Hogyan járjunk egy lépéssel a betörők előtt?

forrás: Prím Online, 2020. július 23. 09:04

Amikor végre elérkezik a várva várt szabadság és iskolaszünet, sok család lelkesen készül a gondosan eltervezett nyaralásra vagy a családi programokra. A tervezgetés és pakolás közben azonban gyakran megfeledkezünk arról, hogy mi lesz az otthonunkkal, amíg távol vagyunk. A betörők számára ugyanis ilyenkor jön el a cselekvés ideje, az üresen álló ingatlan számukra felér egy kincsesbányával, ahonnan kedvükre kiszolgálhatják magukat. Ha azonban előrelátóak vagyunk, akkor túljárhatunk az eszükön, és magunkat is megkímélhetjük a bosszúságtól. 

Az alapvető módszerek

 

Talán az mindenki számára egyértelmű, hogy távozáskor becsukjuk az ablakokat, és kulcsra zárjuk az ajtót, no de mi lesz a kulcs sorsa? Sokan még mindig elkövetik azt a hibát, hogy a kulcsot valahová az ajtó közelébe (virágcserépbe, lábtörlő alá) rejtik, és teljes nyugalommal hagyják el otthonukat. A betörők többsége azonban a lehető legegyszerűbb módszerrel szeretne bejutni hozzánk, ezért általában a kulcsot kezdik el keresni először, ha pedig meg is találják, nyert ügyük van: gyakorlatilag erőfeszítés nélkül kinyithatják a bejárati ajtót.

 

Épp ezért a kulcsot sose hagyjuk otthon! Inkább legyen minden családtagnak sajátja, sőt, akár adhatunk egyet a szomszédnak is, vészhelyzet esetére. Persze ehhez jó kapcsolatra van szükség, ami egyébként sem árt, hiszen egy éber szomszéd könnyen észreveheti, ha éppen be akarnak törni hozzánk, és megteheti a szükséges lépéseket. 

 

A biztonságos bejárat

 

Amennyiben hívatlan látogatónk sehol sem leli a kulcsot, alighanem más megoldást választ: megpróbálja erőszakkal felfeszíteni a bejárati ajtót. Ez megint csak egy olyan módszer, amelyet könnyűszerrel ki lehet védeni. A sima fa-, vagy műanyag ajtók ugyanis nem jelentenek nagy akadályt, egy feszítővas és néhány erőteljesebb rúgás segítségével máris ki lehet iktatni őket, pláne, ha a zár is egy egyszerű szerkezet.

 

A betörésvédelmi Nívó Biztonsági Ajtók viszont ellenállnak a feszegetésnek, rongálásnak, ugyanis tömör acéltábla található bennük, melyet a külső burkolat gondosan elrejt. Így emberünk ránézésre azt hiszi majd, hogy könnyű dolga lesz, de hamar rájön majd tévedésére, amikor az ajtót még a legnagyobb erőfeszítései ellenére sem tudja kinyitni, köszönhetően a masszív kialakításnak és a több ponton záródásnak.

 

A modern technika vívmányai

 

Ha mindez még nem elég ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat, akkor természetesen bevethetünk egyéb eszközöket is. Egy riasztó vagy mozgásérzékelős lámpa ma már könnyen és olcsón beszerezhető, de kicselezhetjük a betörőt időzítős villanykapcsolóval is, így azt hiszi, hogy otthon tartózkodunk.

 

A professzionálisabb megoldások kedvelőinek pedig ott az IP-kamera, amely mindent rögzít, ráadásul ezek többsége távolról, okostelefonon keresztül is bármikor vezérelhető, így bárhol is vagyunk, mindig meg tudunk győződni róla, hogy otthon minden rendben van-e.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szünetmentes tápegységek villámvédelem céljából

A videomegfigyelők és riasztórendszerek használata kapcsán az esetleges meghibásodás és adatvesztés elkerülése végett célszerű gondoskodni a villámlás elleni védelemről. Ennek kapcsán bizonyulhat kiváló döntésnek a szünetmentes tápegység alkalmazása.

2020. augusztus 12. 09:03

A cipő maga az ember

A cipőink rengeteg hatásnak vannak kitéve a mindnenapokban, így elengedhetetlen, hogy ápoljuk őket ahhoz, hogy jó sokáig tartsanak. Télen-nyáron, hóban, fagyban, szikrázó napsütésben kell helyt állniuk amellett, hogy a por és egyéb foltok kikezdik a különböző részeit. Emiatt fontos, hogy a cipőink is megkapják a megfelelő ápolást.

2020. augusztus 12. 09:00

Tippek az önfeledt kutyás nyaraláshoz

Javában zajlik a nyári szabadságolások ideje, és a munkában megfáradt gazdik szívesen lazítanak pár napot bel- vagy külföldön. Bár akadnak, akik egy rokont vagy barátot kérnek fel “kutyaszitterkedésre”, vagy kedvencüket egy kutyapanzió vendégszeretetére bízzák, azonban sok gazdi el sem tudja képzelni, hogy kihagyja négylábú családtagját a nyaralós kalandokból. 

2020. augusztus 12. 08:36

A koronavírus hatásai a kapcsolatokra

Akár elismerjük a koronavírus létezését és pusztítását, akár tagadjuk azt, mindenképp el kell ismernünk, hogy a miatta bevezetett bezártság minden kapcsolatra hatással volt. Ez lehet pozitív és negatív egyaránt, sőt, mind az érzelmi, mind a szexuális életre is jelentősen kihatott.

2020. augusztus 12. 08:33

Milyen kiegészítőre lesz szüksége, ha OSB lapokkal dolgozik?

Az OSB lap nagy népszerűségnek örvend napjainkban megbízhatóságának, strapabíró voltának és sokoldalú felhasználhatóságának hála. Számos olyan előnnyel rendelkezik, amelyet különösebb szaktudás nélkül is képes az ember felhasználni és kreatív dolgokat alkotni belőle. Mindez olyan elengedhetetlen kiegészítők segítségével tetézhető és tehető még stabilabbá, mint a rögzítőcsavarok, a pántok vagy a vasalatok.

2020. augusztus 12. 08:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58

Az EU rendkívüli forrásokat biztosít a SZTAKI vezetésű nemzetközi COVID-projektre

2020. augusztus 13. 12:16

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39
online sportfogadás