Digitális eszközökkel segíti a leginkább rászorulók oktatását a Huawei

forrás: Prím Online, 2020. április 22. 19:42

Ötven okoseszközt adományozott a Huawei Technologies Hungary a Van helyed! Alapítványon keresztül halmozottan hátrányos helyzetű családok iskoláskorú gyermekeinek a Digitális Összefogás akció keretein belül, Ózdon. A felajánlott notebookokat és okostelefonokat olyan diákok kapják, akik digitális eszközök hiányában jelenleg nem, vagy csak korlátozottan tudnak részt venni az oktatásban. 

Magyarországon számos diák digitális eszközök hiányában egyáltalán nem, vagy csak rendkívül korlátozott módon tud részt venni a koronavírus-járvány miatt otthoni keretek között zajló oktatásban. Különösen nagy problémát jelent az eszközök és az infrastruktúra hiánya az elmaradottabb térségekben az egyébként is mélyszegénységben élő családok gyermekeinél. 

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által indított Digitális Összefogás akció keretében, a Digitális Jólét Program (DJP) koordinálásával a Huawei Technologies Hungary ötven készüléket ajánlott fel az Ózdon tevékenykedő Van helyed! Alapítványnak. A szervezet többek közt két évtizede segíti a 7 és 20 év közötti, jelenleg 89 – mélyszegénységben élő tanuló iskolai integrációját és tanulmányi haladását, illetve újabban már magzati kortól kezdve, a kismamák bevonásával támogatja a hátrányos helyzetű helyiek társadalmi integrációját. Összesen 53 család 316 családtagját támogatják különböző módokon. A diákokat és családjaikat sokféleképp, olykor gyógyszerrel, buszjeggyel, élelmiszerrel is segítik, hogy megmaradjanak az iskolarendszerben és szakmát szerezhessenek.

 

Számos családban egyetlen mobiltelefon vagy egyéb informatikai eszköz sincsen, ezért az alapítvány által támogatott gyerekek, fiatalok eddig nem, vagy csak korlátozottan tudtak becsatlakozni az online oktatásba. A Huawei felajánlásának köszönhetően a diákok így nem esnek ki a tanulásból, nem kell parkolópályán várakozniuk vagy hétfőnként elmenniük az iskolába a papíralapon átadott feladatokért. A tanulókat patrónusaik segítik majd abban, hogy az új eszközökkel – amelyeket a DJP közreműködésével mobilinternettel is elláttak – minél előbb fel tudják venni az online tanulással a lépést. 

 

Az eseményről készült kisfilm:

 

„Sok évi munkával elértük, hogy minden patronáltunk most bizonyítványt, végzettséget szerez, nincs lemorzsolódó diák, sőt néhányan budapesti gimnáziumba, középiskolába járnak” – emelte ki Bódis Krisztina, a Van Helyed! Alapítvány létrehozója. Hozzátette: „a gyerekek azért küzdenek, hogy jobban éljenek, mint a szüleik.  Ők azok, akik megtörik a mélyszegénység körforgását a családjukban”. 

 

William Wu, a Huawei Technologies Hungary igazgatója hangsúlyozta, hogy az alapítványnál és patronáltaknál tett személyes látogatások megérintők és egyben felemelők, reményt adók voltak. A digitális esélyegyenlőség megteremtése a vállalat régi célkitűzése, ennek érdekében indították el tavaly a fiatalokat és a gyermekgyógyászat betegeit digitális eszközökkel támogató „Tech for All – 1000 Álom” programot is. S ennek létjogosultsága a látogatások után csak további igazolást nyert - tette hozzá. 

 

A társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos, korábbi emberi erőforrásokért felelős miniszter, Balog Zoltán köszönetét fejezte ki a Huawei adományával kapcsolatban, mivel a felajánlás lehetővé teszi a mélyszegénységben élők digitális oktatásba való bevonását. Az okos eszközök nélkül olyan lemaradásban lenne részük, amelyet semmivel sem lehetne pótolni, emelte ki a miniszterelnöki biztos.

