Öt jóslat a blokklánc-technológia és a kriptovaluták 2020-as évéről

forrás: Prím Online, 2020. február 11. 14:02

Bárhogy is nézzük, a 2019-es év egy rendkívül év volt a blokklánc-technológia és a kriptovaluták világa számára, rengeteg új termék, cég és szövetség születését láthattuk és azt is láthattuk, hogy a Bitcoin és az Ethereum sikeresen túlélték értékük 20%-ánál nagyobb csökkenését, miközben rengeteg technológiai újítás és protokol jelent meg ebben a szférában. 

És végre 2019-ben azt is megérhettük, hogy a legnagyobb pénzügyi vállalatok, az Egyesült Államok, tucatnyi fejlett országok központi bankja és még Kína is elkezdett valódi lehetőséget látni a blokkláncokban, így az elmúlt évben elkezdtek még jobban megnyílni a pénzcsapok. 2020-ra egyértelműen azt lehet várni, hogy ez a figyelem nem csökken, sőt, a szektorba áramló támogatások és fejlesztési pénzek döbbenetes mértékű növekedése várható.

 

Azt is várhatjuk egyébként, hogy az online szerencsejátékok világát is felforgatja a kriptovaluták fejlődése, már most elég sok olyan fogadóiroda van, ahol elérhető ez a fizetési módszer, sőt vannak olyan elérhető kaszinók Magyarországon, ahol szintén beszállhatunk kriptovalutákkal játszani. De emellett azért rengeteg egyéb dolog vár ránk, ha érdekel minket kicsit is a blokklánc-technológia világ.

 

A következőkben tehát megnézünk öt olyan tényezőt, amely előreláthatóan teljes egészében átalakítja a kriptovalutákról alkotott véleményeket.

 

Az első ilyen tényező, amivel számolni kell, az az, hogy a blokkláncok és kriptovaluták világában mindig aktív kínaiak (a legnagyobb kriptovaluta tőzsdék itt működnek, de ők bírnak a legnagyobb erővel a bitcoin bányászat szegmensében is) még inkább a technológia felé fognak fordulni, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy maga az elnök, Xi Jinping jelentette ki, hogy a blokklánc-technológiáé a jövő és Kína akar az elsőszámú hatalom lenni ebben a technológiában. Ezzel párhuzamosan pedig 2020-ban azzal kell számolni, hogy a Kínai Központi Bank elindítja saját kriptovalutáját (nem is gondolnánk milyen országokban van már ilyen, például az e-dínár Tunéziában vagy az eCFA Szenegálban), ami abban különbözik az "egyszerű" kriptovalutáktól, hogy emögött az állam áll, tehát itt aztán semmiféle bizonytalanság vagy kérdés nem merülhet fel a befektetőkben.

 

A második tényező, ami meghatározza a 2020-as évet a kriptovaluták világában, az a tény, hogy a Facebook saját fizetőeszközének, a Librának a fejlesztése és elindítása jelentősen belassult, főként az Egyesült Államok és Európa szabályzóinak ellenállása okán, úgyhogy az idei évben valószínűleg nagyon limitált formában indulhat el, ha egyáltalán elindul. Ez azt jelenti, hogy csak egyetlen régióban, megyében lenne elérhető, lekorlátozott folyamatokkal, meghatározott partnerek részére. Persze temetni nem kell a Librát, de ezt az évet még biztosan nem fogja felforgatni.

 

Komoly hatása talán nem lesz a mindennapokra, de mindenképpen meghatározó lesz, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) jóváhagyja-e bármely Bitcoin ETF-ként való kereskedését, ami azt jelenti, hogy a tőzsdén lehetne velük kereskedni, lehetőség lenne a shortolásra, brókercégeken történő adás-vételre. Eddig minden ilyen beadványt elutasítottak, arra hivatkozva, hogy a pénzügyi felügyeletük minimális és komoly manipulációra van lehetőség a velük való kereskedelemben, hiába sorakoznak fel komoly technológiai cégek a kérelmek mögött, azok biztonságosságát és stabilitását tanúsítva. Annak tükrében, hogy a SEC új elnöke egy olyan üzletember lett, aki nem igazán barátja a blokklánc-technológiának, ez a kérdés valószínűleg nem fog napirendre kerülni 2020-ban.

