Jó ötlet-e négyévszakos abroncsot használni?

forrás: Prím Online, 2020. június 16. 19:51

Az idei tavasz sok különleges pillanatot tartogatott. Volt, hogy a szinte nyárias meleg néhány napra ismét fagyra váltott. Nagy volt a szárazság, és elmaradt a szokásos, május 1-jei hőség is, viszont időnként lecsapott egy-egy nagyobb zápor, majd hűvösség. Sokan egészen júniusig halasztják a téli-nyári gumicserét. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés: nem érdemesebb-e hagyni az egészet, és négyévszakos gumira váltani?

A négyévszakos gumi: kompromisszum

 

Először is szögezzük le: még a legjobb minőségű négyévszakos gumi is kompromisszum. Nem létezik olyan formula, amelyik télen és nyáron, minden évszakban és időjárási körülmények között jól teljesít. Télen akár mínusz 15-20 fokig is lezuhan a hőmérő higanyszála, nyáron viszont nem ritka a 30-35 fokos kánikula sem. Ez azt jelenti, hogy a keveréknek majdnem 50 fokos ingadozást kell elviselnie - és ez csak a léghőmérséklet, az aszfalton ennél is mostohább körülmények uralkodnak.

 

A négyévszakos gumit úgy tervezték, hogy a lehetőségekhez képest minden időben kiküszöbölje a legnagyobb veszélyeket, vagyis maradjon elfogadható a féktávolság a havas-jeges úton is, de ne legyen probléma az sem, ha forróságban szinte olvadó aszfalton kell a legjobb teljesítményt nyújtani.

 

Kinek ajánlható?

 

Attól, hogy nem kifejezetten veszélyes, vagyis nem csúszkál tehetetlenül a nedvesebb, jegesebb autópályán, a négyévszakos gumi még nem lesz kényelmes. Lehet, hogy nem kifejezetten veszélyes a használata, de nem biztos, hogy mindegyik ugyanazt a vezetési élményt garantálja, mint az évszaknak megfelelő nyári vagy téli gumiabroncs. 

 

A négyévszakos gumi azoknak ajánlható, akik:

  • keveset vagy csak rövid távon használják az autót. A napi 4-5 kilométeres ingázáshoz nem feltétlenül éri meg mindig váltani a szettet. 
  • le tudják tenni az autót extrém időben. Havas, jeges vagy viharos és forró időjárás esetén otthon tudják hagyni a kocsit. 
  • nem közlekednek nehezített körülmények között, hegymenetben, szerpentinen, más terepviszonyok között. 

 

Mikor nem jó a négyévszakos abroncs?

 

A négyévszakos abroncs egy hajszálnyival jobb, mintha az évszakkal ellentétes abronccsal közlekednénk. Sokszor még a mentők, rendőrautók is ezt a megoldást kapják, hiszen gyakran nincs pénz két szett megvásárlására. Pedig abban a pillanatban, hogy egy autóval gyorsítani, manőverezni kell, ezek a gumik már nem feltétlenül jelentik a legjobb választást. 

 

Sajnos még az M+S jelölésű gumikat sem minden országban fogadják el téli gumi helyett - elképzelhető, hogy az osztrák autópályán komoly bírságot kapunk az ilyen abroncsokért.

 

Ha mégis a négyévszakos gumi mellett döntünk, válasszuk a lehető legjobb minőséget. Abroncsot ma már akár online is rendelhetünk. A webáruházak raktáraiban nagyobb eséllyel találjuk meg a legjobb választást.


 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jó ötlet-e négyévszakos abroncsot használni?

Az idei tavasz sok különleges pillanatot tartogatott. Volt, hogy a szinte nyárias meleg néhány napra ismét fagyra váltott. Nagy volt a szárazság, és elmaradt a szokásos, május 1-jei hőség is, viszont időnként lecsapott egy-egy nagyobb zápor, majd hűvösség. Sokan egészen júniusig halasztják a téli-nyári gumicserét. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés: nem érdemesebb-e hagyni az egészet, és négyévszakos gumira váltani?

2020. június 16. 19:51

Hogyan napozzunk biztonságosan?

Közeleg a nyár, és ahogy napról napra melegszik az idő, egyre többen vágyunk a szabadba. Nincs is jobb annál, mint a kánikulában a strandon pihenni, felváltva élvezni a hűs hullámokat és a melengető napsugarakat. A túlzásba vitt, illetve a védelem nélküli napozás azonban veszélyes is tud lenni, ezért mindig tudatosan készüljünk fel erre az időszakra, és tartsunk be néhány egyszerű, ám annál fontosabb szabályt.

2020. június 16. 19:43

Kéziszerszámok professzionális felhasználáshoz

Sok más területhez hasonlóan a villamossággal kapcsolatos munkáknál is roppant hasznos kelléknek bizonyulhat egy-egy praktikus kéziszerszám. Nemcsak a munka gyorsaságára lehetnek pozitív hatással ezek a kiegészítők, hanem a minőségét is kedvezően befolyásolhatják.

2020. június 16. 19:31

Ezért jó nyáron lakást vásárolni

Jön a nyár. Az ember legszívesebben a teraszon koktélt kortyolgatva, a vízparton ejtőzve, vagy fagylaltot kanalazva töltené az időt. Kinek van kedve ilyenkor költözni? Pedig a nyári ingatlanvásárlás nagyon is megéri! Mutatjuk, hogy miért!

2020. május 15. 11:14

Ezek a világ legnépszerűbb receptes oldalai

Manapság már nem kell egy könyvtárnyi szakácskönyvet tartanunk otthon, hogy új receptet tudjunk kipróbálni. Az internet számos lehetőséget kínál erre, elég az étel nevét vagy akár csak az alapanyagot beírnunk a keresőbe, és már szemezgethetünk is a jobbnál-jobb receptek, és a különböző receptes oldalak között. És ha rendelkezünk némi nyelvtudással, akkor nem kell csak a magyar oldalakat böngésznünk, bár itt is van recept és jó receptes oldal szép számmal. 

2020. május 15. 11:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás