Hátrányos helyzetű gyerekek nyári táborozását támogatja a UPC Direct

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 28. 11:46

A UPC Direct szerint minden gyermek egyaránt megérdemli az oktatáshoz való hozzáférést és a nyári szórakozás lehetőségét is. Ezért a szolgáltató a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogatást nyújtott a Messzehangzó Tehetségek Alapítványnak, amely szociokulturálisan nehezebb helyzetből induló gyerekek számára szervez tehetséggondozó programokat és nyári táborokat. Az idei júliusi tábor műhelymunkáiba Grecsó Krisztián és a Greenpeace biológusa is becsatlakoztak.

A UPC Direct műholdas televízió szolgáltató nemcsak a lakossági szórakoztatást tűzte ki céljául, a vállalat filozófiájában a szociális érzékenység is szerepet kap. A vakáció időszaka sok fiatalt különösen fájóan érint, ha szociális helyzetük miatt nem tudnak elutazni, táborozni vagy nyári programokhoz csatlakozni. A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány 10 éve azon dolgozik, hogy táboraik keretében egyszerre szakirányú tehetséggondozásban és nyári szórakozásban részesítse a hátrányos helyzetű tehetséges gyerekeket. A UPC Direct pedig szívesen támogatta a kezdeményezésüket idén is.

 

A júliusi nyári táborok keretében közel 100 fiatalnak szerveztek természettudományos, művészeti és informatikai workshopokat, továbbá önismereti-személyiségfejlesztő táborokat kamaszoknak. 

 

A META táborokban különleges tehetségű gyerekek vesznek részt, akik hátrányos szociális helyzetből érkeznek, ennek megfelelően másfajta oktatási módszertannal is közelítenek az oktatók képzésük során. Az alapítvány tehetségfejlesztő, pszichológus és gyógypedagógus szakembereket kért fel programjai módszertanának kidolgozására. Ebben kiemelt hangsúlyt kap a személyiség fejlesztése, a játékosság és az interaktivitás, és nagyobb figyelmet szentelnek a tábori közösségi atmoszféra kialakításának is. „Tapasztalataink szerint a megszokott tanulási keretektől eltérő környezetben, hangulatban és módszerrel átadott ismeret a legtöbb esetben meghatározó és maradandó élményt nyújt gyermek-, illetve tinédzserkorban. Az Alapítványt segítő pedagógusok, pszichológusok munkájuk során számtalan visszajelzést kaptak a gyermekektől az érdeklődés, figyelem ’felébredéséről’, az orientáció megerősödéséről” – mondta Vígh Mónika, az alapítvány vezetője. 

 

 

Jövőképet és szakirányú fejlesztést kapnak

A gyerekek azért is szeretik a META táborait, mert a tehetségük szakirányú fejlesztése mellett igazi nyári szórakozásban lehet részük, és a műhelymunkákat vezető önkéntesek között ismert és a szakterületükön kiemelkedőt alkotó emberekkel találkozhatnak. 

 

„Minden nagyon jó volt a táborban: acrojógáztunk, táncoltunk, erdei sétákon voltunk és napi 5 órát töltöttünk a műhelyben, ahol az egyensúly jelenségére készítettünk látványos fizikai eszközöket. Megismerkedtünk Domokos Gáborral, a Gömböc egyik feltalálójával, bemutatta könyvét Grecsó Krisztián, és érdekes előadást hallottunk Dr. Rodics Katalintól, a Greenpeace biológusától. Nagyon örülök, hogy eljuthattam ebbe a táborba és remélem, hogy az ott szerzett barátokkal még fogok találkozni” – mondta Gombos Angelika Afrodita táborozó az egy hetes természettudományos program után.

 

 

Minden évben egy fogalom értelmezése köré épülnek a tábori műhelymunkák. Az idén az egyensúly témájában beszélgettek, kutattak és készültek produkciókkal, alkotásokkal a gyermekek a tehetségműhely vezetőinek útmutatása mellett. A természettudományos tábor résztvevői például az „ökomérleg” nevű társasjáték keretében vizsgálták meg a környezetszennyezés egyes formáit, és megoldásokat dolgoztak ki, amelyekkel a természet és az emberek újra „egyensúlyba” hozhatók lennének.

 

Nem standard oktatás, nem átlagos gyerekeknek

A META táborzói között olyan szociokulturális helyzetük, nemzetiségi kisebbségi helyzetük, mozgásos vagy érzékszervi eltéréseik miatt hátrányt szenvedő gyerekeket találunk, akik a hátrányos helyzetükön túl a tehetségük révén kiemelkednek társaik közül. A META szakemberei szerint a többségi társadalomba való beilleszkedés nehézségei gyakran vezetnek tanulási zavarokhoz, ami könnyen a különleges tehetségek elvesztéséhez, elsikkadásához vezethet. 

 

A tábor szervezésébe különféle területeken tevékenykedő önkéntesek is becsatlakoznak, köztük például tudósok, oktatók, pszichológusok és művészek. Grecsó Krisztián így mesélt a Messzehangzó Diákakadémiáról: „A Messzehangzó táborban szédületesen motivált és még ennyire tehetséges kiskamaszok váltották meg, napi 12 órában, a világot, olyan alföldi és vajdasági lányok, srácok, akiknek nem párnázott ki semmit az Úr, nehéz sorsú és/vagy hátrányos helyzetű gyerekek, akik már megtanulták, hogy csak magukra számíthatnak. Ültünk a kecskeméti tanyavilágban, az erdei iskola ősfás kertjében, és elszállt felettünk egy angyal, de az is lehet, hogy másfél.”

 

A UPC Direct büszkén támogatja a Messzehangzó Tehetségeket immár harmadik éve, és hívja fel a figyelmet a tehetségek támogatásának fontosságára.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Paris Call: A kiberbiztonság iránti elkötelezettség folyamatosan nő

A francia kormány 2019. november 12-én hatalmas előrelépést jelentett be a kibertér biztonságáért való összefogás terén: a Paris Call for Trust and Security in Cyberspace nevű kiberbiztonsági kezdeményezéshez csatlakozók száma egy év alatt közel háromszorosára nőtt, összesen több mint 1000-re.

2019. november 18. 12:54

A legfrissebb ThinQ alkalmazáson keresztül a készülékek azelőtt jeleznek, hogy meghibásodnának

Az LG Electronics (LG) bemutatta továbbfejlesztett ThinQ alkalmazását, melynek köszönhetően a felhasználói okosotthon-élmény még teljesebbé válik. A hangutasítással is vezérelhető okosotthon-app az LG okos háztartási eszközeinek gördülékeny irányítása mellett több mint 150 országban kínál új mesterségesintelligencia-alapú szolgáltatásokat.

2019. november 18. 11:26

Az ABB technológiája biztosítja a Burdzs Kalifa felhőkarcoló megbízható energiaellátását

Az ABB intelligens, előrejelző karbantartási megoldást telepített a világhírű Burdzs Kalifa folyamatos üzemelését biztosító áramellátási rendszerekhez. 

2019. november 18. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás