A kvantumfölény IT biztonsági és GDPR kockázatai

forrás: Prím Online, 2019. október 14. 09:04

Az összeesküvés elméletek rajongói már biztosra veszik, hogy a ma használt technológiát a kvantumszámítógépekkel már vissza tudják fejteni, ha nekünk „pór” népnek már elkotyogták, hogy a Google és az NSA 3,5 perc alatt oldott meg egy feladatot kvantumszámítógéppel amire a mai szuperszámítógépeknek még 10 000 évre lenne szükségük.

Mit jelent a biztonság területén ez az információ? A hírek szerint egy speciális, előre kidolgozott problémát volt képes megoldani a kvantumszámítógép – igaz azt nagyon gyorsan. Ez körülbelül olyan, mint amikor először tudott egy számítógép két számot összeadni. Majd eltelt néhány tíz év mire valós napi probléma megoldására tudták programozni a számítógépeket.

 

Valami hasonló lehet a helyzet a kvantumszámítógépekkel is. Egyszerű feladatot már el lehet végezteti, de a komplex programozási lehetőség még látszólag messze van.

 

 

A mindennapi felhasználók számára egyelőre nem jelent változást a kvantumfölény, de az államtitkok titkosítása esetében már nem lehetünk ilyen biztosak – tette hozzá Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi partnere. Már csak idő kérdése és új titkosítási eljárások után kell néznünk, mivel a jelenleg használt 128 és 256 bites titkosítások a kvantum technológia segítségével pillanatok alatt visszafejthetők lesznek.

 

A II. világháborúban az Enigma megfejtését is titokban tudták tartani, vajon ma mért lenne más a helyzet?! Ebben az esetben a biztonsági szakértő – folytatta Sándor – nem tud mást tanácsolni mint, hogy a biztonság egy más elemét kell addig segítségül hívni – például fizikailag kell a hozzáférést kontrolálni – amíg biztossá nem válik, hogy az alkalmazott titkosítási eljárások megfelelő védelmet biztosítanak az adataink számára.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50