgozók az adatkezelő nevében végzik az adatkezelési tevekénységet, ennek következtében az adatkezelő lesz az elszámoltatható az esetleges hibákért.

 

Mindkét félnek érdeke az adatfeldolgozói szerződés megkötése – mondta Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi szakértő partnere – mert a szerződés hiányában mindkét fél adatkezelőnek minősül és büntethetővé válik. Az adatkezelők érdeke, hogy kialakítsák a kontrollt alvállalkozóik adatkezelési tevékenysége felett, míg az alvállalkozók érdeke, hogy elkerüljék a direkt hatósági büntethetőséget.

 

A Gill & Murry azt javasolja minden adatkezelési tevekénységet végzőnek, hogy vizsgálják felül az adatfeldolgozási tevekénységeiket és alakítsak a GDPR rendelet elvárásainak megfelelően a szükséges szerződéseket függetlenül attól, hogy a szervezet az alvállalkozó vagy a szervezet alkalmaz alvállalkozókat az adatkezelési tevékenységre.

 

Bár sokan gondolják, hogy ez a feladat számukra érdektelen, de könyvelője, IT szolgáltatója vagy toborzási alvállalkozója szinte minden szervezetnek van – tette hozzá Sándor Zsolt András.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A hibrid oktatásé a jövő

A járványhelyzet – mint az élet sok más területén is – az oktatásban felgyorsította a digitalizációt. A digitális oktatási módszerekre ugyanakkor hiba volna úgy tekinteni, mintha kizárólag az otthontanulásban segítene, vagy éppen a hagyományos oktatás versenytársa volna. A Microsoft Tanévkezdés 2021 – Az iskolában is digitálisan! című online sajtóeseményen mutatta be azokat a tanárok és diákok számára ingyenesen elérhető eszközöket és megoldásokat, amelyekkel a tanulás nemcsak hatékonyabbá és élményszerűvé tehető, de új digitális készségekkel is felvértezi a diákokat. A rendezvényen a digitális és hagyományos módszereket rutinosan ötvöző pedagógusok osztották meg a távoktatásban szerzett tapasztalataikat.

2020. szeptember 28. 12:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás