Jó ötlet-e négyévszakos abroncsot használni?

forrás: Prím Online, 2020. június 16. 19:51

Az idei tavasz sok különleges pillanatot tartogatott. Volt, hogy a szinte nyárias meleg néhány napra ismét fagyra váltott. Nagy volt a szárazság, és elmaradt a szokásos, május 1-jei hőség is, viszont időnként lecsapott egy-egy nagyobb zápor, majd hűvösség. Sokan egészen júniusig halasztják a téli-nyári gumicserét. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés: nem érdemesebb-e hagyni az egészet, és négyévszakos gumira váltani?

A négyévszakos gumi: kompromisszum

 

Először is szögezzük le: még a legjobb minőségű négyévszakos gumi is kompromisszum. Nem létezik olyan formula, amelyik télen és nyáron, minden évszakban és időjárási körülmények között jól teljesít. Télen akár mínusz 15-20 fokig is lezuhan a hőmérő higanyszála, nyáron viszont nem ritka a 30-35 fokos kánikula sem. Ez azt jelenti, hogy a keveréknek majdnem 50 fokos ingadozást kell elviselnie - és ez csak a léghőmérséklet, az aszfalton ennél is mostohább körülmények uralkodnak.

 

A négyévszakos gumit úgy tervezték, hogy a lehetőségekhez képest minden időben kiküszöbölje a legnagyobb veszélyeket, vagyis maradjon elfogadható a féktávolság a havas-jeges úton is, de ne legyen probléma az sem, ha forróságban szinte olvadó aszfalton kell a legjobb teljesítményt nyújtani.

 

Kinek ajánlható?

 

Attól, hogy nem kifejezetten veszélyes, vagyis nem csúszkál tehetetlenül a nedvesebb, jegesebb autópályán, a négyévszakos gumi még nem lesz kényelmes. Lehet, hogy nem kifejezetten veszélyes a használata, de nem biztos, hogy mindegyik ugyanazt a vezetési élményt garantálja, mint az évszaknak megfelelő nyári vagy téli gumiabroncs. 

 

A négyévszakos gumi azoknak ajánlható, akik:

  • keveset vagy csak rövid távon használják az autót. A napi 4-5 kilométeres ingázáshoz nem feltétlenül éri meg mindig váltani a szettet. 
  • le tudják tenni az autót extrém időben. Havas, jeges vagy viharos és forró időjárás esetén otthon tudják hagyni a kocsit. 
  • nem közlekednek nehezített körülmények között, hegymenetben, szerpentinen, más terepviszonyok között. 

 

Mikor nem jó a négyévszakos abroncs?

 

A négyévszakos abroncs egy hajszálnyival jobb, mintha az évszakkal ellentétes abronccsal közlekednénk. Sokszor még a mentők, rendőrautók is ezt a megoldást kapják, hiszen gyakran nincs pénz két szett megvásárlására. Pedig abban a pillanatban, hogy egy autóval gyorsítani, manőverezni kell, ezek a gumik már nem feltétlenül jelentik a legjobb választást. 

 

Sajnos még az M+S jelölésű gumikat sem minden országban fogadják el téli gumi helyett - elképzelhető, hogy az osztrák autópályán komoly bírságot kapunk az ilyen abroncsokért.

 

Ha mégis a négyévszakos gumi mellett döntünk, válasszuk a lehető legjobb minőséget. Abroncsot ma már akár online is rendelhetünk. A webáruházak raktáraiban nagyobb eséllyel találjuk meg a legjobb választást.


 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szünetmentes tápegységek villámvédelem céljából

A videomegfigyelők és riasztórendszerek használata kapcsán az esetleges meghibásodás és adatvesztés elkerülése végett célszerű gondoskodni a villámlás elleni védelemről. Ennek kapcsán bizonyulhat kiváló döntésnek a szünetmentes tápegység alkalmazása.

2020. augusztus 12. 09:03

A cipő maga az ember

A cipőink rengeteg hatásnak vannak kitéve a mindnenapokban, így elengedhetetlen, hogy ápoljuk őket ahhoz, hogy jó sokáig tartsanak. Télen-nyáron, hóban, fagyban, szikrázó napsütésben kell helyt állniuk amellett, hogy a por és egyéb foltok kikezdik a különböző részeit. Emiatt fontos, hogy a cipőink is megkapják a megfelelő ápolást.

2020. augusztus 12. 09:00

Tippek az önfeledt kutyás nyaraláshoz

Javában zajlik a nyári szabadságolások ideje, és a munkában megfáradt gazdik szívesen lazítanak pár napot bel- vagy külföldön. Bár akadnak, akik egy rokont vagy barátot kérnek fel “kutyaszitterkedésre”, vagy kedvencüket egy kutyapanzió vendégszeretetére bízzák, azonban sok gazdi el sem tudja képzelni, hogy kihagyja négylábú családtagját a nyaralós kalandokból. 

2020. augusztus 12. 08:36

A koronavírus hatásai a kapcsolatokra

Akár elismerjük a koronavírus létezését és pusztítását, akár tagadjuk azt, mindenképp el kell ismernünk, hogy a miatta bevezetett bezártság minden kapcsolatra hatással volt. Ez lehet pozitív és negatív egyaránt, sőt, mind az érzelmi, mind a szexuális életre is jelentősen kihatott.

2020. augusztus 12. 08:33

Milyen kiegészítőre lesz szüksége, ha OSB lapokkal dolgozik?

Az OSB lap nagy népszerűségnek örvend napjainkban megbízhatóságának, strapabíró voltának és sokoldalú felhasználhatóságának hála. Számos olyan előnnyel rendelkezik, amelyet különösebb szaktudás nélkül is képes az ember felhasználni és kreatív dolgokat alkotni belőle. Mindez olyan elengedhetetlen kiegészítők segítségével tetézhető és tehető még stabilabbá, mint a rögzítőcsavarok, a pántok vagy a vasalatok.

2020. augusztus 12. 08:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58

Az EU rendkívüli forrásokat biztosít a SZTAKI vezetésű nemzetközi COVID-projektre

2020. augusztus 13. 12:16

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39
online sportfogadás