Az EIT megerősíti a kreatív és kulturális ágazatokat

forrás: Prím Online, 2019. október 15. 12:50

Az európai kreatív és kulturális ágazatok megerősítését jelentik be az INNOVEIT-en, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet éves fórumán. Az innovátorok összefognak a vállalkozókkal, a befektetőkkel és a politikai vezetőkkel, hogy legyőzzék a társadalmi kihívásokat és új munkahelyeket teremtsenek Európában.  

Az európai kreatív és kulturális ágazatok új, tudományos és innovációs társulásának elindítására vonatkozó terveket ma mutatják be Budapesten, az INNOVEIT-en, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) éves innovációs fórumán. Ez az Európai Bizottság azon terveinek részét képezi, amely az EIT 2021–2027 közötti stratégiájával kapcsolatos, és amely 25%-os költségvetési növekedést foglal magában, amelynek révén a költségvetés eléri a 3 milliárd EUR-t.

 

Azzal, hogy az EU kreatív és kulturális ágazatában – azaz az EU gazdaságának 7,5%-ában – foglalkoztatott 12,5 millió európainak új lehetőségeket teremt, az EIT új, tudományos és innovációs társulása stratégiai jelentőségű lesz a kreatív és kulturális ágazatok innovációjának megerősítése szempontjából.

 

Az innováció, az üzlet, a kutatás és az oktatás ágazatából érkező közel 400 résztvevő, valamint a döntéshozók Budapesten gyűlnek össze ma az INNOVEIT-re. Beszélni fognak az EIT kulcsfontosságú szerepéről abban, hogy Európa-szerte ösztönözze az innovációt, valamint megtartják az EIT díjátadóját, amely során Európa néhány legfőbb innovációját mutatják be. A rangos konferencián részt vesz Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai biztos, Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere, Sanja Damjanković, Montenegró tudományért felelős minisztere, valamint számos vezető vállalkozó, modern innovátor és döntéshozó, beleértve a rendezvényt megnyitó előadót, Michela Magast. Kövesse az eseményt élőben a következő linken: innoveit.eu.

 

Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért, valamint az EIT-ért felelős európai biztos az alábbiakat nyilatkozta: „Az oktatás és kreativitás elengedhetetlen ahhoz, hogy ellenálló, versenyképes és összetartozó Európát építsünk a jövőben. Büszke vagyok arra, ahogy az EIT segít nekünk a tehetséges innovátorok támogatásában és a vállalkozói szellem erősítésében. Meg vagyok győződve arról, hogy ha az emberekre, a törekvéseikre és ötleteikre összpontosítunk, az segít nekünk abban is, hogy sikerre vigyük a kulturális és kreatív ágazatokkal kapcsolatos, új, tudományos és innovációs társulást, amelyet kínálunk.”

 

Dirk Jan van den Berg, az EIT igazgatótanácsának elnöke hozzátette: „Az EIT a legjobb ötleteket új termékekké, szolgáltatásokká és munkahelyekké fogja alakítani a kreatív és kulturális ágazatokban. Az EIT-társulás egyedi hálózatának és a vállalkozások létrehozásával és előmozdításával kapcsolatos tapasztalatának köszönhetően vállalkozásaink 1,5 milliárd EUR-val növelték a külső befektetést. Nemrégiben létrejött első „unikornis”-vállalkozásunk: a Northwolt, amelynek célja, hogy a világ legzöldebb akkumulátorait állítsa elő. Ez rámutat arra, milyen hatalmas potenciál rejlik az EIT-ben az európai kreatív és kulturális ágazatok felvirágoztatása terén.”

 

A rendezvényt megnyitó előadó, Michela Magas, a Music Tech Fest kreatív igazgatója és az Industry Commons Alapítvány elnöke az alábbiakat nyilatkozta: „Nagy örömmel tölt el, hogy az INNOVEIT-en beszélhetek most, amikor az ágazat életében kritikus fontosságú pillanat érkezett el. Európa helyesen teszi, hogy a kreatív és kulturális ágazatokat az innováció ösztönző erejének tekinti, és a kreatív innovátoroknak számos kiváló lehetőségük van arra, hogy az EIT-vel közösen dolgozzanak, hogy szembeszálljanak a nagy társadalmi kihívásokkal, hozzájáruljanak a továbbképzéshez, és új munkahelyeket teremtsenek. Az EIT partnerségei fontos ösztönzői annak, hogy a mindenki számára előnyös helyzet érdekében kombinálják a kulturális és kreatív ágazatokból származó kompetenciákat az ipari ágazatokból eredő új adatközpontú technológiákkal. Nagy izgalommal töltenek el a lehetőségek, amelyeket az EIT új, tudományos és innovációs társulása fog biztosítani a kulturális és kreatív ágazatok számára, és be fogja betonozni jelentőségét az összes innováció középpontjában.”

