A tanárok digitális képzésén múlik a jövő generáció sikere

forrás: Prím Online, 2020. június 18. 15:22

Újabb, mintegy hetvenezer dolláros támogatást kapott a Microsoft Skills and Employability programjából a magyar HTTP Alapítvány, amely idén a pedagógusok mellett, munkanélküliekre is kiterjesztette képzési programját, hiszen a munkát keresők könnyebben találnak új állást, ha ismerik a legmodernebb technológiákat, vagy magabiztosan kezelik például a felhő alapú megoldásokat, mint amilyen a Microsoft365. A HTTP Alapítvány programja az informatika tanárok bevonásával erre is hangsúlyt fektet a közeli jövőben.

Mintegy 1400 magyar pedagógus digitális tudásának továbbfejlesztése után újabb támogatást kapott a tanárok tudásának bővítésére a HTTP Alapítvány a Microsoft Skills and Employability nemzetközi programjának részeként. A digitális képességfejlesztésben nemzetközi szinten is kiemelkedő szervezet immár másodjára nyer támogatást ahhoz, hogy a pedagógusok képzése és továbbképzése révén fiatalok ezreinek biztosítsa a piacképes digitális tudás megszerzésének esélyét. Az elmúlt egy évben mintegy 1400 pedagógus képzését biztosították, a most elnyert forrásból pedig mintegy 700 tanár képzését tűzték ki célul, többek között olyan technológiákat is bevonva a tudásprogramba, mint a mesterséges intelligencia, vagy a dolgok internete (IoT). 

 

 

A nemrég lezárult program közvetve 21 ezer diák színvonalas oktatásához járult hozzá, míg a most elnyert forrás a becslések szerint mintegy tízezer magyar diákhoz juttat majd el naprakész tudást. A HTTP Alapítvány új képzési programjában olyan elemek is szerepelnek majd, mint például az IoT – dolgok internete, a webfejlesztés szinte minden formája (HTML5, CSS3 and JavaScript), alkalmazásfejlesztés, adatbázis-menedzsment, virtualizáció és felhő technológiák, valamint a hálózati és kiberbiztonsági ismeretek. Ezen felül a programban részt vevő informatika tanárok egy csoportja térítésmentesen szerezheti meg a Microsoft Office Specialist (MOS) Excel képesítést és train the trainer modell alapján adja tovább tudását pedagógus társainak és munkanélkülieknek.

 

„Az elmúlt hónapok megmutatták, milyen nagy jelentősége van életünkben a technológiának, ám arra is rámutattak, hogy ezek elsajátítása az élet szinte minden területén nélkülözhetetlen. Örülök, hogy újra támogathatjuk a HTTP Alapítvány küldetését, amely a pedagógusok révén készíti fel a fiatalokat a technológiai intenzitás korszakára. A képzett pedagógusok kulcsszereplői voltak a digitális oktatásnak és nagyon fontos, hogy minél több digitális tudással vértezzük fel őket” – mondta a HTTP Alapítvány sikere kapcsán Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezetője.

 

 

 

„Értéket teremtünk, hiszen a digitális tudás egyre nagyobb érték. A tanárok képzése szerintünk az egész ország számára stratégiai fontosságú. A szeptemberben induló ingyenes tanfolyamaink az ország több pontján és online is elérhetők lesznek. Továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk a hátrányos helyzetű térségben dolgozó pedagógusok továbbképzésére.” – mondta Sisák Zoltán, a HTTP alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

A Microsoft Magyarország évek óta aktívan támogatja a fiatal korosztály digitális képességeinek fejlesztését. Kiemelt cél, hogy minél több fiatal válassza a mérnöki, informatikus és természettudományi pályákat, beleértve a lányokat is, hiszen ők legalább annyira alkalmasak fejlesztőnek és informatikusnak, mint a fiúk. A gazdaság szempontjából kiemelten fontos, hogy minél több olyan diák kerüljön ki a magyar oktatásból, akik modern és versenyképes IT-tudással rendelkeznek. Annak is nagy jelentősége van azonban, hogy a munkát keresőket felruházzuk azokkal a digitális képességekkel, amelyek révén könnyebben találnak munkát a jövőben.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot adtak át Budapesten

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán átadták a Bosch innovációs ökoszisztémájának részét képező Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot. Az új központ eszközei és szimulációs rendszerei egyedülállóak a hazai műszaki felsőoktatásban. Segítségükkel a hallgatók az elmélet mellett naprakész gyakorlati tudásra tehetnek szert, illeszkedve a hazai és nemzetközi iparági trendekhez, igényekhez. A Műegyetem kampuszán megvalósult fejlesztés – a BME KJK képzéseihez kapcsolódóan – évente 60-80 egyetemi hallgató mellett a kar oktatói számára is korszerű teret biztosít szakmai munkájuk támogatásához.

2023. április 1. 11:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08