Hogyan hat a COVID-19 az online szerencsejáték iparra?

forrás: Prím Online, 2020. május 20. 09:46

A COVID-19 alaposan átírta mind az élő játéktermek, mind az online kaszinók  iparának életét. A vendéglátóhelyek, kártyatermek, pubok bezárni kényszerültek, a hotelekben pedig visszaesett a forgalom. Rengeteg cég állt át online működésre. Azok is megjelentek az online térben, akik eddig inkább élőben pókereztek, fogadtak, ruletteztek.

A COVID-19 gazdasági hatásai

 

Ma már egyértelműen látszik: a COVID-19 komoly gazdaság visszaesést okozott. A legnagyobb vesztesnek egyértelműen a turisztikai, azon belül is a vendéglátó-ipari szektor látszik. A pubok, kocsmák, közösségi terek még nagyon hosszú ideig nem üzemelhetnek teljesen zavartalanul.

 

A válságot a hotelek is megérezték. Itt könnyebb a helyzet, hiszen sok országban már elindult a belföldi turizmus, ezt talán csökkenti egy kicsit a hotelek, főleg a 3*-os intézmények veszteségét. Kérdéses azonban, hogy a nagyobb luxus szállodák, vagy a tematikus hotelek szolgáltatásai mikor állhatnak teljesen helyre. A zárt wellness-részlegek, belső bárok és velük a kaszinók is jó ideig zárva maradhatnak még.

 

Az embereknek még nem ajánlatos zárt térben sok időt együtt tölteni. A vírus ezért a magyar online kaszinók világában is éreztette a hatását. Sokan itt játszottak, miután kiszorultak a fizikai térből.

 

A koronavírus és az internet

 

A szociális izoláció komolyan éreztette a hatását, az Internetforgalom 20%-kal ugrott meg Magyarországon, egyetlen hét alatt. Az otthon maradó emberek jelentős része pedig a virtuális játékok világában menekült. Ez amiatt volt lehetséges, mert:

 

      a vírushelyzet miatt sokaknak, főleg a fiatalabb, gyermektelen generációnak sok ideje szabadult fel,

      nem volt más szórakozási lehetőség. A színházak, mozik, koncerttermek zárva maradtak.

      azok szorultak leghamarabb izolációba, akik egyébként is online végezték a munkájuk egy részét. Voltak, akik ekkor kezdték államilag támogatott kurzuson bővíteni az IT-s ismereteiket.

 

Olyanok is nagy számban fedezték fel az online játékok világát, akik egyébként nem ültek volna csupán szórakozni a gép elé. Ezeknek az embereknek gyakran számítógépük sem volt otthon: okostelefon, esetleg tablet segítségével meg tudták oldani a napi feladatokat, és szórakozást. Ezzel pedig megnőtt a mobil platformok szerepe a weboldalak, alkalmazások terén.

 

Esport a karanténban

 

A szociális izoláció miatt elmaradtak a legnépszerűbb sportversenyek is. Ez nem csak a fogadóirodáknak jelentett hatalmas kiesést. Az online sportfogadás  is csak most kezd magához térni - Magyarországon például már szervezik az első, szigorúan zárt kapus galopp- és ügetőversenyeket.

 

Erre a helyzetre kínált megoldást az esport. A virtuális agárversenyek, FPS rendszerű videojátékok, ügyességi és stratégiai játékok a jelenleg is a virágkorukat élik. Vannak, akik a “hagyományos” sportágak: a foci, kézilabda, lovaglás leállása miatt sportolóként is a virtuális játékban keresik a kihívást. Sok online fogadóiroda maga is hirdetett versenyeket. Ha nincs játék, nincs mire fogadni. Ha viszont van, az élet mehet tovább.

 

Az online kaszinók helyzete

 

Ezeknek a szolgáltatóknak helyzete a COVID-19 válság idején nem csak azért volt speciális, mert sokan itt pótolták az élő termek nyújtotta élményeket. Nagyon sokan kerültek rossz anyagi helyzetbe a válság miatt. Emiatt sokan menekültek az internetes szerencsevadászat sokszor csalfa remény felé - summázza a helyzetet Sultés Szilvia, szerencsejáték szakértő.

 

A virtuális játéktermek egy asztal mellé ültették az állását vesztett vendéglátóst, a home office-ban unatkozó szakembert, és azt a réteget is, aki az élő pókerasztalt cserélte internetes szerencsejáték-élményre.

