A Sophos védelmet nyújt a fleeceware applikációkkal szemben

forrás: Prím Online, 2020. január 20. 11:10

A Sophos a napokban publikálta a Fleeceware Apps Persist on the Play Store (a fleeceware appok továbbra is megtalálhatóak a Play Store-ban) kutatását. Ezek az appok a gyanútlan felhasználókkal igen magas árat fizettetnek olyan szolgáltatásokért, melyek elérhetőek ingyenes vagy olcsóbb appokban is. A kiberbiztonsági vállalat most közzétette azon problémás appokat, amelyek letöltés esetén nagy összeggel károsítják meg a felhasználót.

A Sophos 2019. szeptemberében elsőként fedezte fel a Google Play-en a fleeceware jelenséget, a probléma pedig azóta is jelen van. A Google jelentései szerint több, mint húsz új applikáció fedeztek fel, melyeket állítólag közel 600 milliószor telepítettek.

 

A csalás úgy működik, hogy egyes ingyenes applikációk a próbaidő után automatikusan fizetőssé válnak. Ez természetesen csak akkor tud működni, ha a próbaidőszakra való regisztrációkor megadjuk a bankkártya adatainkat, ez esetben azonban pár nap elteltével azzal szembesülünk, hogy akár több tízezer forintnak megfelelő összeget vontak le tőlünk.

 

A Sophos felhívja a figyelmet, hogy nem elég törölni az appot a mobilunkról, ahhoz, hogy megszűnjön az előfizetés. Mindenképpen a Play Áruházban kell törölni az előfizetést!

 

 

 

A Sophos által mostanában felfedezett csaló fleeceware appok: Astrofun, Easysnap, VCUT, Face X Play, Fortunemirror, Filmigo, GO Keyboard, GO Keyboard Lite, GO SMS Pro, GO Recorder, GO Security, Z Camera, Master Recorder, S Photo Editor, Wonder Video Clipvue, Filmix, Photo Recovery & Video Recovery, ScreenRecorder, V Recorder

 

“A fleeceware és más gátlástalan hátterű appok fejlesztői borotvaélen egyensúlyoznak, hogy elkerüljék a app-áruház szabályainak közvetlen és súlyos megsértését. Ez a számító magatartás nem etikus, de nem is illegális.” - mondta Dan Schiappa, a Sophos vezető termékigazgatója. “Talán még aggasztóbbak azok a rejtőzködő digitális bűnözők, akik egyre többször támadnak mobileszközöket anyagi haszonszerzés, vagy a komplex vállalati hálózatokra való könnyű bejutás céljából. Egyik mobileszköz sem immunis, a támadók pedig számolnak a védtelen eszközökkel és a ki nem javított hibákkal az akcióik végrehajtása során. Az Intercept X for Mobile megvédi a felhasználókat a kockázatot jelentő appoktól és ártó célú tartalmaktól, és biztonságban tartja a mobil eszközökön tárolt üzleti adatokat. “

 

A Sophos új,  Sophos Intercept X for Mobile terméke a Chrome OS-t használó eszközök számára új biztonsági funkciókat, az Android és iOS-alapú hordozható készülékek számára pedig továbbfejlesztett védelmet biztosít a fenyegetések ellen.  Az Intercept X for Mobile ugyanazt a deep-learning alapú anti-malware technológiát alkalmazza, melyet a Windows, macOS és szerver platformokon futó változatai is használnak. Megvédi felhasználóit, eszközeiket és adataikat a már ismert és a korábban még nem látott mobilos fenyegetésektől. A teljesen átszabott felület leegyszerűsíti a biztonsági menedzsmentet és elősegíti a használatot a korlátokkal élő felhasználók számára. 

  • Az eszközök biztonsága: az Intercept X for Mobile folyamatosan figyel és figyelmezteti a felhasználókat és az IT adminisztrátorokat a potenciális veszélyhelyzetek jeleire, így azok gyorsan és automatikusan kezelhetik a problémákat, illetve megvonhatják a céges erőforrásokhoz való jogosultságokat. A megfelelőségi vizsgálatok (compliance checks) többek között felismerik a jailbreakinget, rootolást és az operációs rendszer verziókat, értesítik a felhasználókat és IT adminisztrátorokat a szabálysértésekről, illetve automatizáltan intézkednek is. 
  • Hálózatbiztonság: az Intercept X for Mobile valós időben figyeli a hálózati kapcsolatokat gyanús tevékenységet keresve, illetve figyelmezteti a felhasználókat és az IT adminisztrátorokat a potenciális Man-in-the-Middle (MitM) támadásokra. A webes szűrés és az URL-ek ellenőrzése szintén megakadályozza az ismert káros weboldalakhoz való hozzáférést, megvédve a felhasználókat a nem megfelelő tartalmaktól, az SMS adathalász ellenőrzés pedig észleli az ártalmas URL-eket.
    Az applikációk biztonsága: az Intercept X for Mobile felismeri a készülékekre telepített káros és gyanús applikációkat. Véd a malware, ransomware valamint a fleeceware-hez hasonló potenciálisan nemkívánatos appokkal szemben. A Unified Endpoint Management (UEM) megoldásokkal, mint például a Sophos Mobile-lal vagy Microsoft Intune-nal való integráció lehetővé teszi az adminisztrátorok számára, hogy feltételes hozzáférési házirendeket alakítsanak ki (conditional access policies), mely korlátozza az alkalmazásokhoz, adatok és a vállalati erőforrásokhoz való hozzáférést veszély esetén.
  • Chromebook biztonság: az új Chromebook biztonsági kiegészítő megvédi a Chrome OS felhasználókat a nem megfelelő és ártalmas webes tartalmaktól, whitelisting és tiltólistás lehetőségeket nyújt az appok kezelésére és segít az adminisztrátoroknak felmérni az eszközök státuszát és konfigurációját.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09