4 tipp a jobb védekezéshez, ami nem gátolja a hatékony (táv)munkát

forrás: Prím Online, 2020. május 27. 12:11

Fenekestől felfordult az életünk. A világjárvány miatt a legtöbb vállalat működése megváltozott, és aki csak teheti, otthonról dolgozik. Ez azonban feladja a leckét a cégek IT-biztonsági részlegeinek, hiszen teljesen új feltételek mellett kell gondoskodniuk a biztonságról. A Micro Focus szakértői szerint fontos, hogy a szakemberek olyan megoldásokat használjanak a kockázatok és a felhasználói tevékenységek monitorozásához, illetve a hozzáférések és a fájlok biztonságának növeléséhez, amelyek egyúttal a munkavégzés hatékonyságának fenntartását is biztosítják. 

Ami a járvány hatására az utóbbi pár hónapban történik világunkkal, az olyan, mint egy megvalósult sci-fi regény. Az élet minden területén olyan új helyzetekkel szembesülünk, amilyenekre sosem számítottunk, így a „business as usual” kifejezés is értelmét vesztette. A kiberbűnözők a jelek szerint azonban nem kapták meg erről a memót. Egyre gyakrabban támadnak, visszaélve a nehéz helyzettel, sőt, bizonyos esetekben magát a vírust is kihasználják a rosszindulatú tevékenységeikhez. Hamis üzeneteket küldözgető csalók például különféle, a COVID-19-hez kapcsolódó hazugságokkal próbálnak pénzt vagy adatokat kicsikarni a hiszékeny és aggódó emberekből.

 

Mindeközben a vállalatok gőzerővel azon dolgoznak, hogy minél gyorsabban tudjanak alkalmazkodni az új helyzethez, a legtöbb esetben részben vagy teljes egészében otthonról dolgozó személyzettel. A prioritás most az üzleti működés fenntartása vagy újraindítása, a kiberbiztonsági kockázatok kezelése pedig a háttérbe szorul, mivel ez utóbbi sokszor a hatékonyság rovására megy.  Léteznek azonban olyan gyakorlatok és megoldások, amelyek támogatják az agilitást, ugyanakkor hatékonyan csökkentik a távoli munkavégzési környezethez társuló kockázatokat.

 

Új típusú veszélyek monitorozása

A kiberbűnözők előszeretettel vetnek be COVID-19-témájú adathalász e-maileket, rosszindulatú kódokat tartalmazó dokumentumokat és oldalakat, illetve social engineering technikákat, hogy beférkőzhessenek a vállalatok rendszereibe. Érdemes tehát kiemelt figyelmet fordítani az ilyen jellegű fenyegetések kivédésére. Ahhoz, hogy ezt támogatni tudják, a Micro Focus a biztonsági információkat és eseményeket kezelő ArcSight megoldását egy olyan csomaggal egészítette ki, amely kifejezetten a koronavírushoz kapcsolódó malware-eket vizsgálja.

 

 

Biztonságos hozzáférés a távoli felhasználóknak

Mivel rengeteg alkalmazott dolgozik távolról, ezért jóval nehezebbé vált a fenyegetések központosított kezelése, azonosítása és megelőzése. Csökkenti azonban a rizikót, ha VPN-hálózatot használunk, biztosítva a titkosított forgalmat a céges hálózat és a végpontok között. Tovább növeli a biztonságot, ha többlépcsős hitelesítést alkalmazunk a felhasználók bejelentkeztetésénél, tehát a jelszó és felhasználónév kombinációja mellett egyéb azonosítást is megkövetelünk, például a felhasználónak be kell gépelnie egy, a telefonjára küldött kódot is. 

 

Természetesen a többféle autentikációs módszer együttes kezelése nehézségeket okozhat, a NetIQ Advanced Authentication segítségével azonban egyszerűen, egyetlen keretrendszeren belül kezelhetők a különféle hitelesítési technológiák. Ezt a megoldást ráadásul a Micro Focus július végéig ingyenesen bocsátja a vállalatok rendelkezésére, hogy megkönnyítse számukra a biztonság fenntartását a válságos helyzetben is.

 

Dokumentumok és fájlok biztonságos elérése

Nem kell kompromisszumot kötni, ha meg akarjuk őrizni a vállalati dokumentumok biztonságát, illetve szeretnénk, hogy a felhasználóink bármilyen eszközről elérjék a munkájukhoz szükséges fájlokat. Létezik olyan „vállalati felhasználásra szánt Dropbox" eszköz, amellyel mindez megvalósítható. A Micro Focus Filr pont ilyen, ráadásul ezt is térítésmentesen vehetik igénybe a szervezetek egészen szeptember végéig.

 

Felhasználói profilokkal történt visszaélések megfigyelése

A jelenlegi körülmények között nehéz megállapítani, mi számít normálisnak. Azok a paraméterek, amelyeket néhány hónapja annak tekintettünk és ennek megfelelően beállítottunk a monitorozó rendszerünkben, mára elavultnak számítanak. A felhasználói tevékenységeket követő rendszernek gyorsan kell alkalmazkodnia az új feltételekhez, és képesnek kell lennie a távolról dolgozó alkalmazottak megfigyelésére is, hogy észlelhessük az elmúlt hetek aktivitásaihoz képest gyanús tevékenységeket. A felügyelet nélküli gépi tanulást alkalmazó technológiák, köztük például az Interset UEBA szerencsére megbirkóznak ezzel a feladattal. A megoldás képes gyorsan, napokon belül alkalmazkodni az új helyzethez, feltérképezni és elemezni az új szokásokat, és meghatározni, milyen új tevékenységek számítanak normálisnak, ehhez mérten pedig azonosítani a kétes tevékenységeket. Így a szoftver értesíti a vállalat szakembereit, ha egy felhasználó például olyan bizalmas fájlokat ér el, amelyek nem feltétlenül szükségesek a munkájához. Ezáltal még azelőtt megelőzhető az adatlopás és a károkozás, mielőtt megtörténne a baj. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50