Fogyatékkal élők világnapja – mobil app-pal segíti a Vodafone Főállású Angyal programja az érintetteket

Kütyü Magazin, 2019. december 4. 09:17

A Vodafone Alapítvány Főállású Angyala, Trexler Erik közreműködésével készült a fogyatékkal élők integrációját segítő, „AAK-ra Fel” nevű applikáció, melynek hosszútávú célja, hogy hidat képezzen a fogyatékkal élők és egészséges társaik között. Az alkalmazás lényege az augmentatív és alternatív kommunikációs (AAK) módszerek széleskörű megismertetése. Ezek a módszerek a beszédükben vagy beszédértésükben súlyosan akadályozott embereknek és a körülöttök élőknek jelentenek nagy segítséget. A beszédképtelen emberek számára ugyanis lehetőséget biztosít, hogy egyéb hangjelzésekkel, gesztusokkal, betűkkel, rajzokkal, fotókkal, vagy szimbólumokkal fejezzék ki magukat. Az „AAK-ra Fel” többek közt ennek elsajátítását segíti. Az applikáció jelenleg a Bliss Alapítvány honlapjáról tölthető le, de hamarosan elérhető lesz a Google Play áruházban is. A jövőben pedig a tervek szerint folyamatos bővítésre kerül majd az applikáció.

A Vodafone Alapítvány Főállású Angyala, Trexler Erik közreműködésével készült applikáció, az „AAK-ra Fel” segítségével elsősorban az augmentatív és alternatív kommunikációs (AAK) módszerekről tudhatnak meg többet az alkalmazás felhasználói. Ezek lényege, hogy a beszédükben vagy beszédértésükben súlyosan akadályozott emberek kommunikációját segítse, nemcsak egymással, de egészséges társaikkal is. Ugyanis ők beszéd helyett például különböző jelképekkkel, szimbólumokkal kommunikálnak, amelyek jelentését az app segítségével elsajátíthatják a felhasználók. Az alkalmazás emellett a "Szakemberkereső" menüponton keresztül segít megtalálni a hozzájuk legközelebb lévő AAK-s szakembert. 

 

„Az alkalmazás nem csak az érintetteknek szól, hanem az egész társadalomnak. Mindez azért is nagyon fontos, mert az integráció egymás elfogadásával kezdődik. Reményeim szerint ez az alkalmazás segítheti a társadalmunkat ezen a téren, hiszen azáltal, hogy a felhasználók megismerhetik a nem beszélők kommunikációs lehetőségeit, közelebb hozzuk a fogyatékkal élőkhöz az egészséges társaikat.” – mondta el Trexler Erik, a Vodafone Főállású Angyala.

 

A Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy szociális helyzettől függetlenül mindenki részesüljön a technológia nyújtotta lehetőségekben, így kiemelt figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetűek – köztük a fogyatékkal élők – felkarolására és támogatására.  A Főállású Angyal program nyertese például egy általa választott alapítvánnyal együtt dolgozhat digitális megoldást tartalmazó projektjén egy éven keresztül havi bruttó 400.000 forintos fizetésért. A tavalyi Főállású Angyal pályázat egyik nyertese Trexler Erik lett, aki születése óta mozgáskorlátozottként él, így tisztában van sorstársai helyzetével, nehézségeivel. Főállású Angyalként a hozzá hasonló helyzetben lévőket segíti: a digitalizáció lehetőségeit kihasználva olyan alkalmazást fejlesztett, amely megkönnyíti az egészséges emberek és a fogyatékkal élők kommunikációját. Projektjének megvalósításában a Bliss Alapítvány segített, akik súlyosan, halmozottan sérült, beszédfogyatékos gyermekek és fiatalok fejlesztésével, oktatásával foglalkoznak. 

 

Az ’AAK-ra Fel’ applikáció egyelőre a Bliss Alapítvány honlapjáról tölthető le, de hamarosan elérhetővé válik a Google Play áruházban is. A jövőben pedig a tervek szerint folyamatos bővítésre kerül az applikáció.  

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás