Magyar fejlesztők tervezik a legújabb robotikai eszközöket

forrás: Prím Online, 2019. október 10. 10:09

A robotikai cégek térnyerése eddig soha nem látott mértéket öltött, a globális piacon naponta jelennek meg újabb és újabb innovatív vállalatok. Míg mostanáig általában Kínára, Japánra vagy az Amerikai Egyesült Államokra tekintettünk, mint kiemelkedő technológiai szereplőkre, újabban Európa is helyet kap a meghatározó régiók sorában. 

Dánia harmadik legnagyobb városa, Odense néhány év alatt az európai robotfejlesztés központjává vált, jelenleg közel 300 robotikai start-up otthona. 

 

A robotikai iparág úttörőit pedig magyar szakembergárda is támogatja: híres feltalálóink sorába is felzárkózhatna az a hazai fejlesztői csapat, amely néhány éve a magyar fővárosban dolgozik az odense-i központú, de globális piacot lefedő, dán OnRobot leginnovatívabb robotikai termékein. 

 

Kreatív alkotói munka Budapest szívében

Az OnRobot A/S 2018 júniusában jött lére három innovatív end-of-arm tooling (intelligens, robotkar végére szerelhető végszerszám) vállalat (az amerikai Perception Robotics, a magyar OptoForce, és a dán On Robot) összeolvadásából, annak érdekében, hogy tovább gyorsítsa az együttműködő robotok (azaz a cobotok) folyamatos piaci térnyerését. A vállalat tavaly egy további robotikai céget is megvásárolt, a Purple Robotics-ot, 2019 áprilisában pedig a Blue Workfoce-ot. A dániai központ ellenére az OnRobot fejlesztéseinek meghatározó része jelenleg is Magyarországon történik, a fúziót megelőző szakembergárda változatlan, stabil közreműködésével.

 

Igazi kreatív mérnöki munka folyik a fővárosi RnD központban, a csapat a prototípustól egészen a késztermék kivitelezésig részt vesz a munkában, hardver- és szoftverfejlesztéseken is dolgoznak. Ez ritkaságnak számít hazai körülmények között, más, itt működő fejlesztői központokra ugyanis inkább a végrehajtás jellemző. Az OnRobot legnagyobb fejlesztői bázisa a budapesti, a vállalatnak jelenleg nincs olyan terméke a piacon, amelynek kialakításában ne vett volna részt a hazai csapat.  Jelenleg 11 különböző termék található az OnRobot portfóliójában, a vállalat egy-két éven belül azonban 50-re tervezi növelni a termékek számát!  A fejlesztések természetesen a nemzetközi csapattal közösen történnek (Los Angeles, USA és Odense valamint Aalborg, Dánia), gyakoriak ezért a szakmai kiutazások, a tudásmegosztás.

 

 

A legújabb robotikai termékek – magyar kézből

A hazai fejlesztők olyan termékeken dolgoztak, mint például az OnRobot RG2-FT Grippere, a világ első intelligens fogója, beépített erő- és nyomatékérzékelőjének köszönhetően képes látni és érezni is a munkadarabokat. De a NASA-val közösen kifejlesztett Gecko Gripper is sikertörténetnek tekinthető. A gecko gripping technológiát eredetileg a NASA laboratóriumában fejlesztették ki azzal a céllal, hogy üzemen kívüli műholdakat és egyéb űrszemetet gyűjtsenek be vele, valamint, hogy a Nemzetközi Űrállomáson alkalmazzák. A technológia továbbfejlesztésének köszönhetően a Gecko Gripper az űrtechnológia mellett az ipari területeken is alkalmazható, mely során óvatosan vesz fel különböző tárgyakat különleges tapadó technológiájának köszönhetően. A Gecko fogószerkezet mikroméretű finom szálak millióit használja, amelyek a szilárd van der Waals-erők segítségével tapadnak a felülethez — a gekkók ugyanezzel a módszerrel tudnak mászni.

 

A fejlesztő csapat különösen büszke arra a tudásra, amelyet a szenzorok kapcsán tudhat magáénak. Ilyen például a HEX erő/nyomaték szenzor, amely egy emberi kéz érzékenységét és ügyességét képes visszaadni. Az érzékelővel a bonyolult polírozó, csiszoló, vagy egyéb összeszerelő jellegű feladok is könnyedén kezelhetők, melyeknél a kívánt eredmény elérése érdekében alapvető fontosságú a pontos orientáció és a kifejtett erővel kapcsolatos visszajelzés. Az erő- és nyomaték-beállításokkal rendelkező szenzorok rendkívül hatékonyak az ilyen alkalmazásoknál a bútorok, hajók, elektrotechnikai eszközök és repülőgépek gyártása során.

 

 

Tovább bővíti fejlesztői csapatát a vállalat

A hazai központ létesítésének és fenntartásának egyik fő indoka a hazai szakembergárda kiemelkedő szakmai képesítése és stabil jó teljesítménye volt. 2019 januárjától az RnD központ vezetését Beskid Vilmos vette át, aki 25 évig az Ericsson Magyarország munkáját segítette, az utóbbi 5 évben az Ericsson 1500 fős budapesti kutatás-fejlesztési központjának igazgatója volt.

 

„Komoly üzleti és termékfejlesztési terveink vannak az elkövetkező néhány évre vonatkozóan, továbbra is a robotikai iparág úttörői kívánunk maradni és ehhez a magyar RnD központot bővítenünk kell. Terveinket szakmai kíváncsisággal rendelkező mérnök és informatikus kollégákkal közösen tervezzük megvalósítani, ilyen munkatársakat keresünk most.”  – mondta Beskid Vilmos – „A robotikai iparágban robbanásszerű fejlődés várható az elkövetkező néhány évben, melynek az OnRobot is része, többek között ez motivált abban, hogy csatlakozzam én is a vállalathoz. Úgy gondolom, ha ilyen ütemben fejlődünk, Magyarország egyik kiemelkedő  kutató-fejlesztő munkahelye lehetünk.” 

 

Az OnRobot jelenleg 20 fős csapatának bővítését tervezi, céljuk, hogy néhány éven belül megsokszorozzák a dolgozói létszámot. 

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05