A Black Friday a magyar vásárlók szemével

forrás: Prím Online, 2019. november 22. 14:20

Magyarország mely részén a legnépszerűbb a Black Friday? Másként készülnek, vásárolnak-e a nők és a férfiak? Vajon mennyit szán az akciózásra egy átlagos magyar vásárló? És melyek a legnépszerűbb termékek? A Picodi.com elemzői ezekre a kérdésekre keresték ezúttal a választ.

 

Magyarországon is feszülten várják a fogyasztók az akcióhullámot

Minden évben ezrek követik árgus szemekkel a boltok kínálatait, akcióit – kifejezetten igaz ez az év legnagyobb kiárusítására, Black Friday eseménysorozatra. Nemcsak a vásárlók, de a kereskedők is hónapokig készülnek gőzerővel a rohamra, hogy november 29-én minél csábítóbb ajánlatokkal várják az érdeklődőket.

 

A Black Friday Amerikából ered, de az elmúlt években világhódító útjára indult és Magyarországot is beleértve, több országban is hagyománnyá vált – a magyarok legnagyobb örömére. Ők ugyanis alig várják, hogy részt vehessenek a vásárlási maratonon.

 

Az eladások királya

 

A Fekete Péntek nem az egyetlen vásárlási ünnep novemberben. Bár még nem túl népszerű Magyarországon, de több országban is felütötte a fejét a “Szinglik napja”, amelyet november 11-én ünnepelnek – nem véletlenül. November (11.hó) 11-e (a sok “egyesnek” köszönhetően) az egyedülállók napjává nőtte ki magát, mely Kínából ered. Az elképesztő leárazásoknak köszönhetően ekkor – kifejezetten az ázsiai országokban – hosszú sorok kígyóznak a boltok előtt.

 

Kérdőíves felmérésünkből kiderült, Magyarországon még mindig a Black Friday uralja a piacot. Azon válaszadók, akik a novemberi akciózásban részt vettek, 84%-uk jelölte meg Fekete Pénteket, emellett csak 10 százalék vásárolt Szinglik napján is és mindössze 6 százalék vásárolt csak a Szinglik napján.

 

Vásárlási láz a magyar városokban

 

Annak ellenére, hogy a Black Friday országos szinten ismert úgy tűnik, egyes városokban, nagyvárosokban mégis nagyobb az érdeklődés ez után a nap után. A Picodi.com belső adatai szerint egy átlagos pénteki online forgalomhoz képest jócskán megugrik a látogatások és a vásárlások száma ekkor.

 

A legnagyobb érdeklődést Miskolcon mutatnak a vásárlók, de Nyíregyházán és Győrben is élénkül az esemény iránti kereslet.

 

Férfi és női vásárlók

 

Felmérésünkből kiderült, a Black Friday mind a női-, mind a férfi vásárlók körében nagy népszerűségnek örvend Magyarországon. A megkérdezett nők 62 százaléka azt mondta, részt kíván venni az akciózásban – mindez 12 százalékkal alacsonyabb részvételi arány a férfiakhoz képest.

 

Mindkét nem képviselői körülbelül ugyanannyi termékre (3 darab) kívánnak lecsapni, ugyanakkor a férfiak többet szánnak elkölteni. Míg a szebbik nem képviselő 45 ezer, a férfiak 65 ezer forint költéssel számolnak.

 

Az eltérés lehetséges okai között a preferált termékek árkategóriája lehet számottevő. A férfiak leginkább az elektronikai termékeket részesítik előnyben, azoknak az árai pedig általában magasabbak. Elemzésünkből az is kiderül, hogy a háztartási eszközök mind a női-, mind a férfi vásárlók körében igen népszerűek.

 

A Black Friday a promóciók és akciók jegyében telik – melyekben mindkét nem érdekelt és hasonló preferenciákkal rendelkeznek. A kérdőívünkre válaszoló nők és férfiak egyaránt a kedvezményekre jogosító kuponokra voksoltak, amikor a legkedveltebb akciózási formára kérdeztünk. A második helyen a magasabb árengedmény végzett (bizonyos, kiválasztott termékek esetén), a dobogó harmadik helyére pedig a minden termékre érvényes árleszállítás, valamint ingyenes termékminta végzett.

