Kérdések és válaszok: Szünetmentes tápegységek, az energiagazdálkodás jövője

forrás: Prím Online, 2020. július 10. 14:44

Az energiagazdálkodás jövőjéről Mike Byrnes, az Eaton felhő- és adatközponti szegmensének EMEA régiós értékesítési igazgatója fejti ki véleményét.

1. Melyek az Eaton fő céljai és célkitűzései?

Energiatakarékos megoldásainkkal ügyfeleink eredményesebben, biztonságosabban és fenntarthatóbb módon oldhatják meg az elektromos, hidraulikus és mechanikus energiával kapcsolatos feladataikat. Célunk, hogy az energiagazdálkodási technológiáink és szolgáltatásaink segítségével javítsuk az emberek életminőséget és óvjuk a környezetet.

 

2. Melyek az Eaton fenntarthatósági céljai, és milyen közel áll ezek eléréséhez?

2016 óta éves fenntarthatósági jelentéseket teszünk közzé, amelyek a fenntarthatósági kezdeményezések területén elért összes eredményünket rögzítik. Kiváló eredményeket érünk el, és főként olyan innovációkra koncentrálunk, amelyek elősegítik ügyfeleink saját fenntarthatósági céljainak elérését.

 

Mike Byrnes

 

3. Mi különbözteti meg az Eaton megoldásait a többi vállalat megoldásaitól?

Ügyfeleink bíznak abban, hogy az Eaton termékei akár 15 éven keresztül, a legmagasabb szintű megbízhatóságot, minőséget és energiahatékonyságot nyújtanak számukra. Ehhez párosul a szolgáltatások globális elérhetősége is. Ennek a két tényező kombinációjának köszönhetően alacsonyabb bekerülési és üzemeltetési költségek érhetők el a piacon jelenlévő többi vállalat megoldásihoz képest. Ilyen hosszú idő alatt a termékek és szolgáltatások kezdeti költségei a teljes bekerülési és üzemeltetési költség mindössze kis részét teszik ki, az energia kínálati oldalán bekövetkezett változások miatt pedig ügyfeleinknek garantáltan imponálni fog az az agilitás, amelyet a következő 15–20 évre kínálunk.

 

4. Az Eaton technológiája csak adatközpontok számára megfelelő, vagy más területen is alkalmazható?

 A technikai innovációk iránti elkötelezettségünk továbbra is teljesíti az ügyfelek egyre növekvő igényeit, melyekre válaszul olyan fejlett, szabadalmaztatott technológiák fejlesztésén dolgozunk, amelyek nem csupán az adatközpontokra korlátozódnak. A szünetmentes tápegységeinknél alkalmazott technológiánk bármilyen méretű kritikus alkalmazásnál növelik az energiahatékonyságot, például a hi-tech gyártás során, az egészségügyben, valamint vasúti és a tengerészeti alkalmazásoknál. A feladatnak azonban nem kell feltétlenül nagyszabásúnak lennie.  Olyan virtuális IT-rendszerek számára nyújtunk energiaellátási megoldásokat, mint pl. mobilszolgáltatók számítógéptermei és Edge rendszerei.

 

5. Az Eaton azért gyárt moduláris, szünetmentes tápegységet, hogy azok segítségével a kapacitás növelhető legyen?

A modularitás nem újdonság az Eaton számára, mivel mi voltunk a moduláris felépítésű szünetmentes tápegységek egyik úttörői.  A szoftvereink, vezérlőink és kommunikációs csatlakozási megoldásaink terén elért innovációink lehetővé teszik, hogy a moduláris szünetmentes tápegységeink egységes rendszerként működjenek.  Amellett, hogy ennek segítségével sokkal lineárisabb módon tervezhető meg a kapacitásbővítés, legfontosabb előnyét mégis a hatékonyság növelése jelenti.

 

6. Mely ágazatokban tevékenykedik az Eaton?

Számos különböző szegmensben és szektorokban dolgozunk, ideértve például az adatközpontokat, a felhős- és az IT-iparágat, a kereskedelmi és lakóépületeket, valamint a tengerészeti, az olaj- és a gázipari tevékenységeket. Ezenkívül olyan gyártási szegmensekben is jelen vagyunk, mint például a CPG (hétköznapi fogyasztásra szánt árucikkek), az autóipar, a repülőgépipar és a hi-tech ipar. 

 

 

7. Ön szerint mi lesz a következő nagy trend az energiagazdálkodás területén?

Alapvető fontosságú a hálózatok és a vállalkozások közötti intelligens kapcsolat kialakítása – mi erre összpontosítunk.

    

8. Ön szerint mi lesz az akkumulátortechnológia következő irányvonala?

Jelenleg úgy tűnik, hogy ez egy vegyészeti csata, és nehéz megmondani, ki áll nyerésre. De abban biztos vagyok, hogy az új nanotechnológiák komoly szerepet fognak játszani abban, hogy a napjainkban alkalmazott lítium-ion akkumulátorok mellett új technológiák is megjelenjenek.  A piac különösen széttördelt, de rendkívül innovatív; egyelőre ennek a korszaknak csak a hajnalán vagyunk.  A járműipar egyértelműen az akkumulátortechnológia elsőszámú mozgatórugója, ezért a járműakkumulátorok második vagy harmadik alkalommal való felhasználását célzó fejlesztések is kiemelkedően fontosak. A Nissannal jelenleg is ezen dolgozunk a „Leaf” akkumulátorok fejlesztése érdekében.

 

9. Hogyan tudjuk biztosítani, hogy a technológia lépést tartson a fogyasztói igényekkel?

Életmódunk egyre inkább függ a digitális technológiától.  Az elektromos járművekre és a megújuló energiaforrásokra való átállás során a háztartási villamos energiával való kapcsolatunk tovább fejlődik. Otthonaink olyan helyek lesznek, ahol a teljesítmény alapvető fontosságú, és úgy érzem, hogy az Eaton xStorage-hez hasonló rendszerek 20 éven belül ugyanolyan szokványos részei lesznek az otthonoknak, mint ma a gázkazánok. 

 

10. Hogyan látja az szünetmentes tápegységek jövőjét?

A digitális átállásra és a fenntartható energiaellátásra mutató trendek értelmében az energiagazdálkodási technológiák felhasználási területe egyre bővülni fog, ahogyan az xStorage esetében is láthatjuk. A szünetmentes tápegység egy olyan típusú energiagazdálkodási platform, amely megtalálta a helyét a piacon – elsősorban stabil hálózat mellett, dízelgenerátorok és ólomsav-akkumulátorok alkotta statikus környezetben, ahol a kritikus fogyasztók folyamatos védelmét biztosítja. A szünetmentes tápegységek mögötti technológia megfelelően van pozicionálva a jövőbeli alkalmazásokhoz, napjainkban azonban az aktuális alkalmazások iránti kereslet továbbra is nagyon magas, és egyre nagyobb ütemben nő.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: Kate ellenáll a hódolók ostromának

Egyre többen veszik igénybe Kate, a K&H személyes digitális asszisztensének segítségét. Bár vannak, akik bolondoznak Kate-tel, őt ez sem zavarja: kedvesen kitér az oda nem illő kérdések elől. Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője szerint a mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztens bevált, az ügyfelek megszerették, és Kate is minden nap tanul tőlük valamit.

2023. április 1. 16:20

Okosotthon: megoldás az energiatakarékosság és a kényelem jegyében

Alighogy hozzászoktunk az okoseszközök használatához, máris beszivárgott a mindennapokba az okosotthon kifejezés is. Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője válaszolt azokra a kérdésekre, hogy hogyan kapcsolható össze az okosotthon funkciók használata az energiatakarékosságos szándékkal és miért érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.

2023. április 1. 13:44

Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot adtak át Budapesten

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán átadták a Bosch innovációs ökoszisztémájának részét képező Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot. Az új központ eszközei és szimulációs rendszerei egyedülállóak a hazai műszaki felsőoktatásban. Segítségükkel a hallgatók az elmélet mellett naprakész gyakorlati tudásra tehetnek szert, illeszkedve a hazai és nemzetközi iparági trendekhez, igényekhez. A Műegyetem kampuszán megvalósult fejlesztés – a BME KJK képzéseihez kapcsolódóan – évente 60-80 egyetemi hallgató mellett a kar oktatói számára is korszerű teret biztosít szakmai munkájuk támogatásához.

2023. április 1. 11:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08