 

Az előadóművészeti ágazat teljes forgalma Európában (beleértve az élőzenét) több, mint 32 milliárd EUR-t ér. Az előadóművészeti ágazat az európai kreatív és kulturális ágazatok legnagyobb foglalkoztatója, 1,25 millió embernek ad munkát. A foglalkoztatottak több mint háromnegyede alkotó és/vagy előadó.

 

A videójátékokkal foglalkozó vállalkozó, Yoan Fanise, a DigixArt, Videogames egyik alapítója a következőket mondta: „Még hogy a videójáték gyerekjáték? Semmi nem állhat ennél távolabb a valóságtól! Dolgoztam a világ néhány legismertebb videójátékán, és elmondhatom, hogy kivételesen kreatív csapatokra van szükség a sikeres videójátékok megtervezéséhez, finanszírozásához és forgalomba hozatalához. Valós technikai és készségbeli tehetségre van szükség számos szinten. A videójátékok ágazata ágazatközi sikertörténet, így öröm látni, hogy az EIT azt tervezi, hogy bevezeti egyedi innovációs modelljét a kreatív és kulturális ágazatokban. Európának szüksége van erre az összpontosított globális támogatásra.”

 

Az audiovizuális és multimédia-ágazat rendkívüli növekedést mutatott Európában. A számítógépes játékok közzétételével kapcsolatos tevékenységek átlagosan több mint 25%-os növekedést mutattak a teljes bruttó hozzáadott érték tekintetében a 2008–2016 közötti időszakban. A kreatív és kulturális ágazat gazdasági súlya az információs és kommunikációs technológiákéhoz, valamint az élelmiszer-szolgáltatási ágazatokéhoz hasonlítható, amelyek az EU GDP-jének több mint 4%-át teszik ki.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Leadec megvásárolja a FISS Automatika Kft.-t

A Leadec, a világ vezető globális szolgáltatási szakértője 2023.05.31. napjával felvásárolta a FISS Automatika Kft.-t. A Leadec az akvizícióval tovább bővíti magyarországi jelenlétét, valamint erősíti kompetenciáit az elektrotechnika és az automatizálás területén.

2023. június 6. 17:43

Jelentős mérföldkő a hazai autóiparban

Idén ünnepli 30. születésnapját a Continental Veszprémben. Az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően mára a technológiai vállalat telephelye globális piacokra dolgozik. Presztízs ügyfelek számára fejleszt, tesztel és gyárt különböző szenzorokat gépjármű-menetbiztonsági rendszerekhez, akkumulátorokhoz és az utazási kényelem növeléséhez.

2023. június 6. 16:01

Fenntartható ötlet nyert a Samsung és az EdisonKids versenyén

Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók mérték össze projektjeiket a közösség, a fenntarthatóság és a jövő oktatása kategóriákban. A nyolc döntős csapat közül a NUT (Napkor’s Upcycler Team) csapat elképzelése, a chipses zacskók hőálló szatyorrá alakítása bizonyult a legjobbnak. Második helyezést ért el a modulárisan építhető oktatórobot, a dobogó harmadik fokára pedig a tücsökfarm tervezői léphettek. Az első három helyezett 6 millió forint összértékben választhat Samsung eszközöket, saját maguk, felkészítőtanáruk és iskolájuk számára.

2023. június 6. 14:05

Fidelity: Nyernek az elektromos autók?

Aki napjainkban autóval végighalad egy európai belváros utcáin, azonnal számos nyomát láthatja a forgalmi trendek változásának. A külön kerékpáros sávok, az elektromos buszok, az elektromos töltőállomások és a szédült ütemben emelkedő parkolási díjak mind-mind azt jelzik, hogy a személyautók, főleg a belső égésű motorral felszereltek, már nem szívesen látott vendégek a sűrűn beépült belső kerületekben. A jövő az alternatív közlekedési eszközöké és a kibocsátásmentes erőforrásoké. A Fidelity piaci megfigyelőinek előrejelzései szerint az éghajlatkímélő meghajtási módok versenyét az elektromos autók fogják megnyerni, melyek idővel teljesen kiszorítják majd a levegőszennyező belső égésű motorokkal gyártott társaikat1.

2023. június 6. 12:41

Új nemzetközi online esemény az Eplan-tól

Milyen kihívásokkal néznek szembe a gépgyártók és a kapcsolóberendezés-gyártók napjaink globális piacain? Hogyan határozható meg a helyes irány a hatékony tervezéshez a munka korai szakaszában? A 2023. június 21-re meghirdetett Eplan L!ve 2023 rendezvény lényegre törő válaszokkal, a szoftver új verziójának legfontosabb elemeivel készül, és felvázolja, miként támogatja ügyfeleit a tervezéstől a gyártásig vezető úton lépésről-lépésre. Bevált gyakorlati példákat ismerhetünk meg a Harro Höfliger, a Kratos Industries és a Sany vállalatoktól, betekinthetünk munkafolyamataikba és tervezési módszereikbe, melyek maximális következetességet és hatékonyságot tesznek lehetővé a számukra.

2023. június 6. 11:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39