Múzeumok online jelenléte vészhelyzetben

forrás: Prím Online, 2020. március 25. 12:38

A magyarországi múzeumok többsége gyorsan reagált a koronavírus-járvány miatt drasztikusan megváltozott működési lehetőségekre, a kényszerű bezárásokra, és az eltelt egy hétben jó néhány gyűjteményt és adatbázist hamar elérhetővé tettek online felületeiken. Bár a múzeumba járás élményét nehéz bármivel is pótolni, a korszerű technológiának köszönhetően bebarangolhatjuk a múzeumok termeit, virtuális tárlatait, és böngészhetünk az online gyűjteményekben. 

Az elkövetkező hetekben, hónapokban különösen nagy kihívás vár a múzeumok munkatársaira, hogy új utakat találjanak közönségükhöz. Az online elérhető digitális tartalmak felértékelődnek. A kulturális intézmények ezért a kényszerű bezárás ellenére folytatják a munkát, és igyekeznek minél többet megmutatni gyűjteményeikből idehaza és külföldön is. A múzeumi szervezetek, szakmai munkacsoportok, kulturális médiumok a közgyűjtemények összefogására hívják fel a figyelmet, rendszeresen jelentkeznek friss összesítésekkel, ajánlókkal, támogatva ezzel a rendhagyó körülmények között zajló iskolai oktatást is.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum az elsők között hirdette meg az online múzeumpedagógiát karantén idején is azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak az online tananyagok összeállításában. „Mit ajánlunk? A PIM gyűjteményeinek digitalizált anyagait (kéziratok, festmények, fotók, hanganyagok, videók, tárgyak) információkkal kiegészítve. Online bejárhatóvá tesszük a Petőfi-, illetve a Csáth-kiállításaink termeit.” – adnak ízelítőt elektronikus kínálatukból az intézmény munkatársai, akik bejárhatóvá tették az Önarckép álarcokban című 2017-es Arany János-kiállítás tereit is. Szintén a PIM jóvoltából az Annyi titkom maradt... című Szabó Magda-kiállítás is megtekinthető, amit ugyancsak 2017-ben, az írónő születésének századik évfordulója alkalmából állítottak össze.

 

Március 17-étől a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum is zárva tart. Az intézmények által kiadott közlemény szerint ugyanakkor a kényszerű bezárás alatt is aktívan kívánják megosztani a közönséggel digitális tartalmaikat. Virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás az intézmény honlapján, ahol már elérhető a Remekművek az oktatásban című oldal is. A gyűjtemény fontos műveit bemutató felület a közoktatásban is jól hasznosítható történelem, magyar nyelv- és irodalom illetőleg vizuális kultúra órákon. A Szépművészeti Múzeum oldalán is számos tematikus túra mutatja be a múzeum gyűjteményét.” – olvasható a Szépművészeti Múzeum weboldalán. A Műcsarnok pedig rendhagyó módon az aktuális kiállításait - a Paolo Ventura fotókiállítást, a Major Kamill tárlatot és a Derkó 2020 képzőművészeti ösztöndíjasok seregszemléjét - is elérhetővé tette online.

 

Virtuális módon elérhető az Apafi, a Bethlen és a Rhédey kastélyok története is. „Az erdélyi kastélyok története a mi történetünk is. Három kastély, három különböző helyszín, állapot, jövőkép – mégis egyetlen sztori, az épített örökségünké, a sok száz éves történelemé, a folyton alakuló és változó közösségeké. Fedezd fel velünk mindezt a History is Our Storyban, ahol te választhatod ki, hogyan szeretnéd bejárni a kastélyokat, megnézni a filmeket, megismerni a hozzájuk kapcsolódó történeteket!” – olvasható a természetesen magyar nyelven is elérhető honlapon.

 

 

A felsorolásból az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) sem maradhat ki. A március 21-i bábszínházi világnap alkalmából az OSZMI Bábtára is elérhetővé vált. A gyűjtemény az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A Magyar Nemzeti Múzeum online kiállításai itt láthatóak: http://www.museumap.hu/virtual-exhibitions. Az intézmény immáron több évtizede szervezi és ad otthont a múzeumok országos seregszemléjének, amely az ismert körülmények között nem valósulhat meg a Múzeumkertben idén májusban. A Nemzeti munkatársai azon dolgoznak, hogy szeptember végén, egy napos rendezvény keretében mutatkozhassanak be a közgyűjtemények az érdeklődő közönségnek.

 

Ha külföldi múzeumokat tekintjük, a Google Arts & Culture, több, mint 500 múzeum és galéria tartalmait hozza el otthonunkba virtuális formában, köztük a leghíresebbeket is, úgy, mint a The British Museum, a Rijksmuseum vagy a Louvre. Nyilván a fent említett intézmények virtuális bejárása nem helyettesítheti a tényleges látogatást, de bízzunk benne, hogy hamarosan erre is sor kerülhet.

 

A Néprajzi Múzeumban a költözéselőkészítés időszaka alatt is folyamatosan törekednek arra, hogy kapcsolatban maradjanak látogatóikkal. Az online jelenlét erősítését tehát nem az elmúlt rövid időszakban kezdte az intézmény, hiszen a cél, hogy a rendhagyó működés ideje alatt is eleven legyen a párbeszéd a közönséggel. Az intézmény fejleszti online publikus felületeit, és ezekben a napokban is nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a lehető legkönnyebb hozzáférést tudja biztosítani gyűjteményeihez, virtuális tárlataihoz, online adatbázisaihoz 

 

Nemrégiben fejeződött be egy óriási nagyságrendű képdigitalizáció, amely során több mint 35 000 fénykép és rajz számítógépes rögzítését végezték el. Lezárult a nitrocellulóz alapú negatívok másfél évtizede folyó szkennelése és befotózása, digitális másolat készült az üvegnegatív állomány bizonyos egységeiről, valamint a rajzgyűjtemény ceruzarajzai, akvarelljei, hímzésminták és századelős kutatók mintarajzai is digitalizálásra kerültek, és folyamatosan kerülnek fel az intézmény szabadon böngészhető online adatbázisába, emellett egy részük a múzeum új épületébe készülő állandó kiállításban is megtekinthető lesz. http://gyujtemeny.neprajz.hu/neprajz.start.php

 

 

Jelenleg közel 100 ezer műtárgy, több mint 12 000 hangzó anyag, többségében népzenei dallam, 11 450 rajz, festmény, képeslap, közel 40 000 fénykép és dia, 290 kézirat mellett 150 film között lehet válogatni, miközben folyamatosan töltik fel a szakemberek az újabb anyagokat is. A múzeum honlapja okostelefonra és tabletre is optimalizált.  https://neprajz.hu/kiallitasok?filter=virtualis

 

A Néprajzi Múzeumban a szakmai eredmények is elsődlegesen más rendszerben váltak hozzáférhetővé az elmúlt években: egyfelől kiadványokban, másfelől a múzeum online felületein és a közösségi média közegében. A tudományos és/vagy közéletben való jelenlét egyik érdekes példája a MaDok-program projektje, a Tigris a múzeumban virtuális tigriskiállítás - egy közösségi gyűjtemény, ami nemcsak azt a kérdést feszegeti, mi ma a múzeum szerepe, hanem bizonyítja: kiállítás nélkül is lehet múzeumot csinálni. A Nem a tigris nevű nyilvános Facebook-csoportban önkéntes közösségi tigrisgyűjtés zajlik, több mint 300, a tigrisek észlelésére különösen nyitott, lelkes taggal. Az eredmény egy virtuális tigriskiállítás, ami naponta egy tigrissel gyarapodik. A cél a 999 tigrisből álló — műtárgy nélküli — múzeumi gyűjtemény. https://www.facebook.com/groups/963214647358445/

 

A Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusai és muzeológusai az elmúlt években több digitális oktatás segédanyagot dolgoztak ki, amelyek az általános és középiskolás diákok számára is hasznos, izgalmas témák felfedezését tették lehetővé. Ezeknek segédanyagoknak a körét bővítik most a tudásátadás területén dolgozó szakemberek a Múzeum gyűjteményében található műtárgyak, archív fotók, rajzok és filmek segítségével. A pedagógusoknak érdemes rendszeresen felkeresni az oldalt, mert hetente új tartalmakkal jelentkeznek, a tavaszi ünnepkör és húsvét témájának felfedezése pedig családi körben is szórakoztató, tartalmas időtöltés lehet.

 

Az online jelenlét további erősítésére az intézmény Raktártúrák és Életünk napjai néven indított filmsorozatai is folytatódnak a Youtube-on, s újabb epizódokat, izgalmas felfedezéseket mutatnak be a költözés előkészítés időszakából. A Néprajzi Múzeum példája bizonyítja, kiállítás nélkül is lehet múzeumot csinálni – ebben a rendhagyó időszakban az online térben lehet és kell fenntartani a kapcsolatot a közönséggel, és hatékonyan közvetíteni a múzeumi értelmezéseket és azok keretrendszerét.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05