Közel százezer vállalkozás tért át online számlázásra júniusban

forrás: Prím Online, 2020. július 1. 17:11

A NAV online adatszolgáltatásra történő átállás véghajrájában sokkal több vállalkozás váltott Számlázz.hu-ra, mint az a 2018-as tapasztalatok alapján várható volt. (2018. július 1-től azokat a számlákat kellett beküldeni a NAV rendszerébe, amelyeknek az áfatartalma meghaladta a 100 000 forintot, míg július 1-től minden belföldi adóalany felé kiállított számlát továbbítani kell a NAV-nak.)

Ebből az óriási érdeklődésből látszik, hogy a NAV jogszabályi változása a vállalkozók rendkívül széles körében elterjedt, köszönhetően a hosszú és részletes előkészítési folyamatnak, valamint a NAV széleskörű tájékoztatási stratégiájának.

 

Az NRC kutatása szerint a vállalkozások 70%-a nem tart az online számlázástól, nincsenek aggályaik. Sokan eddig a megszokás miatt nem váltottak, de a jogszabályi környezet változása szinte kényszeríti őket a váltásra. A NAV hivatalosan is kijelentette, hogy az online számlázást javasolja, gyakorlatilag a kéziszámla megtűrt eszköz lett a NAV szemében.

 

A jogszabályi megfelelés, a NAV-állóság, a NAV adatszolgáltatási kötelezettség automatikus teljesítése voltak a hívószavak az elmúlt hetekben. A Számlázz.hu-ra váltás legfőbb okai, hogy nem kell a NAV oldalát, a jogszabályokat böngészni, a könyvelői ajánlás, könyvelői hozzáférés lehetősége a számlákhoz, illetve, hogy nem kell duplán rögzíteni a számlákat, ahogy azt a kéziszámla használata esetén kellene – hanem kényelmesen, akár mobilról vagy tabletről is történhet a számlakiállítás mobilnyomtatóra is.

 

A regisztrációk növekedési görbéjéből az olvasható ki, hogy a vállalkozások jelentős része kivárt, talán abban reménykedtek, hogy haladékot kapnak a NAV-tól az átállásra. A júniusban újonnan csatlakozott vállalkozások 30%-a az utolsó 2 napban regisztrált a Számlázz.hu rendszerébe és végezte el a jogszabályban előírt NAV bekötést, pedig az utolsó napon ez nehéz volt, mert a NAV informatikai rendszerében egész nap kisebb-nagyobb fennakadások jelentkeztek.

 

A Számlázz.hu-nál zökkenőmentes volt az átállás július 1-jén 0 órakor. A regisztrált vállalkozások száma már június 30-án este meghaladta a 300 000-et, ez több mint 350 000 felhasználót jelent a rendszerben.

 

Még nincs vége a változásoknak: 2021. január 1-től újabb jogszabály-módosítás következik, amikor már minden, magánszemélyek és külföldi adóalanyok felé kiállított számlákról is adatot kell szolgáltatni a NAV-nak. Erre már most is felkészülhetnek a vállalkozók: aki már korábban regisztrált a NAV Online Számla rendszerében és összekötötte azt a Számlázz.hu fiókjával, annak nem lesz további dolga az év végén sem.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Értékteremtés és környezetvédelem

A magyar légiforgalmi szolgálat alapértékként tekint a környezettudatosságra és a társadalmi felelősségvállalásra. Amellett, hogy a vállalat számos olyan intézményt segít, amelyek az oktatás, a sport, a kultúra vagy épp a szociális ellátás területén tevékenykednek, szívesen áll a helyi közösségek életminőségét javító kezdeményezések mellé. Az alábbiakban a HungaroControl támogatásával megvalósult beruházások közül mutatunk be néhányat.

2020. augusztus 8. 16:33

Vezeték nélküli zajszűrős Sony fejhallgató

A Sony bejelentette zajszűrős fejhallgatóinak negyedik generációját, a díjnyertes 1000X család legújabb tagját, a WH-1000XM4 vezeték nélküli készüléket*. A legújabb fejhallgató magába foglalja a WH-1000XM3 méltán népszerű technológiáit, intelligens funkcióival, köztük a személyre szabható zenével, a fejlettebb zajszűréssel és az egyéni környezeti hangoptimalizálással olyan kiváló hangélményt hoz létre, mellyel elődjén is túltesz.

2020. augusztus 8. 14:49

Nagyvállalatokkal közösen dolgoznak az agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

2020. augusztus 8. 13:20

Tapasztalt jogi szakértővel erősödött az OTT-ONE Felügyelő- és Audit Bizottsága

Dr. Fábián Ábel Balázs személyében tapasztalt jogi szakemberrel erősítette meg Felügyelő- és Audit Bizottságát az OTT-ONE Nyrt. a társaság mai napon megtartott rendkívüli közgyűlésének döntése nyomán. A közel másfél évtizedes szakmai múlttal rendelkező, korábban a Szerencsejáték Zrt. jogi igazgatóhelyetteseként tevékenykedő szakértő Prof. dr. Nemeskéri Zsolttal és dr. Szabó-Kovács Rékával tölti be a rá ruházott tisztséget.

2020. augusztus 8. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás