Eaton energiatároló rendszer létesítése a karbonsemlegesség érdekében a Lille-i egyetemen

forrás: Prím Online, 2020. február 6. 10:40

A Lille-i Katolikus Egyetem az Eaton energiatároló rendszerével kívánja a jövőben elérni a zéró széndioxid-kibocsátást. A rendszer 1400 m2-nyi napelem által termelt megújuló energiát tárolja el, melyet az egyetemi épületek és hat elektromosautó-töltőállomás energiaellátására használnak fel.

Az Eaton xStorage Buildings megoldása már az első néhány hónap leforgása alatt mintegy 174 kg szén-dioxid kibocsátásától mentesítette az egyetemet. Ez az elért eredmény akkor fog még tovább javulni, amikor az egyetem majd jobban kiismeri saját energiafogyasztási szokásait és a rendszert többet használják csúcsigény idején, amikor a szükséges extra hálózati kapacitást szén- illetve gázerőművek biztosítják.

 

 Az egyetem a 20. század vége óta kiemelten foglalkozik az energia témaköréhez szorosan kapcsolódó gazdasági és társadalmi átalakulásokkal és 2013-ban indította útjára Live Tree elnevezésű programját. A Live Tree program célja, hogy az észak-franciaországi Hauts-de-France régió kutatói a helyi lakosokkal és vállalkozásokkal szorosan együttműködve gyorsítsák fel az energiafogyasztási szokások megváltozását a Lille-i Vauban-Esquermes térségben. A sikeres szemléletváltás elengedhetetlen a fenntartható jövőhöz szükséges ökológiai és gazdasági változások érdekében.

 

 

Az egyetem azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2035-re az egész campus karbonsemlegessé váljon. A Rizomm elnevezésű épületükben ezt már 2021-ben szeretnék elérni. Ezen az épületen 1200 m2-nyi napelemet helyeztek el, amelyek 194 kWp megújuló energiát képesek előállítani. Egy másik épület, a HEI 200 m2 napelemmel rendelkezik, amelyek további 28 kWp csúcsteljesítményt biztosítanak. Az egyetemnek maximalizálnia kellett a megújuló erőforrás-felhasználását, hogy tovább csökkenthesse karbonlábnyomát és a villamoshálózattól való kitettségét  - különösen csúcsidőben. 

 

A választásuk azért esett az Eaton xStorage Buildings megoldásra, mert rugalmas és könnyen telepíthető, mivel az akkupakkok fizikailag különválaszthatók (akkumulátorvédelemmel együtt) az energiaátalakító rendszer többi elemétől. Az Eaton személyre szabott szoftver megírásával és fejlesztésével is segítette az egyetemet annak érdekében, hogy az xStorage Buildings integrálható legyen az egyetem energiagazdálkodási rendszerébe.

 

 

Az Eaton xStorage Buildings energiaátalakító rendszere két inverter egységből áll, melyek egyaránt 40 kW kisütési és 20 kW töltési teljesítménnyel rendelkeznek, ehhez összesen 25 darab 10 kWh kapacitású új akkumulátor egység párosul.

 

Gregory Vangreveninge, az Yncréa Hauts-de-France műszaki igazgatója hozzáfűzte: „Az Eaton olyan megoldást nyújtott számunkra, amely lehetővé teszi a saját magunk által megtermelt megújuló energia magasabb arányú felhasználását, mindezt megbízhatóan és egyedi igényeinkhez igazítva. Az energiatároló rendszert beillesztve az egyetem átfogó energiagazdálkodási tervébe a célunk a Rizomm, a HEI és az Hôtel Académique épületek karbon-lábnyomának további csökkentése.”

 

A kutatók és a PhD hallgatók jelenleg is az egyetem energiafelhasználásának átalakítási programján dolgoznak, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások arányának növelése érdekében. Munkájuk magában foglalja egy algoritmus kidolgozását az energia kínálati és keresleti minták pontosabb megértéséhez, valamint egy, a napelemek által előállított energia maximalizálásának lehetőségét kutató programot. 

 

 

Az Eaton xStorage Buildings másik nagy előnye, hogy könnyen bővíthető, így a jövőben megnövekedett mennyiségű megújuló energia tárolására is alkalmas lesz. A meglévő rendszerhez további 50 kWh tárolási kapacitás hozzáadása lehetséges.

 

Grégory Vangreveninge összegzése: „Intelligens villamos hálózat lehetőségeit bemutató mintaprojektünk messze túlmutat az egyetem igényein. Nem csupán kísérleti, hanem valós megoldást demonstrál egész Lille város és a környező térség számára, beleértve kiemelt partnereinket és mindenkit, akit érdekel a Li-ion akkumulátoros energiatárolási technológia alkalmazásának gyakorlati lehetősége. 

 

Ahhoz, hogy - mind egyetemi, mind országos szinten - elérjük kitűzött célunkat, a zéró széndioxid-kibocsátást, feltétlenül szükség van olyan rugalmas energiatároló rendszerek létesítésére, mint amilyen az Eaton xStorage megoldása, amely magában hordozza a szolár erőművek által megtermelt energia hatékony felhasználását.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitális arcfelismerő technológiában erős vállalat bővít Budapesten

Noha korábban sokan idegenkedtek a digitális arcfelismerő rendszerektől, ma már egyre többen ezzel a megoldással oldják fel az okostelefonjukat, a következő évtizedben pedig várhatóan négyszeresére nő az arcfelismerés jelenleg 4 milliárd dolláros piaca. A rendezvényszervezéstől a vendéglátáson át a biztonságtechnikáig számos iparág húzhat hasznot a technológiából, és ebből magyar szakemberek is kivehetik a részüket. 

2022. augusztus 9. 09:55

Így nézhet ki a tenger melletti légiközlekedés jövője

A világ lakosságának 40 százaléka tengerparti településeken él. Számukra az amerikai REGENT innovatív elektromos siklói elsőként kínálnak majd biztonságos, olcsó, nagy sebességű és kibocsátásmentes mobilitási megoldást.

2022. augusztus 9. 09:51

Mi kell ahhoz, hogy itthon maradjanak az IT-szakemberek?

A HR Kopó Tanácsadó Csoport által szervezett IT Realitás Mozgalom célja az IT-szakemberek megismerése és párbeszéd elindítása az informatikusok, a munkaadók és a toborzók között.

2022. augusztus 8. 19:48

Véget ért a nagy okoszebra-szavazás

Hamarosan újabb magyar várost tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány: a Generali alapítványa által indított és a Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross okoszebra projekt célja az volt, hogy 2022-ben egy olyan magyar város gazdagodjon okoszebrával, ahol eddig még nem volt ilyen berendezés, ám a rendőrség baleseti statisztikái szerint szükség lenne rá.

2022. augusztus 8. 16:33

600 milliós száloptikai fejlesztés az oktatási intézmények számára

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával, annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit. 

2022. augusztus 8. 14:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20