Tévhitek és mítoszok a Cobotokról

forrás: Prím Online, 2020. április 23. 16:59

Az innovatív és jövedelmező teljesítményen kívül a munkavállalók biztonsága egy másik védelemre szoruló terület a gyártási szegmens sikeres működésének érdekében. Bármilyen munkahelyi sérülést vagy betegséget a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően kell kiértékelni és a nagy többletköltségek a vállalatokat terhelik. A kockázatos helyzetek elkerülése érdekében, az ipari robotokat korláttal tartják távol a munkavállalóktól. Az együttműködő robotok teljes mértékben megváltoztatták a szabályokat és lehetővé tették a robotok telepítését a kis - és középvállalati szegmensben anélkül, hogy magasabb biztonsági infrastruktúra magasabb költségeket és értékes helyet igényelne.

A UR cobotok fő versenyelőnyei között szerepel a könnyű használhatóság, a gyors telepíthetőség és az intuitív programozást biztosító felhasználói felület, amely a robotkarokkal való közvetlen fizikai érintkezés révén is megvalósítható. Annak ellenére, hogy a UR cobotok a biztonsági előírásoknak megfelelően az élen járnak, működésükhöz számos mítosz és tévhit kapcsolható.

 

A robotok korlátok nélkül nem biztonságosak 

Ez a legjellemzőbb mítosz, amely a sok cobot sikeres, gyakorlati telepítésének köszönhetően megcáfoltá vált. A Universal Robots cobotjai 17 biztonsági funkciót tartalmaznak, amelyek egyaránt beépítettek és testreszabhatók. A vész- vagy biztonsági leállítás a beépített funkciók közé sorolható, azonban a felhasználó testreszabhatja a robotok sebességét, a tagok forgását, az erőt, a lendületet, az teljesítményt, a megállási időt, a megállási távolságot és más egyéb paramétereket.

 

 

Az együttműködő robotok mindig biztonságosak

Egy másik szélsőséges vélemény, amely nem egyezik a valósággal. A teljes biztonság nem csak egy robotkarra értendő, hanem magába foglalja a hozzá kapcsolódó eszközt is. Ha a robotkar például vágó vagy heggesztő szerszámot használ, vagy potenciálisan veszélyes tárgyakkal dolgozik, akkor természetesen nem lehet biztonságos néhány külső biztonsági előírás nélkül. A piacon folyamatosan növekszik a robotkarhoz csatlakoztatható eszközt gyártó vállalatok portfóliója, amelyek különösen felelősek azok biztonságos működéséért. 

 

A UR azon ügyfelei, akik használják a UR+ programot biztosak lehetnek abban, hogy a UR+ működtető egységeivel igazoltan biztonságos a UR cobot karok alkalmazása. 

 

Minél nagyobb a robot, annál kevésbé együttműködő

Nagyobb teherbírású cobotok kialakításával, mint például a UR16e a 16 kg-os teherbírásával, az elmúlt évben a biztonságos együttműködés az egyik legvitatottabb kérdés lett. Minél nagyobb a robot, annál nagyobb a teherbírása, annál több energiát kell használnia az anyaggal való munkavégzéshez, és annál nagyobb kockázatot jelent üzemeltetői számára. Valójában a fő kérdés nem a robot mérete, hanem egy adott alkalmazás, és biztonsági paraméterek megfelelő testreszabása. A testreszabható paraméterek, amelyek lehetővé teszik a biztonsági szkennerek könnyebb integrálását, az összes e-Series cobot szerves részét képzik, beleértve a legújabb UR16e modellt is. 

 

A biztonsági paraméterek testreszabása túl bonyolult

Általánosságban, a UR rendszerek tanúsítása az ISO 13849 szabványoknak megfelelően a D teljesítményszint alapján történik, és az ISO/TS 15066 által lehetővé válik a telepítés során a kockázatok és a követelmények felmérése. Habár a 42 000 globálisan telepített UR cobot 80%-a külső biztonsági ellenőrzés nélkül tevékenykedik, a Universal Robots mindig javasolja, hogy dolgozzanak ki egy kockázatértékelési programot az adott alkalmazási terület esetén. Az előre meghatározott biztonsági módok használatával a testreszabható paraméterek beállíthatók. 

 

A cobotok veszélyessé válhatnak egy esetleges hekker támadás során

Ez a tévhit inkább okoz szenzációt, mintsem bemutatja a valódi helyzetet. Valójában a UR cobotok nem támadhatók meg olyan módon, hogy lehetőség nyíljon a beépített biztonsági funkciók megváltoztatására vagy kikapcsolására, amelyek MINDIG aktívak maradnak. Abban az esetben, ha jogosulatlan hozzáféréssel megkísérlik megváltoztatni működés közben a biztonsági funkciókat, akkor a cobotok automatikusan leállnak. Annak érdekében, hogy a rendszert újra tudják indítani, szükség van egy emberre a helyszínen, aki bármilyen lehetséges támadást felfedezhet. 

 

Természetesen a cobotoknak meg kell őrizniük bizonyos nyitottságukat, abból a célból, hogy az ügyfelek tudják frissíteni a rendszert, testreszabhasssák az adott alkalmazási paramétereket vagy összekapcsolhassák más eszközökkel az automatizálási megoldások megvalósítása érdekében. Mindenesetre, a cobotokat alapvetően nem úgy tervezték, hogy az interneten keresztül csatlakozzanak, azonban abban az esetben, ha az ügyfelek ragaszkodnak hozzá, hogy online legyenek, akkor a felelőség az informatikai osztályukra hárul. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05