A MiR kutatást végzett az AMR-ek belső logisztikában betöltött szerepéről

forrás: Prím Online, 2020. március 4. 13:44

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) piacvezetője, a Mobile Industrial Robots (MiR) kutatást végzett autóipari, elektronikai, FMCG és logisztikai (3PL) vállalatok* között, hogy képet kapjon a belső logisztikai folyamatok automatizálásával kapcsolatos attitűdökről. A MiR többek közt rákérdezett arra, hogy mikor jöhetne el az ideje az AMR-ek belső logisztikába való integrálásának, milyennek vélik a mobil robotok iparágra mért hatását, és, hogy mik a legnagyobb akadályok, amik az automatizáció növelésének útjában állnak.

„Az automatizálás új lehetőségeket teremt a biztonságosabb, tisztább és produktívabb munkakörülményekre. A vállalatok úgy tudnak globálisan versenyképesek maradni, ha időt takarítanak meg, csökkentik kiadásaikat, és hatékonyabban képesek választ nyújtani a vásárlói igényekre. A kutatás alátámasztja azt, amit az ügyfeleinktől hallunk vissza, azaz, hogy az autonóm mobil robotok rendkívül hatékonyan és gyorsan képesek automatizálni a belső szállítást.” – mondja Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots Közép- és Kelet-Európai régiójának értékesítési vezetője.

 

 

Az intralogisztika automatizálása AMR-ekkel – eljött az idő?

A tekintetben, hogy mikor jöhet el az AMR-ekkel integrált belső szállítási folyamatok ideje, az autóipari vállalatok a legoptimistábbak. Ezen iparágon belül a válaszadók 88%-a tervez autonóm mobil robotokat telepíteni az elkövetkező két év során. Az elektronikai iparban 25% vallotta azt, hogy mindez egy éven belül megtörténhet, 35% szerint 1-2 év kell hozzá, míg 30% választotta a 3-5 év közti lehetőséget. Az FMCG szektorban pedig az alábbi eredmények születtek: 58% szeretne két éven belül automatizálni, 21% 3-5 éven belül, 7% pedig majd csak öt év múlva. 14%-uk nem is gondolkodik AMR-ekben. A 3PL vállalatok közül 58% jelölte meg a két éves periódust, és 42% gondolja úgy, hogy 3-5 év kell még mindehhez.

 

Üzleti érték

Az AMR-ek telepítése jelentős üzleti értékkel járhat. Az előnyök a munkaerő és a működési költségek optimalizálásától a megnövekedett termelékenységig, pontosságig és hatékonyságig terjedhetnek. Az autonóm mobil robotok telepítésében az autóipari vállalatok 64%-a lát potenciált a kiadások, a biztonság és a minőség tekintetében. 16% szerint az AMR-ek segíthetnek versenyelőnyt kialakítani, emellett ugyanennyi válaszadó látja úgy, hogy járulékos fejlesztéseket is elhoznak. 

 

Az FMCG iparágban tevékenykedő válaszadók 79%-a lát potenciált a kiadások, biztonság és minőség terén, illetve abban, hogy megnőhet a versenypiaci pozíció. Az elektronikaipari vállalatok 43%-a úgy véli, hogy az AMR-ek a jövőbeni növekedés egyik útját jelentik. Ugyanerre a meglátásra jutott a 3PL vállalatok negyede is.

 

 

A szakképzett személyzet hiánya

Az autóipari és logisztikai vállatok válaszadóinak több mint 50%-a jelezte, hogy a szakképzett munkaerő hiánya áll a további automatizációs terveik útjában. Ezt a problémát az elektronikai ipar képviselőinek 35%-a, az FMCG szektor képviselőinek pedig csaknem 30%-a jelölte meg. A válaszadók több mint fele az összes iparágban azt mondta, hogy az automatizációs befektetés megtérülése nem elég gyors. Az FMCG és elektronikai vállalatok mintegy 40%-a arra jutott, hogy folyamataik túl változékonyak vagy alacsony volumenűek az automatizáláshoz.

 

„Az AMR-hez hasonló új technológia telepítését gyakran műszaki vagy mérnöki befektetésnek tekintik. Ehelyett azonban egy eszköznek kellene tartani, ami a vállalkozás teljes egészén képes segíteni. Biztos vagyok abban, hogy az ügyfeleink – például a lengyel Whirlpool gyár, vagy a szlovákiai Visteon üzem – által megosztott tapasztalatok más vállalatok számára is segítenek felhívni a figyelmet arra, mekkora potenciál is rejlik az intralogisztika hatékony automatizálásában.” – mondja Jesper Sonne Thimsen.

 

 

A kutatásról

A kutatás 2019 végén készült 117 amerikai piacvezető vállalat részvételével, akik különböző iparágakról érkeztek, beleértve az autóipart, az elektronikát, a logisztikát és az FMCG-t. A jelentést húsz, gyártóvállalatok és forgalmazók globális igazgatóságainak képviselőivel készült interjú egészíti ki. A témába való további betekintés a kutatás céljának szempontjából releváns és nyilvánosan elérhető információk másodelemzésével jött létre. A jelentéssel kapcsolatos további információkat az alábbi linken talál: https://www.mobile-industrial-robots.com/pl/report/

 

______________
* A kutatásban az Amerikai Egyesült Államok területén működő vállalatok vettek részt.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az üzleti szektor is beszáll az életmentő projektbe

Úttörő projekt indult az Óbudai Egyetemen, melynek célja egy csoportos ellátásra is alkalmas lélegeztetőgép kifejlesztése. A berendezéshez szükséges fejegység vezérlésének megtervezéséhez és létrehozásához támogatást nyújt a GANZ KK és a Schneider Electric is.

2020. augusztus 14. 16:57

3000 szerződés 2 hónap alatt - a jogi digitalizáció nem egy trend, hanem bevett gyakorlat

Az online szerződéskötés és az elektronikus aláírások használata már nem csak költségcsökkentő tényező, hanem a fizikai, földrajzi és karanténhelyzet miatt korlátokon túlmutató szolgáltatásként bevett gyakorlattá vált.

2020. augusztus 14. 12:10

250 új, kereskedelmi, logisztikai és informatikai munkahelyet létesít az ALDI Magyarországon

Jelentős létszámbővítést jelentett be Magyarországon az ALDI. Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. 50 fővel növeli a biatorbágyi logisztikai központjában dolgozók számát az új hűtőraktárának átadásával és 100 fővel a kereskedelmi dolgozók létszámát 145 üzletből álló hálózatában. Az ALDI International IT Services Kft. (AIIS) Biatorbágyról a fővárosba, a Budapest ONE irodaházba költözik és további 100 munkahelyet hoz létre budapesti és pécsi informatikai szolgáltatóközpontjaiban. Év végéig közel 4500-ra nő az ALDI magyarországi munkavállalóinak száma.

2020. augusztus 14. 10:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58

Az EU rendkívüli forrásokat biztosít a SZTAKI vezetésű nemzetközi COVID-projektre

2020. augusztus 13. 12:16

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39
online sportfogadás