 

Nincs vesztegetni való idő

 

Évről évre egyre nagyobb teret hódít magának az online vásárlás, valószínűleg az olyan akciózási hullámoknak köszönhetően, mint a Black Friday és a Szinglik napja. A megkérdezett magyarok 57 százaléka válaszolta, hogy webshopokban fog vásárolni, 31 százalék mind online, mind a hagyományos boltokban és mindössze 12 százalék voksol csak a hagyományos, offline boltokra.

 

A plázák és a hagyományos bolti értékesítés ellen leginkább a hosszú sorokat és a tömeget hozták fel a megkérdezettek. Bár Magyarországon az erre az időszakra tehető tumultus nem mondható extrémnek, egyes országokban azonban soha véget nem értő sorbanállás kíséri a Black Fridayt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy cikkek tucatjai és “hogyan éld túl a sorbanállást” videók is születtek a témában. A kényelmetlen tömeg mellett nem elhanyagolható a sorban állással elvesztegetett idő. A magyar válaszadó nők 38, a férfiak 26 százaléka mondta, hogy inkább a boltban hagyja a kiválasztott termékeket, csak várakozni ne kelljen a kasszáknál.

 

Azok, akik az internetes vásárlás mellett döntenek, nem aggódnak a sorok és a záróra miatt. A magyar netes vásárlók reggel 8 és este 8 között adják le a legtöbb rendelést – otthonról, utazás közben, sőt, akár munkahelyről is: a megkérdezettek 61 százaléka ismerte el, hogy munkahelyen bizony szokott online szörfölni és vásárolgatni.

 

Adatgyűjtés

Cikkünk a Picodi.com oldal korábban összegyűjtött adatai alapján készült (október 9 és 20 közötti időtartamot felölelve)

 

Forrás: Picodi.com

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Robotizált folyamatautomatizációs szolgáltatások a Tech Data kínálatában

Új big data és mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásportfóliót tett elérhetővé több európai országban, köztük hazánkban is a Tech Data, miután partneri szerződést kötött a rutinszerű irodai munkafolyamatokat automatizáló Automation Anywhere-rel.

2019. december 9. 18:32

7 egyetemi ötlet kapott 15 millió forintos befektetést a Hiventures-től

7 egyetemi startup ötlet kapott 15 millió forintos inkubációs befektetést az MFB csoporthoz tartozó Hiventures-től az egyre népszerűbb Startup Campus University programban. A december 5-én zárult őszi vállalkozásfejlesztési képzések idén már három partnerrel; a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), a győri Széchenyi István Egyetemmel (SZIE) és a Magyar Divat & Design Ügynökséggel (HFDA) közösen valósultak meg, és rekord számú jelentkezőt mozgattak meg.

2019. december 9. 16:51

Hello Tomorrow: Négy magyar vállalkozás a világ legígéretesebb deep tech startupjai között

Négy magyar tudományos technológiai vállalkozás is rangos nemzetközi elismerésben részesült, hiszen világszinten több, mint 5000 jelentkező közül bekerültek a „deep tech pioneer”-ek közé a Hello Tomorrow Global Challenge programja keretében. A minősítésnek köszönhetően a Biopesticide, az ITMedicine, a Lupfe és a Jfermi bemutatkozhatnak a világ legfontosabb deep tech seregszemléjén a párizsi Hello Tomorrow Global Summit rendezvényen, jövő márciusban. 

2019. december 9. 15:23

IT biztonsági tippek az ünnepi utazós időszakra

Az ünnepek közeledtével a szokásosnál is nagyobb figyelmet kell fordítanunk adataink védelmére és otthonunk, családunk digitális biztonságára. Utazás alatt különösen óvatosnak kell lennünk. Hogy nagyobb sikerrel vehessük fel a harcot a kiberbűnözőkkel, ajánlatos megfogadni az alábbi „mit ne tegyünk / mit tegyünk” tanácsokat.

2019. december 9. 13:55

Egyetemi felvételi: ezt kell átgondolnia a családoknak

Bár még néhány hét hátra van az őszi-téli oktatási félévből, a jövő évi tanév kapcsán máris fontos időszak következik. Azoknak, akik 2020 szeptemberében felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat, a jövő év eleji jelentkezési határidők miatt már most el kell kezdeniük gondolkodni az iskolaválasztáson. Ez azonban a feladatnak csupán az egyik eleme. Egy körültekintő leendő hallgatónak és családjának a preferenciák és a lehetőségek számbavételénél a várható költségelemeket is fontos mérlegelniük.

2019. december 9. 12:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás