Ericsson: Az 5G gyorsan, költséghatékonyan és országosan bevezethető

forrás: Prím Online, 2020. március 8. 10:42

Az Ericsson bejelentette, hogy elindítja egyedülálló, dinamikus spektrummegosztó megoldása kereskedelmi bevezetését, melynek segítségével a távközlési szolgáltatók gyorsan és költséghatékonyan kezdhetik meg az 5G szolgáltatást országos szinten.

Az Ericsson Spectrum Sharing egy szoftverfrissítéssel lehetővé teszi, hogy a 4G és az 5G ugyanabban a sávban és ugyanazon a rádióeszközön működjön - a spektrumot a felhasználói igény szerint dinamikusan, 1 ezredmásodpercenként kiosztva. Az Ericsson dinamikus spektrumkiosztása a legköltséghatékonyabb módja az 5G bevezetésének a már meglévő sávokban – azonnali 5G lefedettséget teremtve – a spektrum hatékonyabb felhasználásával és kiemelkedő teljesítménnyel. 

 

 

Költséghatékony és gyors bevezetés

„Ez az első olyan alkalom, amikor nincs szükség új spektrumkiosztásra vagy átrendezésre egy új „G” bevezetéséhez. Így a szolgáltatók gyorsan áttérhetnek az 5G-re ugyanott, ahol ma a 4G-t alkalmazzák. Az elkövetkező 12 hónap során az Ericsson által támogatott kereskedelmi 5G hálózatok több mint 80 százaléka használni fogja a spektrummegosztási megoldásunkat.” – mondta Fredrik Jejdling, az Ericsson ügyvezető elnökhelyettese és hálózati igazgatója

 

A rádiófrekvencia-sávok szűkös és költséges erőforrást jelentenek, amiket hatékonyan kell kihasználni. Az Ericsson Spectrum Sharing segítségével a szolgáltatók gyorsan kiadhatják az 5G szolgáltatást a meglévő FDD (Frequency Division Duplexing - frekvenciaosztásos duplex) sávjaikon, s ehhez nem lesz szükség újabb befektetésre. Így az új és a meglévő sávjaikat is használják az 5G nagy sebességű és nagy kapacitású szolgáltatásaira. A spektrum 4G és 5G között történő dinamikus kiosztása a legjobb megoldást fogja jelenteni az 5G elindításához.

 

 

 

Az ESS működése néhány szolgáltatónál

Swisscom (Svájc) – A Swisscom távközlési szolgáltató - melynek az Ericsson az egyetlen mobilhálózati értékesítője és egyik stratégiai partnere - vezette be Európában először, 2019 áprilisában a kereskedelmi 5G szolgáltatást. 2019 decemberére a Swisscom országos 5G lefedettséget ért el, és az Ericsson Spectrum Sharing alkalmazásával tovább fejleszti a hálózatát. 

Christoph Aeschlimann, a Swisscom IT, hálózati és infrastruktúra csoport vezetője szerint: „Az ESS kulcsfontosságú az 5G gyors bevezetéséhez. A vásárlók és a szolgáltatók is nyernek vele. A vásárlók azonnal élvezhetik az 5G előnyeit, a szolgáltatók pedig a lehető leghatékonyabban használhatják ki az értékes spektrumot. Büszkék vagyunk arra, hogy a kezdetektől részesei voltunk az ESS létrejöttének. Eközben elértük az országos lefedettséget, a lakosság 90 százaléka eléri az 5G-t.”

Play (Lengyelország) – A Play lengyel szolgáltató is bevezette az Ericsson Spectrum Sharinget a kereskedelmi hálózatán. 

Jean Marc Harion, a Play vezérigazgatója elmondta: „A Legionowóban biztosított 5G hálózat a Play vállalat 5G-s technológiai fejlődésének egy újabb bizonyítéka, és egyben fontos mérföldkő a hálózatunk folyamatos bővítését és modernizálását szolgáló stratégiánkban. Az Ericsson Spectrum Sharinggel fontos lépést teszünk afelé, hogy be tudjuk vezetni az 5G-t a kereskedelmi szolgáltatásban, amikor majd a készülékek rendelkezésre fognak állni.”

Telstra (Ausztrália) – A Telstra vállalat 2019 májusában indította el a kereskedelmi 5G hálózatát Ausztráliában, mára az ország 32 nagy- és regionális városában biztosít 5G lefedettséget az Ericsson segítségével, aki a legfontosabb 5G hálózati partnere.  

Channa Seneviratne, a Telstra hálózati és műszaki infrastruktúra igazgatója így nyilatkozott: „Az Ericsson Spectrum Sharing továbbra is kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy a Telstra minél gyorsabban bevezethesse az 5G szolgáltatást, lehetővé téve, hogy ugyanott és ugyanabban az időben szolgáltathassunk a 4G és az 5G ügyfelek számára is. Ezek a mérföldkövek nagyon fontosak a Telstra és Ausztrália számára, ahol az 5G lefedettség széles területekre történő gyors és hatékony kibővítése kulcsfontosságú abban, hogy minél több ausztrál számára biztosíthassuk az 5G szolgáltatások elérését.” 

Ooredoo (Katar) – Miután elindította a kereskedelmi 5G szolgáltatást a 3,5 GHz-es sávban Dohában, az Ooredoo most teszi meg a következő lépést az Ericsson Spectrum Sharinggel afelé, hogy a „Supernet” szolgáltatása az egész országban teljesen 5G-képes legyen.

Waleed Al Sayed, az Ooredoo Qatar vezérigazgatójának elmondása szerint: „Megtéve a következő nagy ugrást az összeköttetések terén, az Ericsson Spectrum Sharing egyedülálló innovációt jelent, mely dinamikusan, a forgalmi igény alapján osztja meg a rádióspektrumot a 4G és 5G vivők között. Ennek köszönhetően hatékonyan használhatjuk ki a spektrumlehetőségeinket, és gyorsan, problémamentesen, költséghatékonyan alakíthatjuk ki az 5G lefedettséget. Ez segít elérni a stratégiai céljainkat, lehetővé teszi, hogy javítsuk a vásárlóink számára nyújtott internetes szolgáltatást és gazdagítsuk a digitális életüket.”

 

ESS ökoszisztéma 

Az Ericsson Spectrum Sharing szoftver az Ericsson által 2015 óta leszállított ötmillió 5G-ready rádiókészülék mindegyikén futtatható. Az Ericsson az „ökoszisztéma” chipszállítóival, egyebek mellett a Qualcomm-mal együttműködésben fejleszti a dinamikus spektrummegosztást, melyben a Qualcomm Snapdragon 865 és a 765 Mobil Platformok, a Snapdragon 5G Modem-RF Systems és a MediaTek (Dimensity 1000) mobil eszközeit alkalmazzák, valamint olyan kulcsfontosságú készülékgyártók eszközeit, mint az Oppo, Sony, Xiaomi, LG, a vivo és a WNC (Wistron NeWeb Corp.) – a megoldás világméretű kiterjesztéséért.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okoseszközzel erősít a DACHSER

Egész Európában, így Magyarországon is új eszközök kísérik mostantól a DACHSER szállítmányait, az új  kézi szkennerek – SAM (Short distance Assistance Mobile) - segítségével jelentős mértékben csökkent a logisztikai cég papírfelhasználása, egyszerűbb és gyorsabb lett a szállítások mindennapi adminisztrációja, követése. A jövőben az eszközök online összeköttetésben lesznek a tervezőprogramokkal, amelyek valós forgalmi adatok alapján és nyitva tartási idők figyelembe vételével egy algoritmus segítségével tervezik majd meg az útvonalakat.   

2021. december 2. 13:46

A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán

Kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora, a nádudvari központú KITE Zrt. A megállapodás elsősorban a gyakorlati képzési lehetőségek fejlesztése és a modern agrárdigitalizációs megoldások elterjesztése területén teremti meg a két szervezet közötti együttműködés lehetőségét.

2021. december 2. 12:20

Digitalizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország

Másfél év alatt modernizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország. Az évente 9-11 ezer tonnányi, tizenhét országot – közte hazánkat is – ellátó, élelmiszeripari segédanyagokat gyártó vállalat meglévő gyártósorait digitalizálja jánossomorjai üzemében. 

2021. december 2. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59