Az ABB bemutatja mobil laborrobot-koncepcióját a Jövő Kórháza számára

forrás: Prím Online, 2019. november 4. 11:58

Az ABB megnyitotta első globális egészségügyi kutatóközpontját a texasi Houstonban található Texas Medical Center (TMC) kampuszán.  A vállalat itt mutatja be számos technológiai koncepciója mellett azt a YuMi robotot, amelyet arra terveztek, hogy a kórházakban az egészségügyi és laborszemélyzetet segítse a laboratóriumi és logisztikai feladatok elvégzésében.

A kétkarú, mobilis YuMi érzékeli környezetét, és önállóan tud közlekedni emberi munkatársai között, miközben új útvonalakat is feltérképez egyik helyszíntől a másikig. Számos ismétlődő és időigényes feladat ellátására képes, ideértve a gyógyszerek előkészítését, a centrifugák ki- és bepakolását, a pipettázást, és a folyadékok kezelését, továbbá a kémcsövek rendszerezését.

 

 

A mobilis YuMi széleskörű logisztikai feladatok ellátására is felhasználható a kórházakban. Ki tudja adagolni és kórházon belüli kiszállítani a gyógyszereket, el tudja juttatni a szükséges orvosi eszközöket a személyzetnek, vagy akár a betegek ágyneműjét a szobákba.

 

A TMC Innovation Institute-ban az ABB olyan robotokat fog fejleszteni, melyek képesek ismétlődő, nagy odafigyelést igénylő és az emberi munkaerő számára egyhangú feladatokat ellátni, hogy a magasan képzett egészségügyi és labor-személyzet értékesebb feladatokra koncentrálhasson, és ezáltal több pácienst tudjanak ellátni. Az ABB elemzése azt mutatja, hogy a rutinszerű feladatok automatizálásával a feladatok a manuális folyamatokhoz képest akár 50%-kal gyorsabban elvégezhetők. Ezen felül a robotok akár napi 24 órán át tudnak dolgozni.

 

 

„Az egészségügyi szektor jelentős átalakuláson megy át, ahogy a betegségek diagnosztizálása és kezelése egyre fejlődik. Közben azonban szembe kell néznünk az elöregedő népesség, a megnövekedett költségek és a világszintű egészségügyi dolgozói létszámhiány okozta nehézségekkel. Az új egészségügyi és kutatásfejlesztési központunkkal a TMC-ben ezekre a kihívásokra kívánunk válaszokat találni a tudomány és az egészségügy legnagyszerűbb elméivel közösen.” - mondta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás divíziójának elnöke. „Az ipari- és a kollaboratív robotok terén szerzett tapasztalataink szilárd alapot nyújtanak ahhoz, hogy a rugalmas automatizálás elérhetővé váljon az egészségügy számára is. A TMC-ben működő partnereinkkel együtt élvonalbeli robotikai megoldásokat fogunk fejleszteni. Azon fáradozunk, hogy csökkentsük a szakemberek által végzett manuális folyamatokat, növeljük a laboratóriumi munka pontosságát, és hogy elősegítsük a páciensek elégedettségét és alapvető biztonságát.”

 

 

Az ABB olyan további technológiákat is bemutat egészségügyi kutatóközpontjában, mint a laboratóriumi centrifuga rakodására és kémcsövek kezelésére alkalmas YuMi, továbbá egy IRB 1200-as robot, mely pipettázással képes folyadék-továbbításra. Ezek mind olyan gyakori laborfeladatok, melyeket a robotautomatizálás állandó teljesítményével, rugalmasságával és folyamatos működésével tud segíteni a teljesítmény növelése és a költségek minimalizálása mellett.

 

A TMC a világ legnagyobb klinikai központja, világszintű kollaboratív kutatási erőforrásokkal, ideértve vezető nagyvállalatokat és kórházakat is. Az ABB új, 500 m2-es egészségügyi központjának a TMC fejlesztőintézménye, az Innovation Institute ad helyet. Ez egy olyan modern központ, mely segíti az egészségügy és a fejlett technológia együttműködését, összekapcsolja a startupokat a tudományos élet innovátoraival és a vezető technológiai vállalatokkal, hogy felgyorsítsa a fejlődést és az áttörést jelentő orvosi technológiák prototípusfejlesztését.

 

 

„A Texas Medical Center, a TMC Innovation és az TMC hálózat minden társintézménye örömmel köszönti az ABB-t annak alkalmából, hogy ezzel a hihetetlen és példa nélküli új robotikai központtal veti meg lábát az egészségügy területén.” - hangsúlyozta Bill McKeon, a Texas Medical Center elnök vezérigazgatója, majd hozzátette: „A TMC-nél, mely a világ legnagyobb klinikai központja, elsődleges célunk elérni, hogy a kutatás gyorsabb ütemben, csökkenő költségek mellett történhessen. Mindezt azért, hogy gyors és költséghatékony megoldások születhessenek a kezelésre szoruló betegek számára. Azzal, hogy az ABB új egészségügyi robotikai K+F központjával beköltözik a Texas Medical Centerbe, új pályára állítja az orvostudomány fejlődését. A TMC pedig olyan új típusú együttműködő partnereket kapcsol össze, melyek jövőformáló megoldásokat nyújthatnak a klinikai orvosok, a kutatók és páciensek számára egyaránt.

 

A robotokkal történő automatizálás az egészségügyben komoly jövőbeni növekedési lehetőségeket rejt. Az ABB belső felmérése szerint a globális piac akár 60.000 nem sebészeti jellegű robot értékesítését érheti el 2025-re, amely négyszeres növekedést jelentene 2018-hoz képest.

 

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05