Megteremteni a munka és a magánélet egyensúlyát

forrás: Prím Online, 2019. november 19. 14:27

Napjaink egyik legnagyobb kihívása, hogy megteremtsük a munka és a magánélet egyensúlyát. Az okostelefonok világában minden pillanatban elérhetőek vagyunk, kizárni a munkát gyakorlatilag lehetetlen, legyünk éppen a munkahelyünkön, vagy intézzük a délutáni bevásárlást. A munka és magánélet közötti egyensúly megteremtése kulcsfontosságú, mindkét területen egyformán teljesítenünk kell, nem billenhet el a mérleg nyelve. Hogyan oldható meg, hogy valaki gyerek vagy akár tanulás mellett is dolgozni tudjon?  

Manapság igen keveseknek, talán csak a nemzetközi nagyvállalatok felsővezetőinek adatik meg, hogy munkáltatójuk tudatosan figyeljen az életminőségükre, a munka és magánélet egyensúlyának megtartására. Egy átlagos kis- vagy középvállalat a legritkább esetben tud arra figyelni, hogy a kollégák a saját bioritmusuk szerint dolgozhassanak, megteremthessék a munka és magánélet egyensúlyát. Egy vállalat számára az a jó munkavállaló, akinek a magánélete kiegyensúlyozott, pénzügyileg, lelkileg, egészségügyileg is rendben van, így megteheti, hogy 100%-ban csak a munkájára figyel munkaidejében. 

 

Azonban kevesen engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy munka közben csak és kizárólag a munkájukra koncentráljanak. A legtöbb munkavállaló a munkaidejéből próbál lopni néhány percet arra, hogy elintézze ügyeit, kapcsolatot tartson barátaival, családjával, megtervezze a család napjait, étkezését, vásárlását, fejben tartson minden családdal kapcsolatos logisztikai teendőt. Szinte minden irodai dolgozó fejében nap mint nap jelen van, gondolataikban ott bujkál, hogy mi lesz este a vacsora, hogyan fogja kihúzni a hó végéig a fizetéséből, illetve kénytelen idő hiányában munkaidőben vásárolni az interneten, nyaralási úticélokat keresgélni, barátaival chatelni és még szülei hogylétéről is érdeklődni. 

 

Pedig nem titok, az a cég, amelyik segíti a munkavállalóit egészségesebben élni, relaxálni, tanulni, annak munkavállalói sokkal energikusabbak, kreatívabbak, koncentráltabbak lesznek. 

 

Sokak álma, pont a fent említett körülmények miatt, az a munka, amelyet bárhonnan, bármikor végezhetünk. Így jut időnk elvinni a gyereket iskolába, elmenni az edzőterembe, vagy bevásárolni is akár a nap közepén. A rugalmas munkaidő ma már nem azt jelenti, hogy el lehet kéredzkedni 10 perccel korábban a munkából, hanem azt, hogy akkor dolgozhatunk, amikor igazán tudunk a munkánkra figyelni, amikor odafigyelve, nem kapkodva, pihenten tudunk arra figyelni, amiért a fizetésünket kapjuk. 

 

 

Szerencsére itthon is van olyan állás és cég, ahol megvalósítható a munka és magánélet egyensúlya. Az Erste Mobilbankárok keményen dolgoznak átlagon felüli fizetésükért. Cserébe az irodát igény szerint használhatják és akkor és onnan dolgoznak, amikor az nekik jó. A mobilbankári munka nem csak az ügyfél számára jelenti azt, hogy az igényeihez rugalmasan alkalmazkodva ott és akkor igényelhet pénzügyi terméket, amikor neki a legmegfelelőbb, hanem a munkavállaló számára is rugalmas munkaidőt és munkavégzést tesz lehetővé. 

 

A megfelelő egyensúlyhoz – bárhonnan is közelítünk – leginkább az a lehetőség kell, hogy rendelkezhessünk a saját életünk, valamint az időbeosztásunk felett. Az önrendelkezés a legfontosabb kulcs a megfelelő munka-magánélet egyensúlyhoz – legyen szó akár családról, barátokról, egészségről, töltődésről. Sokan nem is igazán ismerik meg saját igényeiket, hiszen az iskolapadból egy gyár-szemléletű munkahelyre kerülnek, ahol nem tudják kipróbálni, hogy mennyi kikapcsolódás, legyen az akár sport, szórakozás, családi élet vagy alvás, kell ahhoz, hogy szakmájukban valóban a legtöbbet tudják nyújtani. 

 

Ha pedig nem ismerjük saját igényeinket, nem is tudunk értük megküzdeni. Az Erste Mobilbankárainak minden nap egy új lehetőség, hogy kiismerjék az optimális napirendjüket, napközbeni feltöltődési lehetőségeket, vagy a nyugodt családi életet. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Robotizált folyamatautomatizációs szolgáltatások a Tech Data kínálatában

Új big data és mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásportfóliót tett elérhetővé több európai országban, köztük hazánkban is a Tech Data, miután partneri szerződést kötött a rutinszerű irodai munkafolyamatokat automatizáló Automation Anywhere-rel.

2019. december 9. 18:32

7 egyetemi ötlet kapott 15 millió forintos befektetést a Hiventures-től

7 egyetemi startup ötlet kapott 15 millió forintos inkubációs befektetést az MFB csoporthoz tartozó Hiventures-től az egyre népszerűbb Startup Campus University programban. A december 5-én zárult őszi vállalkozásfejlesztési képzések idén már három partnerrel; a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), a győri Széchenyi István Egyetemmel (SZIE) és a Magyar Divat & Design Ügynökséggel (HFDA) közösen valósultak meg, és rekord számú jelentkezőt mozgattak meg.

2019. december 9. 16:51

Hello Tomorrow: Négy magyar vállalkozás a világ legígéretesebb deep tech startupjai között

Négy magyar tudományos technológiai vállalkozás is rangos nemzetközi elismerésben részesült, hiszen világszinten több, mint 5000 jelentkező közül bekerültek a „deep tech pioneer”-ek közé a Hello Tomorrow Global Challenge programja keretében. A minősítésnek köszönhetően a Biopesticide, az ITMedicine, a Lupfe és a Jfermi bemutatkozhatnak a világ legfontosabb deep tech seregszemléjén a párizsi Hello Tomorrow Global Summit rendezvényen, jövő márciusban. 

2019. december 9. 15:23

IT biztonsági tippek az ünnepi utazós időszakra

Az ünnepek közeledtével a szokásosnál is nagyobb figyelmet kell fordítanunk adataink védelmére és otthonunk, családunk digitális biztonságára. Utazás alatt különösen óvatosnak kell lennünk. Hogy nagyobb sikerrel vehessük fel a harcot a kiberbűnözőkkel, ajánlatos megfogadni az alábbi „mit ne tegyünk / mit tegyünk” tanácsokat.

2019. december 9. 13:55

Egyetemi felvételi: ezt kell átgondolnia a családoknak

Bár még néhány hét hátra van az őszi-téli oktatási félévből, a jövő évi tanév kapcsán máris fontos időszak következik. Azoknak, akik 2020 szeptemberében felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat, a jövő év eleji jelentkezési határidők miatt már most el kell kezdeniük gondolkodni az iskolaválasztáson. Ez azonban a feladatnak csupán az egyik eleme. Egy körültekintő leendő hallgatónak és családjának a preferenciák és a lehetőségek számbavételénél a várható költségelemeket is fontos mérlegelniük.

2019. december 9. 12:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás