Klímaválság – nő a mérnökök felelőssége

forrás: Prím Online, 2020. február 10. 09:24

„A klímaváltozás kapcsán egyre nő a mérnökök felelőssége. Tudásunk segít műszaki megoldásokat adni a klímaváltozást befolyásoló tényezők egy részére; másrészt segíthet abban, hogy a terjedő valódi és félinformációk között könnyebben el lehessen igazodni” - mondta Nagy Gyula a Magyar Mérnöki Kamara elnöke a Magyar Energetikus Hallgatók V. Találkozóján.

A Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozata ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Energetikus Hallgatók Találkozóját, amelynek idén is a Magyar Mérnöki Kamara adott otthont. A 2020. február 6. és 9. (csütörtök-vasárnap) között megrendezett találkozó célja volt, hogy az energetika minden területéről, határon innen és túlról összegyűjtse a hallgatókat (energetikai mérnököket, közgazdászokat, jogászokat, és más energetikai szakterületek hallgatóit). A résztvevők egy szakmai versenyben méretteték meg magukat más intézmények csapataival, előadásokat hallgathattak meg hazai és nemzetközi cégek képviselőitől, valamint üzemlátogatásokon vehettek részt. A fiatal mérnökök és hallgatók megismerkedtek egymás kutatásaival, és csapatépítők alkalmával hasznos kapcsolatokra tettek szert, valamint megismerkedtek Magyarország legnagyobb energetikai vállalataival.

 

Megnyitó beszédében Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke arról a felelősségről beszélt, amelyet a mérnököknek, de különösen az energetikusoknak kell vállalniuk a klímaválság kapcsán. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mérnököknek segítenie kell a jószándékú laikusokat abban, hogy  valóban el tudjanak igazodni a sokszor egymásnak ellentmondó klíma-információk között. A mérnökök tudása, pontossága, precizitása segíthet abban, hogy az emberek a klímaváltozást ne az érzelmek, hanem a tények mentén ítéljék meg; és ugyancsak a mérnökök segíthetnek abban is, hogy a gyorsuló technológiai változás a hosszútávú és fenntartható fejlődést segítse elő, és ne károkat okozzon. A Kamara elnöke beszélt arról is, hogy a Kormány nemrég elkészült klímastratégiájának megvalósításában a fenntartható jövő érdekében a fiatal mérnökökre különösen nagy szerep hárul majd. 

 

Nagy Gyula végül hangsúlyozta, hogy a Kamara a sokféleképpen igyekszik a mérnöki munka megbecsülését erősíteni, és ami manapság talán még fontosabb, a mérnökutánpótlást segíteni. Ezek közé tartozik, hogy a Magyar Mérnöki Kamara támogatja a fiatal, vagy még csak egyetemista mérnökök találkozóit, és ezzel is felhívja a figyelmet a mérnökutánpótlás fontosságára.

 

A négynapos találkozón mintegy 70 diák és pályakezdő mérnök vett részt, és az előadók között volt a Paksi Atomerőmű munkatársa dr. Szerbin Pável, aki az Atomenergia és a Fenntartható fejlődés címmel tartott előadást; előadást tartott Zarándy Pál, a  Magyar Energetikai Társaság elnöke, és dr. Korényi Zoltán a Budapesti Műszaki és Gazdasági egyetem címzetes egyetemi docense is. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Mutatjuk hogyan válhatsz fejlesztővé!

Február 15-én lezárult a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés határideje, de azoknak sem kell csüggednie, akik erről idén lemaradtak, hiszen számukra is számos lehetőség adódik arra, hogy kiszámítható és versenyképes karrierbe kezdjenek. Az egyik legbiztosabb választás ma a fejlesztői pálya, hiszen óriási hiány mutatkozik itthon programozókból, az EU egészét nézve pedig közel 700 ezer betöltetlen állás várja az IT szakembereket. De milyen lépéseken keresztül építhet valaki sikeres karriert programozóként? – Erre a kérdésre próbál válaszolni Laczkó Gábor, a Braining Hub IT oktatási centrum vezetője.

2020. február 18. 17:52

Új üzletágvezetőkkel erősít az SAP Magyarországon

Új szakmai vezetőket nevezett ki az SAP Hungary Kft. a szolgáltatási, tanácsadási üzleti terület, valamint a pénzügyi-biztosítási szektornak dedikált új üzletág élére.

2020. február 18. 16:27

A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

2020. február 18. 14:53

Európába érkezik a Samsung 2020 QLED 8K TV sorozata

A vállalat Máltán, a Samsung European Forumon bemutatta 2020-as, Európában elérhető televízióit és hangrendszereit. A kiállított készülékek között megtalálható a Q950TS QLED 8K TV csúcsmodell, valamint további 8K és 4K felbontású QLED televíziók, MicroLED és Lifestyle tévék, valamint soundbarok. 

2020. február 18. 13:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás