Digitális eszközökkel segíti a leginkább rászorulók oktatását a Huawei

forrás: Prím Online, 2020. április 22. 19:42

Ötven okoseszközt adományozott a Huawei Technologies Hungary a Van helyed! Alapítványon keresztül halmozottan hátrányos helyzetű családok iskoláskorú gyermekeinek a Digitális Összefogás akció keretein belül, Ózdon. A felajánlott notebookokat és okostelefonokat olyan diákok kapják, akik digitális eszközök hiányában jelenleg nem, vagy csak korlátozottan tudnak részt venni az oktatásban. 

Magyarországon számos diák digitális eszközök hiányában egyáltalán nem, vagy csak rendkívül korlátozott módon tud részt venni a koronavírus-járvány miatt otthoni keretek között zajló oktatásban. Különösen nagy problémát jelent az eszközök és az infrastruktúra hiánya az elmaradottabb térségekben az egyébként is mélyszegénységben élő családok gyermekeinél. 

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által indított Digitális Összefogás akció keretében, a Digitális Jólét Program (DJP) koordinálásával a Huawei Technologies Hungary ötven készüléket ajánlott fel az Ózdon tevékenykedő Van helyed! Alapítványnak. A szervezet többek közt két évtizede segíti a 7 és 20 év közötti, jelenleg 89 – mélyszegénységben élő tanuló iskolai integrációját és tanulmányi haladását, illetve újabban már magzati kortól kezdve, a kismamák bevonásával támogatja a hátrányos helyzetű helyiek társadalmi integrációját. Összesen 53 család 316 családtagját támogatják különböző módokon. A diákokat és családjaikat sokféleképp, olykor gyógyszerrel, buszjeggyel, élelmiszerrel is segítik, hogy megmaradjanak az iskolarendszerben és szakmát szerezhessenek.

 

Számos családban egyetlen mobiltelefon vagy egyéb informatikai eszköz sincsen, ezért az alapítvány által támogatott gyerekek, fiatalok eddig nem, vagy csak korlátozottan tudtak becsatlakozni az online oktatásba. A Huawei felajánlásának köszönhetően a diákok így nem esnek ki a tanulásból, nem kell parkolópályán várakozniuk vagy hétfőnként elmenniük az iskolába a papíralapon átadott feladatokért. A tanulókat patrónusaik segítik majd abban, hogy az új eszközökkel – amelyeket a DJP közreműködésével mobilinternettel is elláttak – minél előbb fel tudják venni az online tanulással a lépést. 

 

Az eseményről készült kisfilm:

 

„Sok évi munkával elértük, hogy minden patronáltunk most bizonyítványt, végzettséget szerez, nincs lemorzsolódó diák, sőt néhányan budapesti gimnáziumba, középiskolába járnak” – emelte ki Bódis Krisztina, a Van Helyed! Alapítvány létrehozója. Hozzátette: „a gyerekek azért küzdenek, hogy jobban éljenek, mint a szüleik.  Ők azok, akik megtörik a mélyszegénység körforgását a családjukban”. 

 

William Wu, a Huawei Technologies Hungary igazgatója hangsúlyozta, hogy az alapítványnál és patronáltaknál tett személyes látogatások megérintők és egyben felemelők, reményt adók voltak. A digitális esélyegyenlőség megteremtése a vállalat régi célkitűzése, ennek érdekében indították el tavaly a fiatalokat és a gyermekgyógyászat betegeit digitális eszközökkel támogató „Tech for All – 1000 Álom” programot is. S ennek létjogosultsága a látogatások után csak további igazolást nyert - tette hozzá. 

 

A társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos, korábbi emberi erőforrásokért felelős miniszter, Balog Zoltán köszönetét fejezte ki a Huawei adományával kapcsolatban, mivel a felajánlás lehetővé teszi a mélyszegénységben élők digitális oktatásba való bevonását. Az okos eszközök nélkül olyan lemaradásban lenne részük, amelyet semmivel sem lehetne pótolni, emelte ki a miniszterelnöki biztos.

 

Az elmúlt négy hétben a Digitális Összefogás akció  keretében, mintegy 30 milliárd forintnyi felajánlás érkezett a magyarországi gazdasági szereplőktől, amelyek elsődlegesen a tanárokat, a diákokat, az iskolákat, a tankerületeket, a szülőket, a munkavállalókat és a munkaadókat, illetve a járvány legveszélyeztetettebbjeit, a 65 évnél idősebb állampolgárokat segítik – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese. 

 

A Digitális Összefogás akciót az ITM hívta életre a koronavírus okozta veszélyhelyzet leküzdésének támogatására. A program célja, hogy a digitális ágazat szereplőinek felajánlásaival, a Magyarországi 5G Koalíció, a Mesterséges Intelligencia Koalíció, a Hírközlési Érdekegyeztetési Tanács (HÉT), az IVSZ Szövetség a Digitális Gazdaságért, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), valamint az Infotér (Informatika a Társadalomért Egyesület) részvételével a magyar polgárokra nehezedő terhek, a digitalizáció adta lehetőségek kiaknázásával a Digitális Jólét Program keretében a DJN Kft. koordinációjában csökkenjenek.  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a Microsoft MI-alapú virtuális asszisztense

Épp most lépünk be a mesterséges intelligencia által meghatározott korszakba – egy olyan új világba, amelyben alapvetően változik meg a technológiához való viszonyunk, és az is, hogy milyen előnyöket kínál számunkra a technológia. 

2023. szeptember 24. 15:52

Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás a Telekomnál

2023. szeptember 24-étől a Magyar Telekom 29 üzletében és telefonos ügyfélszolgálatán jelnyelvi tolmácsszolgáltatás vehető igénybe a hallássérült ügyfelei akadálymentes kiszolgálása érdekében.

2023. szeptember 24. 11:44

MI-vel teszi hatékonyabbá és fenntarthatóbbá a cégek működését a Schneider Electric

Mesterséges intelligencia (MI) megoldással egészíti ki EcoStruxure Resource Advisor megoldását a Schneider Electric, a lépésnek köszönhetően a vállalati döntéshozók még gyorsabban férhetnek hozzá a cégük energiafelhasználási és fenntarthatósági adataihoz. Az új rendszer zártkörű béta tesztje szeptemberben indul és várhatóan az év végén, illetve 2024 elején lesz szélesebb körben is elérhető.

2023. szeptember 24. 10:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59