 

 

A COVID-19 hosszú távú hatása a szerencsejátékra

 

Egyre többen és egyre magasabb szintű felhasználói és játékosi ismeretekkel vannak tehát jelen az online térben. A virtuális rulett asztalnál ma már ott játszik az a cégvezető, aki most nem tudja megejteni a szokásos Las Vegasi szerencsevadász körútját, ott az informatikus, aki a szünetét tölti a játékasztal mellett, és ott az is, aki jövőt remél a pörgetéstől.

 

A virtuális kaszinóknak fel kell nőnie ehhez a változatos és összetett közönséghez, úgy, hogy a fizetőképes vendégeik között egyre több lesz a vírusból tulajdonképpen profitáló IT szakember.

Ettől a fejlődéstől azt várhatjuk:

 

      Technikailag fejlettebb online játékipart kapunk, 3D kaszinókkal, közösségi szerencsejátékkal, gyors, videojátékos elemekkel is izgalmasabbá tett játékokkal.

      Nő a fair szerencsejáték és a függőség megelőzésének szerepe.

      Többet kell beszélnünk az online szerencsejátékról, amely ma már nem kisszámú, elszigetelt ember szenvedélye, hanem széles társadalmi rétegek öröme.

 

Konklúzió

 

A virtuális játékok a válság haszonélvezőinek tűnnek. Izgalommal várhatjuk az ennek köszönhető újításokat. A fejlődés azonban felelősséggel jár. Bízzunk benne, hogy a szolgáltatók okosan élnek a szerencsével.

 

Képek: freepik.com

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A járvány miatt lehet magasabb a villanyszámla

Bár szerencsére egyre inkább visszatérhet az élet a megszokott kerékvágásba, sokan – biztonsági okokból – valószínűleg a következő hónapokban is több időt töltenek majd otthon, mint a korábbi években ilyenkor. A több otthon töltött idő magasabb otthoni energiafogyasztást és így magasabb rezsiszámlát jelent, így most még inkább érdemes foglalkozni azzal, hogyan takarékoskodhatunk az energiával. Megfelelő háztartási eszközökkel és azok tudatos használatával évente több tízezer forinttal faragható le a rezsi.

2020. június 5. 19:01

Jobb teljesítmény és több funkció a céges adatok biztonságban tartásához

A tajvani Zyxel bemutatta új, a kisvállalkozásokra szabott és távoli munkavégzés kihívásaira is választ adó tűzfal eszköztárát. Az USG FLEX sorozattal a járványhelyzet csillapodása után is biztosított a mobilis munkavégzés, és a folyamatos biztonságos kapcsolódás.

2020. június 5. 17:25

Azért fizet egy budapesti étterem, ha nem lájkolod őket

Szokatlan akciót indított egy belvárosi étterem, hogy kimozdítsa az embereket a számítógép elől. A Tapassio nevű tapasozó 3000 forintot von le mindenkinek a számlájából, aki felvállalja, hogy egy hétig nem lájkolja a Facebook-bejegyzéseiket. Ezzel a húzással szeretnék ösztönözni a lakosságot arra, hogy a koronavírus miatti bezártság után ismét keressék fel kedvenc vendéglátóhelyeiket.

2020. június 5. 15:58

Indul a Startup Plastic Surgery program

Idén először szervezi meg a Klímainnovációs Közösség a Startup Plastic Surgery inkubációs programot, amelyre olyan magyar startupok jelentkezését várja, melyek megoldást nyújtanak a műanyag által okozott környezeti és egészségügyi kihívásokra. A program során kiválasztott legígéretesebb projektek gyorsított eljárású lehetőséget kaphatnak az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures inkubációs tőkeprogramjában, ahol 15 millió forintos befektetésben részesülhetnek. A programra június 20-ig lehet jelentkezni.

2020. június 5. 14:42

Még a járvány sem fogott ki a szerelmeseken

Minden negyedik távkapcsolatban élő, vagy arra kényszerült pár úgy érzi, hogy a fizikai távolság ellenére köteléke a veszélyhelyzet ideje alatt tovább erősödött társával – derül ki a Huawei Technologies Hungary 1000 fős, reprezentatív online felméréséből. A kutatás szerint a távkapcsolatban élők több időt töltöttek együtt beszélgetéssel, étkezéssel és egyéb közös online programokkal, mint azok a párok, akik egy háztartásban éltek a járvány alatt. A felmérés alapján a szerelem még a korlátozásoknál is erősebbnek bizonyult: tízből heten az óvintézkedések ellenére is találkoztak néha-néha, vagy akár gyakrabban is szerelmükkel. Egy ember átlagosan 9 másikkal tartott rendszeres kapcsolatot online, és naponta mintegy 45 percet töltött videóhívásokkal. 

2020. június 5. 13:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás