Fogyatékkal élők világnapja – mobil app-pal segíti a Vodafone Főállású Angyal programja az érintetteket

Kütyü Magazin, 2019. december 4. 09:17

A Vodafone Alapítvány Főállású Angyala, Trexler Erik közreműködésével készült a fogyatékkal élők integrációját segítő, „AAK-ra Fel” nevű applikáció, melynek hosszútávú célja, hogy hidat képezzen a fogyatékkal élők és egészséges társaik között. Az alkalmazás lényege az augmentatív és alternatív kommunikációs (AAK) módszerek széleskörű megismertetése. Ezek a módszerek a beszédükben vagy beszédértésükben súlyosan akadályozott embereknek és a körülöttök élőknek jelentenek nagy segítséget. A beszédképtelen emberek számára ugyanis lehetőséget biztosít, hogy egyéb hangjelzésekkel, gesztusokkal, betűkkel, rajzokkal, fotókkal, vagy szimbólumokkal fejezzék ki magukat. Az „AAK-ra Fel” többek közt ennek elsajátítását segíti. Az applikáció jelenleg a Bliss Alapítvány honlapjáról tölthető le, de hamarosan elérhető lesz a Google Play áruházban is. A jövőben pedig a tervek szerint folyamatos bővítésre kerül majd az applikáció.

A Vodafone Alapítvány Főállású Angyala, Trexler Erik közreműködésével készült applikáció, az „AAK-ra Fel” segítségével elsősorban az augmentatív és alternatív kommunikációs (AAK) módszerekről tudhatnak meg többet az alkalmazás felhasználói. Ezek lényege, hogy a beszédükben vagy beszédértésükben súlyosan akadályozott emberek kommunikációját segítse, nemcsak egymással, de egészséges társaikkal is. Ugyanis ők beszéd helyett például különböző jelképekkkel, szimbólumokkal kommunikálnak, amelyek jelentését az app segítségével elsajátíthatják a felhasználók. Az alkalmazás emellett a "Szakemberkereső" menüponton keresztül segít megtalálni a hozzájuk legközelebb lévő AAK-s szakembert. 

 

„Az alkalmazás nem csak az érintetteknek szól, hanem az egész társadalomnak. Mindez azért is nagyon fontos, mert az integráció egymás elfogadásával kezdődik. Reményeim szerint ez az alkalmazás segítheti a társadalmunkat ezen a téren, hiszen azáltal, hogy a felhasználók megismerhetik a nem beszélők kommunikációs lehetőségeit, közelebb hozzuk a fogyatékkal élőkhöz az egészséges társaikat.” – mondta el Trexler Erik, a Vodafone Főállású Angyala.

 

A Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy szociális helyzettől függetlenül mindenki részesüljön a technológia nyújtotta lehetőségekben, így kiemelt figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetűek – köztük a fogyatékkal élők – felkarolására és támogatására.  A Főállású Angyal program nyertese például egy általa választott alapítvánnyal együtt dolgozhat digitális megoldást tartalmazó projektjén egy éven keresztül havi bruttó 400.000 forintos fizetésért. A tavalyi Főállású Angyal pályázat egyik nyertese Trexler Erik lett, aki születése óta mozgáskorlátozottként él, így tisztában van sorstársai helyzetével, nehézségeivel. Főállású Angyalként a hozzá hasonló helyzetben lévőket segíti: a digitalizáció lehetőségeit kihasználva olyan alkalmazást fejlesztett, amely megkönnyíti az egészséges emberek és a fogyatékkal élők kommunikációját. Projektjének megvalósításában a Bliss Alapítvány segített, akik súlyosan, halmozottan sérült, beszédfogyatékos gyermekek és fiatalok fejlesztésével, oktatásával foglalkoznak. 

 

Az ’AAK-ra Fel’ applikáció egyelőre a Bliss Alapítvány honlapjáról tölthető le, de hamarosan elérhetővé válik a Google Play áruházban is. A jövőben pedig a tervek szerint folyamatos bővítésre kerül az applikáció.  

Mobilalkalmazás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50