 

Az elmúlt négy hétben a Digitális Összefogás akció  keretében, mintegy 30 milliárd forintnyi felajánlás érkezett a magyarországi gazdasági szereplőktől, amelyek elsődlegesen a tanárokat, a diákokat, az iskolákat, a tankerületeket, a szülőket, a munkavállalókat és a munkaadókat, illetve a járvány legveszélyeztetettebbjeit, a 65 évnél idősebb állampolgárokat segítik – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese. 

 

A Digitális Összefogás akciót az ITM hívta életre a koronavírus okozta veszélyhelyzet leküzdésének támogatására. A program célja, hogy a digitális ágazat szereplőinek felajánlásaival, a Magyarországi 5G Koalíció, a Mesterséges Intelligencia Koalíció, a Hírközlési Érdekegyeztetési Tanács (HÉT), az IVSZ Szövetség a Digitális Gazdaságért, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), valamint az Infotér (Informatika a Társadalomért Egyesület) részvételével a magyar polgárokra nehezedő terhek, a digitalizáció adta lehetőségek kiaknázásával a Digitális Jólét Program keretében a DJN Kft. koordinációjában csökkenjenek.  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 3D technológiát és a távoktatást támogatja az Alza

Ha már egyszer rákényszerültünk a modern technológiák alkalmazásának kiterjesztésére az oktatásban, miért ne csináljuk teljes erőbedobással? Ez járhatott az Alza online áruház vezetőinek fejében, amikor bevezették 3D nyomtatókra vonatkozó kölcsönprogramjukat az iskolák számára. Az Alza térítésmentesen bocsát 3D nyomtatókat iskolák rendelkezésére egy fél évre. Az iskoláknak annyi a dolguk, hogy jelentkezniük kell a programra. 

2020. szeptember 25. 18:01

Megújította high-tech oktatási és innovációs központját az OTP Fáy András Alapítvány

Több mint másfél milliárd forintból megújult és high-tech funkciókkal bővült a fővárosi Diplomata-negyedben található OK Oktatási és Innovációs Központ. Az OTP Fáy András Alapítvány Benczúr utcai székhelye az örökségvédelem jegyében a különleges szecessziós-stílusú építészeti értékeket megőrizve, a múlt hagyományait ötvözi a minden igényt kielégítő csúcstechnológiával és modern belsőépítészeti megoldásokkal. A felújított villaépület kertjében „a haza mindenesének” nevezett Fáy András nemrégiben leleplezett zsáner bronzszobra mellé leülhetnek a látogatók, és akár szelfizhetnek is a reformkori államférfi szoborba öntött alakjával, amely szintén a múlt és a jelen találkozását szimbolizálja.

2020. szeptember 25. 16:33

Hiperautomatizált hálózatot hozna létre a Huawei

Hihetetlen növekedési potenciál előtt áll az ICT-szektor azáltal, hogy egyre több kormányzat és vállalat digitalizál és alkalmazza az intelligenciát – hangsúlyozta Guo Ping, a Huawei Technologies elnöke a vállalat legfontosabb stratégiai irányait ismertető beszédében, a Sanghajban megnyílt Huawei Connect 2020 rendezvénysorozaton. A Huawei a hálózatokra, a számítási képességre, a felhőszolgáltatásokra, a mesterséges intelligenciára és az összekapcsoltságra fókuszál a jövőben, és ezeken az üzleti területeken fektet be elsősorban. A Huawei többek között egy olyan hiperautomatizált hálózatot hozna létre, amely mindenhonnan elérhető gigabitest hozzáférést kínál. 

2020. szeptember 25. 13:50

Home office-ban sem lehetetlen visszarázódni a munka világába

Gyermekvállalás, betegségből való felépülés vagy akár tanulással töltött évek után nem könnyű visszatérni a munka világába. Az újrakezdőknek segít a Morgan Stanley Return to Work – Vissza a munkába! nevű programja. A globális pénzintézet budapesti informatikai és elemző központja immár ötödik éve várja az újrakezdőket. A program segítségével azok is sikeresen rázódtak vissza a munka világába, akik a tavaszi lezárások miatt főként virtuálisan tudtak kapcsolatot tartani új kollégáikkal és mentoraikkal.

2020. szeptember 25. 12:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás