A Siemens átadta az Egyesült Királyság első „Elektromos sugárútját”

forrás: Prím Online, 2020. április 8. 15:27

A Siemens átadta az Egyesült Királyság első, több mint fél mérföld hosszú, elektromos járművek töltéséhez teljesen átalakított elektromos sugárútját, mely az „Electric Avenue, W9” nevet kapta.

Az ubitricity és a westminsteri városi tanács együttműködésével megvalósult projekt a meglévő infrastruktúra kihasználásával 24 lámpaoszlopot alakított át sikeresen töltőpontokká elektromos járművek számára. A lakosok mostantól a londoni Sutherland Avenue számos pontján tölthetik elektromos járműveiket, két szomszédos út átalakítása pedig várhatóan a következő hetekben fog lezárulni.

 

A Siemens által az átadás előtt végzett felmérés szerint a brit autósok több mint egyharmada (36%) szándékozott hibrid vagy elektromos járművet vásárolni következő autójaként, és ötből ketten (40%) mondták, hogy a töltőpontok hiánya miatt nem tették meg ezt korábban, vagyis ez a tényező tartja vissza leginkább az autósokat elektromos vagy hibrid jármű vásárlásától.

 

Az Electric Avenue W9 jól illusztrálja az elektromos járművekről alkotott vélemény változását, mely a brit fővárosban tapasztalható. Az adatok szerint a London belvárosában autózók 80%-a szerint „nagyon fontos”, hogy javuljon a levegő minősége, 83%-uk pedig az elmúlt öt évben fokozta a szénlábnyomának szentelt figyelmét. 2019-ben 40%-kal nőtt a westminsteri kerületben töltött elektromos járművek száma.

 

 

Teljes „gőzzel” előre

A westminsteri városi tanács jelenleg több töltőponttal rendelkezik elektromos járművek számára, mint az Egyesült Királyság bármely más önkormányzata: összesen 296, lámpa-oszlopba telepített töltőponttal, közülük 24-gyel az „Electric Avenue, W9”-en. A következő év során a westminsteri városi tanács ezer töltőállomás kialakításáig tervez eljutni, mivel kétszer annyi elektromos járművet regisztráltak helyileg, mint bármely más belső-londoni kerületben, mellyel az összes londoni kerület közül övék az első hely. 

 

A Go Ultra Low Cities Scheme finanszírozásával a Siemens és az ubitricity ez idáig 1300 töltőpontot telepítettek szerte a városban, támogatva ezzel London főpolgármestere, Sadiq Khan #LetLondonBreathe kampányát és élen járva London levegőminőségének fokozásában. 

 

„Tudjuk, hogy London levegőszennyezésének felét a közúti közlekedés okozza, Westminster pedig különösen forgalmas terület. Bár a levegőminőség kihívását nem tudjuk egyik napról a másikra megoldani, az Electric Avenue W9 fontos példa arra, mit lehet elérni a meglévő városi infrastruktúrával. Szemlélteti, miként fognak kinézni a lakóövezetek utcái a közeljövőben, és felgyorsítja az átállást a nulla kibocsátású járművekre” – mondta Cedrik Neike, a Siemens AG Igazgatótanácsának tagja és a Siemens Smart Infrastructure vezérigazgatója.

 

„Egy olyan városban, ahol a levegőszennyezés okozta helyzet az egyik legrosszabb az országban, minden tőlünk telhető módon támogatnunk kell az átállást a környezetbarát technológiákra. Az Electric Avenue, W9 bepillantást ad Westminster utcáinak jövőjébe, ahol reményeink szerint biztosítani tudjuk az infrastruktúrát, mely lakosaink számára a tisztább és környezetbarátabb közlekedésre való átálláshoz szükséges” – mondta Andrew Smith tanácsos, a Westminsteri Városi Tanács Környezetvédelmi és Közútfenntartó Bizottságának tagja.

 

 

Tévhitek

Az autósok jelenleg azt hiszik, hogy Londonban csupán 100-200 töltőpont található elektromos járművekhez, ami 10%-a sincs a Siemens által telepített, most is elérhető pontoknak. Egyharmaduk hitte úgy, hogy lakó- vagy munkahelye közelében nincs töltőpont. A Sutherland Avenue átalakítása az elektromos járművek töltőpontjainak meglévő infrastruktúráját használja fel egy egyszerű és gyors hálózat kialakításához, a westminsteri városi tanács által az előrejelzések szerint 2025-ig regisztrálásra kerülő nyolcezer elektromos jármű töltésére.

 

„A lámpaoszlopról való töltés rendkívül kényelmes, olcsó, megújuló és energiatakarékos módszert kínál elektromos járművek töltésére azok számára, akiknek nincs kocsifelhajtójuk. Az autók életük 95%-ában egyhelyben állnak, így logikus akkor tölteni őket, amikor a sofőr épp valami mást tesz, pl. alszik vagy dolgozik. Technológiánkat úgy alakítottuk ki, hogy telepítési és karbantartási költségei alacsonyak legyenek, ami hosszú távon alacsony költségeket eredményez az elektromos járművek vezetői és az önkormányzatok számára” – mondta Daniel Bentham, az ubitricity UK ügyvezető igazgatója.

 

Shirley Rodrigues, London környezetvédelmi és energetikai alpolgármestere, a következőket mondta az Electric Avenue, W9 kapcsán: „Határozott lépésünk a főváros levegőszennyezésének és éghajlatváltozási veszélyeinek kezelésére forradalmat indított el a londoni elektromos közlekedés terén. Tavaly több mint 140 szervezett támogatta a főpolgármester Elektromos Jármű Infrastruktúra Munkacsoportját, mely tervet dolgoz ki a nyilvános töltőállomások hálózatának bővítésére szerte a fővárosban. Az ilyesféle újításokat szorgalmaztuk már korábban is –  a mostani fontos lépést jelent egyre bővülő töltőhálózatunk támogatásához.”

 

„A dízeles és benzines autók tiltásának közeledtével, miközben a londoni kerületek levegőnk minőségének javításán fáradoznak, nagy izgalommal tölt el, hogy elkészültünk első teljesen átalakított sugárutunkkal, az Electric Avenue, W9-nal. Partneri kapcsolatunk az ubitricityvel lámpaoszlopok átalakítására elektromos és hibrid járművek töltéséhez csak egy a Siemens számtalan kezdeményezése közül, melyek célja, hogy segítsük utaink felkészítését a jövőre, illetve a járművezetőket a jobb döntések meghozásában a közlekedés terén” – mondta Bernard Magee, a Siemens Future Grid értékesítési igazgatója. 

 

További kutatás: A válaszadók harmada (36%) fejezte ki aggályát, hogy akkumulátora nem elegendő utazási szükségleteihez. Az átalakításokhoz használt technológiával az elektromos járműveket a bennük alkalmazott akkumulátortöltő rendszertől függően egyetlen éjszaka alatt kb. 200-300 km megtételére elegendő árammal lehet feltölteni. A hibrid autók teljes feltöltéséhez gyakran mindössze 2-3 óra elegendő.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Leadec megvásárolja a FISS Automatika Kft.-t

A Leadec, a világ vezető globális szolgáltatási szakértője 2023.05.31. napjával felvásárolta a FISS Automatika Kft.-t. A Leadec az akvizícióval tovább bővíti magyarországi jelenlétét, valamint erősíti kompetenciáit az elektrotechnika és az automatizálás területén.

2023. június 6. 17:43

Jelentős mérföldkő a hazai autóiparban

Idén ünnepli 30. születésnapját a Continental Veszprémben. Az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően mára a technológiai vállalat telephelye globális piacokra dolgozik. Presztízs ügyfelek számára fejleszt, tesztel és gyárt különböző szenzorokat gépjármű-menetbiztonsági rendszerekhez, akkumulátorokhoz és az utazási kényelem növeléséhez.

2023. június 6. 16:01

Fenntartható ötlet nyert a Samsung és az EdisonKids versenyén

Alternatív környezettudatos ötlettel, a chipses zacskók kreatív és praktikus újrafelhasználásásával vihették haza a fődíjat a nyírségi diákok a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen 12-18 éves tanulók mérték össze projektjeiket a közösség, a fenntarthatóság és a jövő oktatása kategóriákban. A nyolc döntős csapat közül a NUT (Napkor’s Upcycler Team) csapat elképzelése, a chipses zacskók hőálló szatyorrá alakítása bizonyult a legjobbnak. Második helyezést ért el a modulárisan építhető oktatórobot, a dobogó harmadik fokára pedig a tücsökfarm tervezői léphettek. Az első három helyezett 6 millió forint összértékben választhat Samsung eszközöket, saját maguk, felkészítőtanáruk és iskolájuk számára.

2023. június 6. 14:05

Fidelity: Nyernek az elektromos autók?

Aki napjainkban autóval végighalad egy európai belváros utcáin, azonnal számos nyomát láthatja a forgalmi trendek változásának. A külön kerékpáros sávok, az elektromos buszok, az elektromos töltőállomások és a szédült ütemben emelkedő parkolási díjak mind-mind azt jelzik, hogy a személyautók, főleg a belső égésű motorral felszereltek, már nem szívesen látott vendégek a sűrűn beépült belső kerületekben. A jövő az alternatív közlekedési eszközöké és a kibocsátásmentes erőforrásoké. A Fidelity piaci megfigyelőinek előrejelzései szerint az éghajlatkímélő meghajtási módok versenyét az elektromos autók fogják megnyerni, melyek idővel teljesen kiszorítják majd a levegőszennyező belső égésű motorokkal gyártott társaikat1.

2023. június 6. 12:41

Új nemzetközi online esemény az Eplan-tól

Milyen kihívásokkal néznek szembe a gépgyártók és a kapcsolóberendezés-gyártók napjaink globális piacain? Hogyan határozható meg a helyes irány a hatékony tervezéshez a munka korai szakaszában? A 2023. június 21-re meghirdetett Eplan L!ve 2023 rendezvény lényegre törő válaszokkal, a szoftver új verziójának legfontosabb elemeivel készül, és felvázolja, miként támogatja ügyfeleit a tervezéstől a gyártásig vezető úton lépésről-lépésre. Bevált gyakorlati példákat ismerhetünk meg a Harro Höfliger, a Kratos Industries és a Sany vállalatoktól, betekinthetünk munkafolyamataikba és tervezési módszereikbe, melyek maximális következetességet és hatékonyságot tesznek lehetővé a számukra.

2023. június 6. 11:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39