 

Régóta függő kérdés volt az Ethereum 2.0 blokklánc fejlesztése és elindulása, de úgy tűnik, hogy végre a kérések meghallgatást nyertek és a fejlesztők elkezdtek információkat megosztani a fejlesztés szakaszairól és állásáról, így még az is elképzelhető, hogy 2020-ban legalább részben elindulhat a még stabilabb, még biztonságosabb és nagyobb teljesítményt ígérő technológia.

 

És végezetül még kiemelendő tényező, ami 2020-ban komoly hatást fog gyakorolni a blokklánc-technológiára, a legnagyobb pénzügyi vállalatok fejlesztései a kriptovaluták világában, hiszen például az Ernst & Young által fejlesztett Nightfall lehetővé teszi, hogy a cég úgy használja az Ethereumot, hogy közben adatai biztonsága sem fog sérülni - ez pedig az az irány, amit minden jelentősebb cég követ vagy követni fog a közeljövőben. Emellett pedig azt láthatjuk majd idén, hogy a Chainlink tovább folytatja előrenyomulását a piacon, alapjaiban változtatva meg a blokklánc-technológia működését. Röviden a Chainlink az, ami megbízhatóan összekapcsolja a külvilág adatait a blokklánccal, így az okosszerződések képessé válnak a külső adatok felhasználására, ami feltétele a további alkalmazásoknak.

 

Kép: freepic.com

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A világjárvány jelentősen felgyorsítja a technológiai beruházási terveket

Zebra Technologies Corporation, a peremhálózaton dolgozó innovatív nagyvállalat olyan megoldásokkal és partnerekkel, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy csúcsteljesítményt nyújtsanak, közzétette 13. éves Global Shopper Study tanulmányát. Ez az iparág egyetlen olyan piaci átvilágítása, amely egyazon elemzésben egyesíti a vásárlók, a kiskereskedelmi eladók és vezetők hozzáállására / viselkedésére vonatkozó információkat, és megvizsgálja a kiskereskedelmi és technológiai trendek hatását a vásárlói szokásokra nézve; mind a boltokban, mind pedig az interneten történő vásárlások esetében.

2021. április 20. 18:41

Karbonsemleges rendezvényekkel a zöldebb jövőért

A HungaroControl fenntarthatósági kezdeményezései egyikeként tavaly karbonsemlegessé tette legnagyobb éves rendezvényét. A példamutató környezetvédelmi kezdeményezést a Greenairport Program Az év partnere díjjal ismerte el a 2021. április 20-án megrendezett online partnertalálkozóján.

2021. április 20. 15:37

A SodaStream újrahasznosított műanyagból készülő szódagépeket fejleszt

A SodaStream hétfőn elindította idei Föld Napja kampányát, amely a „Ne csak megossz, cselekedj” mottóval szólítja meg az embereket. A világ legnagyobb szódagépgyártója humoros és szórakoztató módon arra kívánja felhívni a földlakók figyelmét, hogy ne elégedjenek meg azokkal a lehetőségekkel, amit a közösségi oldalak kínálnak, hanem a való életben is tegyenek lépéseket egy-egy jó ügy, például a Föld védelme érdekében. A SodaStream kampányához Randi Zuckerberg is csatlakozott, aki az ezzel kapcsolatos videóban is feltűnik. 

2021. április 20. 13:55

Univerzális automatizálással léphetnek új szintre a gyártócégek

Sikeresen reagált a COVID-járvány jelentette kihívásokra az Ipar 4.0 megoldásokat már a krízis előtt alkalmazó termelőcégek túlnyomó többsége a McKinsey&Company felmérése szerint. A Schneider Electric az idei Hannover Messe kiállításon alkalmazások, szolgáltatások és termékek sorát mutatta be, amelyek segíthetik a vállalkozásokat abban, hogy az új ipari forradalom éllovasai legyenek, illetve felszólította az iparági szereplőket az univerzális automatizáció támogatására. 

2021. április 20. 12:34

A nappalikban már dúl a 8K forradalom

Áttörést érhet el 2021-ben a televíziós piacon a 8K technológia. Ma még egy ilyen készülék meglehetősen drága, kevés hozzá a tartalom, ráadásul a képminőség javulása szabad szemmel alig érzékelhető, ám a fejlődés megállíthatatlan. A vevők nagy többsége ugyanis státuszszimbólumként tekint a televízióra, ezért sok pénzt hajlandó költeni rá – derül ki a Deloitte tanácsadócég legfrissebb előrejelzéséből.

2021. április 20. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05