Jó ötlet-e négyévszakos abroncsot használni?

forrás: Prím Online, 2020. június 16. 19:51

Az idei tavasz sok különleges pillanatot tartogatott. Volt, hogy a szinte nyárias meleg néhány napra ismét fagyra váltott. Nagy volt a szárazság, és elmaradt a szokásos, május 1-jei hőség is, viszont időnként lecsapott egy-egy nagyobb zápor, majd hűvösség. Sokan egészen júniusig halasztják a téli-nyári gumicserét. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés: nem érdemesebb-e hagyni az egészet, és négyévszakos gumira váltani?

A négyévszakos gumi: kompromisszum

 

Először is szögezzük le: még a legjobb minőségű négyévszakos gumi is kompromisszum. Nem létezik olyan formula, amelyik télen és nyáron, minden évszakban és időjárási körülmények között jól teljesít. Télen akár mínusz 15-20 fokig is lezuhan a hőmérő higanyszála, nyáron viszont nem ritka a 30-35 fokos kánikula sem. Ez azt jelenti, hogy a keveréknek majdnem 50 fokos ingadozást kell elviselnie - és ez csak a léghőmérséklet, az aszfalton ennél is mostohább körülmények uralkodnak.

 

A négyévszakos gumit úgy tervezték, hogy a lehetőségekhez képest minden időben kiküszöbölje a legnagyobb veszélyeket, vagyis maradjon elfogadható a féktávolság a havas-jeges úton is, de ne legyen probléma az sem, ha forróságban szinte olvadó aszfalton kell a legjobb teljesítményt nyújtani.

 

Kinek ajánlható?

 

Attól, hogy nem kifejezetten veszélyes, vagyis nem csúszkál tehetetlenül a nedvesebb, jegesebb autópályán, a négyévszakos gumi még nem lesz kényelmes. Lehet, hogy nem kifejezetten veszélyes a használata, de nem biztos, hogy mindegyik ugyanazt a vezetési élményt garantálja, mint az évszaknak megfelelő nyári vagy téli gumiabroncs. 

 

A négyévszakos gumi azoknak ajánlható, akik:

  • keveset vagy csak rövid távon használják az autót. A napi 4-5 kilométeres ingázáshoz nem feltétlenül éri meg mindig váltani a szettet. 
  • le tudják tenni az autót extrém időben. Havas, jeges vagy viharos és forró időjárás esetén otthon tudják hagyni a kocsit. 
  • nem közlekednek nehezített körülmények között, hegymenetben, szerpentinen, más terepviszonyok között. 

 

Mikor nem jó a négyévszakos abroncs?

 

A négyévszakos abroncs egy hajszálnyival jobb, mintha az évszakkal ellentétes abronccsal közlekednénk. Sokszor még a mentők, rendőrautók is ezt a megoldást kapják, hiszen gyakran nincs pénz két szett megvásárlására. Pedig abban a pillanatban, hogy egy autóval gyorsítani, manőverezni kell, ezek a gumik már nem feltétlenül jelentik a legjobb választást. 

 

Sajnos még az M+S jelölésű gumikat sem minden országban fogadják el téli gumi helyett - elképzelhető, hogy az osztrák autópályán komoly bírságot kapunk az ilyen abroncsokért.

 

Ha mégis a négyévszakos gumi mellett döntünk, válasszuk a lehető legjobb minőséget. Abroncsot ma már akár online is rendelhetünk. A webáruházak raktáraiban nagyobb eséllyel találjuk meg a legjobb választást.


 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan járjunk egy lépéssel a betörők előtt?

Amikor végre elérkezik a várva várt szabadság és iskolaszünet, sok család lelkesen készül a gondosan eltervezett nyaralásra vagy a családi programokra. A tervezgetés és pakolás közben azonban gyakran megfeledkezünk arról, hogy mi lesz az otthonunkkal, amíg távol vagyunk. A betörők számára ugyanis ilyenkor jön el a cselekvés ideje, az üresen álló ingatlan számukra felér egy kincsesbányával, ahonnan kedvükre kiszolgálhatják magukat. Ha azonban előrelátóak vagyunk, akkor túljárhatunk az eszükön, és magunkat is megkímélhetjük a bosszúságtól. 

2020. július 23. 09:04

Hasznos tanácsok a beszerzett létra biztonságos használatához

A létra biztonságos használata számít a legfontosabb szempontnak abban az esetben, hogyha a magasban történő munkavégzés kivitelezése a feladatunk. Ez az állítás egyaránt igaz a professzionális, valamint az otthoni felhasználásra. A cikkben tehát a létra biztonságos alkalmazásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra és szempontokra hívjuk fel a figyelmet.

2020. július 13. 08:47

Tippek a tökéletes masszázsmedence kiválasztásához

Masszázsmedencét vásárolni izgalmas feladat, hiszen egyre több gyártó számos készülékkel képviselteti magát a piacon. Viszont mivel valóban igen sok masszázsmedence áll a nagyérdemű rendelkezésére, a bőség zavara miatt kicsit talán nehéz is választani. Ezért mi most adunk néhány tanácsot, hogy mi alapján érdemes válogatni az egyes készülékek között.

2020. július 12. 09:08

A legfontosabb fogantatás előtti teendők

Egy pár életében idővel elérkezik az időpont, amikor felmerül a gyermekvállalás kérdése. A fogantatás azonban a legritkább esetben történik meg a vágyakozás felmerülésével egyidőben, így rendszerint van idő testileg és lelkileg is felkészülni a várandósságra. De mit érdemes megtenni ebben az időszakban?

2020. július 10. 08:53

Jó ötlet-e négyévszakos abroncsot használni?

Az idei tavasz sok különleges pillanatot tartogatott. Volt, hogy a szinte nyárias meleg néhány napra ismét fagyra váltott. Nagy volt a szárazság, és elmaradt a szokásos, május 1-jei hőség is, viszont időnként lecsapott egy-egy nagyobb zápor, majd hűvösség. Sokan egészen júniusig halasztják a téli-nyári gumicserét. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés: nem érdemesebb-e hagyni az egészet, és négyévszakos gumira váltani?

2020. június 16. 19:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás