Tömegével váltanak e-aláírásra a vállalatok a járványhelyzet miatt

forrás: Prím Online, 2020. április 1. 16:34

Megrohamozták a hazai vállalatok az e-aláírással foglalkozó NETLOCK-ot az elmúlt napokban: a járványhelyzet miatt tömegével váltanak ki olyan e-aláíró tanúsítványt, amellyel a dolgozók otthonról is egyszerűen hitelesíthetnek bármilyen dokumentumot elektronikusan egy biztonságos weboldalon keresztül.

„A járvány extrém módon növelte az igényeket. Tömegével fordulnak hozzánk a vállalatok és igényelnek e-aláírást a dolgozóknak. Mindez racionális döntés, hiszen csak így biztosítható, hogy tartósabb karantén vagy otthoni munkavégzés esetén is alá legyenek írva jogilag is elismert módon a szükséges iratok, intézkedések, szerződések. Vannak olyan vállalatok, amelyek egyszerre 30-50 dolgozónak váltanak most ki e-aláíró tanúsítványt, de olyan partner is akadt, aki egyszerre több száz e-aláíró tanúsítványt igényel” – mondta el Somkuti András a Docler Holding elnök-vezérigazgatója és az e-aláírásspecialista NETLOCK ügyvezetője. „Az ügyfélszolgálatunk terhelése többszöröse a megszokottnak, de egyelőre bírjuk a nyomást. Azonban érdemes gyorsan lépnie minden cégnek, amely szeretne időben váltani” – tette hozzá.

 

Csak egy számítógép vagy okostelefon kell, és jogilag hiteles módon aláírhatunk a digitális térben

Az e-aláírás jogilag éppen olyan hiteles, mintha tollal, papíron írtunk volna alá, azonban nincs szükség személyes jelenlétre, nyomtatására, papírra, az aláírt dokumentumok postázására. A cégvezető bárhol, bármikor, akár tömegesen is hitelesíthet dokumentumokat a digitális térben.  Ajánlatok, tenderek, megrendelések, szerződések, adó- és munkaügyi dokumentumok írhatók alá egy online kapcsolattal rendelkező eszköz – PC, notebook, okostelefon vagy táblagép – segítségével.

 

 

Olyan egyszerű és biztonságos, mint a netbank

Az elektronikus aláírás folyamata rendkívül egyszerű és biztonságos, hasonló egy netbanki szolgáltatáshoz. Egy webes felületen keresztül léphetünk be az aláíró felületre, ahol többkörös azonosítás után, titkos jelszavunkat használva aláírhatjuk a feltöltött digitális dokumentumot. Ezek jellemzően pdf-állományok, de számos egyéb fájlformátum is aláírható elektronikusan. Az e-aláírás egy személyes, digitális ujjlenyomat, ami az adott dokumentum kódjába „ég bele”. Az így aláírt dokumentum hitelessége tökéletesen megegyezik a hagyományos, papíron, tollal aláírt verzióéval.  

 

Ki, milyen megoldást válasszon?

Az elektronikus aláírok két fő típusa a fokozott és a minősített biztonságú e-aláírás. 

  • A fokozott biztonságú e-aláíró tanúsítvány, Magyarországon belüli ügyletekben alkalmas egyszerű okirat hitelesítésére- megfelel az írásbeliség követelményének - és személyes megjelenés nélkül, online igényelhető.
  • A minősített e-aláíró tanúsítvány az unió minden országában egységesen elfogadott, Magyarországon a teljes bizonyító erejű magánokirat joghatását biztosítja, kiváltásához személyes azonosításra van szükség. Erre a NETLOCK ügyfélszolgálatán telefonos időpontfoglalás után van lehetőség, illetve helyszíni kiszállás kérésével, amikor a NETLOCK munkatársa az ügyfél munkahelyén végzi el a személyazonosítást. A személyes azonosítás esetén a tanúsítványt még aznap megkaphatja az ügyfél.

 

Gattyán György: nagyvállalatok és kisebb cégek egyaránt e-aláírásra váltanak most

„A járvány miatt e-aláírásra regisztráló vállalatok között felülreprezentáltak a telekommunikációs, az informatikai vállalatok, az ipari gyártócégek, pénzintézetek, ugyanakkor számos kisvállalat is most nyújtotta be az igényét az elektronikus aláírásra. Az e-aláírás az egyetlen eszköz arra, hogy papíron zajló, aláírást igénylő folyamatokat jogilag hiteles módon digitalizáljunk. Szomorú, de ilyen válsághelyzetekben lesz igazán érezhető, hogy milyen hozzáadott értékkel bír ez a technológia valójában. Most a legfontosabb a dolgozók egészségének védelme, ezt pedig úgy tudjuk leginkább megoldani, ha a lehető legteljesebb mértékben biztosítjuk a munkához szükséges feltételeket otthon is. Néhány nap alatt a Doclernél 1300 kollégánk tért át az otthoni munkára, ebben pedig kulcsszerepet kap a NETLOCK e-aláírás technológiája” – mondta el Gattyán György, a Docler Holding alapító tulajdonosa.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egymást érték az Ukrajna elleni adattörlő támadások az utóbbi egy évben

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő (wiper) támadások, az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát. Jó hír, hogy sok tervezett incidenst sikerült időben felderíteni és megakadályozni. A támadások zöme az orosz Sandworm hackercsoporthoz köthető, de van köztük olyan is, ami a Szörny Rt. animációs filmre utaló hivatkozásokat tartalmaz. 

2023. március 22. 11:22

A BlueVoyant kutatása azonosítja a legújabb kibertámadási technikákat és védekezési módszereket

BlueVoyant kiberbiztonsági vállalat közzétette "Emerging External Cyber Defense Trends" című kutatásának megállapításait. A legújabb jelentés rávilágít a szervezetekre veszélyt jelentő, a hagyományos informatika peremterületein kívülről érkező kockázatokra és azok elhárításának módszereire. A dinamikus adathalászat, a smishing azaz SMS adathalászat, a DNS-infrastruktúrával való visszaélés, az új sebezhetőségek gyorsabb kihasználása és az egyre növekvő számú pénzügyi csalások jelentik a legújabb trendeket.

2023. március 21. 15:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48