Műsorkvóta-kötelezettség: Jól vizsgáztak a magyar joghatóság alá tartozó online tévék

forrás: Prím Online, 2020. június 26. 16:02

Mindegyik vizsgált online televízió szolgáltatója eleget tett tavaly a törvényben meghatározott műsorkvóta-kötelezettségeinek, derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A grémium véglegesítette egy mezőkövesdi rádiós frekvencia pályázati felhívását. Szerződéses vállalásaik megsértése miatt a grémium egy budapesti és egy győri rádiót elmarasztalt.

 

Rádiós és médiafelügyeleti döntések

Véglegesítette a grémium a Mezőkövesd 102,1 MHz helyi frekvencia pályázati felhívását közösségi használatra. A helyi Cece 91,6 MHz frekvencia közösségi használatára benyújtott ajánlatok tartalmi vizsgálata alapján a Médiatanács felvilágosítást kér a Katolikus Rádió Zrt.-től. A tanács elvégezte a helyi Sátoraljaújhely 104,9 MHz és Körmend 99,8 MHz frekvenciák kereskedelmi jellegű használatára benyújtott ajánlatok alaki vizsgálatait, és mindkét esetben pályázati nyilvántartásba vette az egyedüli pályázókat: előbbinél a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft.-t, utóbbinál pedig a Rádió 8 Körmend Kft.-t.

 

A budapesti Tilos Rádió szolgáltatóját húszezer forintra bírságolta a testület, amiért egy vizsgált januári-februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, hírt, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort, illetve több zenét tett közzé. A Győr Plusz Rádió egy márciusi-április adáshéten kevesebb zenét, hírt, helyi közéleti, a helyi mindennapi életet segítő műsort és több ismétlést tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest. A közszolgálati műsorszámoknál sem saját vállalását, sem az erre vonatkozó törvényi kötelezettségét nem teljesítette, emellett megsértette a reklámok közzétételére vonatkozó törvényi rendelkezést is, ezért a Médiatanács felszólította a rádió szolgáltatóját a jogszerű magatartásra. A Médiatanács a vizsgálatok lefolytatásánál fokozottan figyelemmel volt a koronavírus miatt kialakult helyzetre, és a médiaszolgáltatók magatartását méltányosan, a szokottnál enyhébben bírálta el. A jogkövetkezményeket – felhívás, bírság - ezen felül minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg.

 

Eleget tettek kötelezettségeiknek az online tévék

A hatóság elvégezte a tavalyi éves műsorkvóták teljesítésének vizsgálatát azoknál a magyar joghatóság alá tartozó, lekérhető (online) audiovizuális médiaszolgáltatásokat nyújtó szolgáltatóknál, amelyeket erre a törvény kötelez.  Az NMHH Hivatala megállapította, hogy mind a tíz szolgáltató tizenhárom szolgáltatása eleget tett az előírásoknak, így a Médiatanácsnak egyikükkel szemben sem indokolt eljárást indítania, és erről tájékoztatta a testületet. A médiatörvény szerint a szolgáltatók adásidejéből harminc százaléknak európai, tíz százaléknak pedig magyar műnek kell lennie. A vizsgálatban a Koncertsziget, a mindiGO TV, a MinDig TV Plusz, a www.d1tv.hu, a Filmdzsungel.hu, az IKON Stúdió, az InviTV Videotéka, a KárpátPress, a TVGO, a Telekom Videótéka, a Tantra-Ecstasy Art House Filmek, a Taoerotic Art House Filmek és a TV2.hu szolgáltatások szerepeltek.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05