A Fujitsu modellje új szintre emeli az automatizációval elérhető megtakarítást

forrás: Prím Online, 2019. november 18. 18:54

A robotalapú folyamatautomatizáció (RPA) széles körű alkalmazásnak korlátait megszüntetve, a Fujitsu új modelje 12-16% közötti megtakarítást tesz lehetővé a működési költségben. A Fujitsu észak- és nyugat-európai ügyfelek számára elérhető, új ipari automatizációs működési modellje kiiktatja az RPA terjedését eddig gátló akadályokat, ami komoly változást hozhat tekintettel arra, hogy jelenleg világszerte csak a szervezetek 4%-a alkalmazza széles körben az RPA-technológiát. 

A repetitív és monoton munkahelyi feladatok (pl. a digitális számlabeolvasás és -feldolgozás) automatizálása terén bizonyítottan óriási lehetőségeket nyitó RPA új lendületet kaphat a rugalmas, könnyen bevezethető (pl. MI-alapú) automatizációs technológiák megjelenésével. Iparági elemzők szerint a mesterséges intelligenciával dolgozó RPA-megoldások a munkafolyamatok akár 50%-át is automatizálhatják*.

 

A Gartner iparági elemzőinek 2019-es jelentése szerint jelenleg az RPA-szoftvereké a leggyorsabb ütemben növekvő globális nagyvállalati szoftverszegmens**. A technológia iránti élénk érdeklődés ellenére a terjedését eddig gátló praktikus akadályok miatt eddig világszerte mindössze a szervezetek 4%-a alkalmazta széles körben az RPA-technológiát. Jelenleg alig néhány ezer nagyvállalati robotfarm működik elszigetelten, egyenként legfeljebb 50 robottal. 

 

Gyorsítósáv az érett automatizációs technológia bevezetéséhez 

Az RPA terjedésének útjában álló akadályok eltávolítására kidolgozott, komplett ipari automatizációs működési modell célja, hogy az ügyfelek könnyebben kiaknázhassák a diszruptív technológia előnyeit, és rövidebb idő alatt bevezethessék környezetükben az érett RPA-megoldásokat. Az Észak- és Nyugat-Európában (Egyesült Királyság, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország) közvetlenül a Fujitsutól elérhető modell kielégíti az ügyfelek technikai jellegű és egyéb szükségleteit, és megszünteti az áttörő jelentőségű működésiköltség-megtakarítás elérését akadályozó tényezőket. A modell világszínvonalú automatizációs eszközeivel a vállalatok alig négy hét alatt eljuthatnak a pilot szakaszból a mobilizációs fázisig, és további 12 hét alatt kiterjeszthetik az alkalmazást. 

 

A Fujitsu ipari automatizációs működési modellje három pillérre épül:

  • A Fujitsu Agile Automation Factory agilis és DevOps alapelvek alkalmazásával gyorsítja az RPA kiterjesztését.
  • A Fujitsu Robotics Operations Center 7x24 órában, magas rendelkezésre állási szintű, nagy teljesítményű dedikált erőforrásokkal támogatja a kiterjedt (több ezres) robotfarmokat.
  • A Fujitsu Automation Academy a készségfejlesztésben és a munkaerőhiány leküzdésében segíti a vállalatokat. Míg a „back-office” készségek iránti keresletben 30%-os csökkenés várható, a műszaki végzettség iránti kereslet jelentős mértékben növekedni fog a Forrester Research független elemzőcég szerint. A munkaerőhiány miatt a vállalatok nehezen tudják széles körben alkalmazni az RPA-megoldásokat***. A magasan képzett műszaki szakemberek biztosításán túl a Fujitsu Automation Factory az automatizáció miatt munkakörváltásra kényszerülő dolgozók átképzésében is segítséget nyújt a vállalatoknak. 

 

„Sok vállalat digitális átalakulását akadályozza, hogy nem tudják megteremteni az RPA széles körű alkalmazásának feltételeit. Bár a működési költségek szinten tartása vagy csökkentése mindenütt követelmény, az RPA-val elérhető jelentős megtakarítási lehetőséget mégsem aknázzák ki olyan belső tényezők miatt, mint a munkaerőhiány vagy a változáskezelés nehézségei. A Fujitsu új ipari automatizációs működési modellje megszünteti ezeket az akadályokat, és gyorsítósávot biztosít ügyfeleinknek az érett automatizációs technológia akalmazásához és működésük átalakításához” – mutatott rá Yves de Beauregard a Fujitsu digitális üzleti megoldásokért felelős vezetője Észak- és Nyugat-Európában. 

 

_______________

* Az RPA-platformok a nagy mennyiségű repetitív feladat hibamentes elvégzésével mentesítik az embereket a robotszerű munkavégzéstől. Mindezt az emberi munkaidőráfordítás töredéke alatt, napi 24 órában, megállás nélkül képesek elvégezni, ráadásul az ilyen jellegű munkákra jellemző emberi hibák kockázata nélkül. Az RPA nemcsak egyszerű műveletekre (pl. kifizetendő számlák benyújtása) alkalmazható, hanem például olyan esetekben is, amikor a meglévő rendszerekkel és régebbi platformokkal kiszolgált ügyfélút átalakításával néhány órára vagy napra csökkenthető a hitelkérelmek elbírálási ideje.

** A Gartner adatai szerint 2018-ban 63%-kal nőtt az RPA-szoftverek globális piaca: https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2019-06-24-gartner-says-worldwide-robotic-process-automation-sof

*** „Az RPA hatása a dolgozói élményre”, Forrester Research, 2019. március

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elégedettebbek a magyarok a digitális munkahelyeken

A DreamJobs állásportál friss kutatása szerint a magyar munkavállalók kétharmada már a pandémia előtt is használt digitális megoldásokat feladatai teljesítésére. Kiderült, hogy minél nagyobb egy vállalat mérete, annál több területen élnek online eszközökkel, és minél több ilyen módszer áll a dolgozók rendelkezésére, annál vonzóbbá válik a munkahelyük. A digitális felületek használata alig okoz gondot a mindennapokban, ráadásul összetartóbb és gyorsabban dolgozó csapatok alakultak ki alkalmazásukkal. Az egyéni tapasztalatokban is jól teljesítenek az internetes megoldások; úgy a munkavégzés hatékonyságában, mint a személyes kapcsolatok és bizalom kialakításában.

2022. július 1. 15:19

A webáruházak sikere múlhat a futárcégen

Mivel a vásárlók számára a szállítás gyorsasága és a biztonság egyaránt fontos szempontok az online vásárlásnál, a webáruházak sikerében meghatározó lehet, hogy milyen futárszolgálatot választanak. A több ezer hazai webáruházzal dolgozó Packeta szakemberei hét pontban foglalták össze, mire érdemes figyelnie egy online kereskedőnek az automatahálózattól a mobilapplikációig.

2022. július 1. 13:55

Egyszerűbbé válik a magyar cégek számára Angliába utalni

A Brexit után a magyar vállalatoknak is nehezebb lett az Egyesült Királysággal történő kereskedelem nem csupán logisztikai, hanem pénzügyi szempontból is. Pedig az EU-ból való kilépés ellenére jelentősen élénkült a két ország közötti gazdasági kapcsolat, ahogy megnőtt a pénzügyi átutalások volumene is. 2021-re 3,61 milliárd fontra nőtt a hazai cégek exportja, és 1,52 milliárd fontra nőtt a szigetországból érkező import volumene. 

2022. július 1. 12:34

A Brancs tőkegyűjtő portál első nagy dobásai

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek: egy nemzetközi kiugrás előtt álló magyar találmány, amely újrahasznosított PET palackokból készít nyomtatószálat, és az első hazai felnőtt szörp, amely az áfonyás íz mellé alkoholos “cselt” is bevet.

2022. június 30. 21:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24