Újra a hálózatsemlegesség védelmében hozott döntést az NMHH

forrás: Prím Online, 2019. szeptember 23. 16:40

Internetes forgalom- és eszközkorlátozás miatt augusztusban a hálózatsemlegességi szabályok betartására kötelezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Magyar Telekom Nyrt.-t két mobilinternet-díjcsomagja, a „Net Korlátlan” és a „Korlátlan Net” kapcsán. Az NMHH a fogyasztók védelme érdekében rendszeresen ellenőrzi, hogy a szolgáltatók betartják-e a nyílt internet-hozzáférésről szóló szabályokat. 

A hálózatsemlegességi szabályok megszegése gyanújával folytatott le hatósági eljárást az NMHH a Telekom „Net Korlátlan” és „Korlátlan Net” és mobilinternet díjcsomagjai miatt. A szolgáltató az előbbi csomagot még tavasszal megszüntette – a már leszerződött ügyfeleinek viszont továbbra is elérhető –, ám azzal egy időben elindította „Korlátlan Net” néven új csomagját, a megszüntetett díjcsomag változatlan feltételeivel. 

 

A csomagok belföldön korlátlan internetezést ígérnek, de biztonsági okokra hivatkozva bizonyos típusú forgalmak használatát a szolgáltató a díjcsomag kínált sebességéhez képest jóval kisebb sebességgel tette lehetővé, ezzel megkülönböztetve az egyes forgalmakat és alkalmazásokat. Ilyen megkülönböztetett forgalom a P2P (peer-to-peer; olyan hálózaton működő szolgáltatás, ahol a résztvevő felhasználók számítógépei szerverek használata nélkül, egyenrangú kapcsolatban vannak egymással. Tipikus felhasználási területei közé tartoznak a fájlcserélő hálózatok, de részben így működik például a Skype is) és a VPN (Virtual Private Network; a nyílt interneten virtuálisan létrehozott zárt kapcsolat, titkosított és biztonságos csatorna két vagy több hálózati végpont között). További problémaként merült fel, hogy a szolgáltató akadályozta a szabad eszközválasztást, ugyanis a két díjcsomaghoz tartozó SIM-kártyákat kizárólag mobiltelefonban engedte használni, tabletben vagy laptopban például már nem. 

 

A hatóság augusztus 28-i határozatában kötelezte a szolgáltatót, hogy a díjcsomagokra csak a nyílt internet-hozzáférésről szóló európai uniós (TSM-rendelet) előírásoknak megfelelően alkalmazza a forgalomszabályozást, és tegye lehetővé, hogy előfizetői a SIM-kártyát az általuk szabadon választott végberendezésbe helyezhessék. A szolgáltató fellebbezésében a peer-to-peer forgalomtípusra vonatkozó megállapításokat és kötelezést vitatja. 

 

A hatóság már többször eljárt a hálózatsemlegesség védelmében, korábban a Telekom TV GO és az HBO GO szolgáltatás kapcsán és a Telenor MyChat és MyMusic csomagjai miatt folytatott le eljárást.

 

Miért fontos a hálózatsemlegesség?

Az uniós előírások szerint a szolgáltatóknak minden internetes forgalmat megkülönböztetéstől, korlátozástól vagy beavatkozástól mentesen, egyenlő bánásmódot biztosítva kell kezelniük, és a szolgáltatók csak olyan észszerű, időszakos forgalomszabályozási intézkedéseket alkalmazhatnak, amelyek átláthatóak, megkülönböztetésmentesek, arányosak és nem kereskedelmi megfontoláson alapulnak. A rendelet azt is előírja, hogy a végfelhasználók szabadon választhatják meg a végberendezést, amin a szolgáltatást igénybe szeretnék venni. 

 

A hálózatsemlegesség fenntartása a kulcs ahhoz, hogy az előfizetők megkülönböztetéstől mentesen férjenek hozzá bármilyen általuk – és nem az internetszolgáltatók vagy más harmadik személy által – választott tartalmakhoz vagy információkhoz, és azokat szabadon terjeszthessék a világhálón keresztül úgy, hogy abban jogszerű indok nélkül senki ne korlátozza őket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05