Hogyan járjunk egy lépéssel a betörők előtt?

forrás: Prím Online, 2020. július 23. 09:04

Amikor végre elérkezik a várva várt szabadság és iskolaszünet, sok család lelkesen készül a gondosan eltervezett nyaralásra vagy a családi programokra. A tervezgetés és pakolás közben azonban gyakran megfeledkezünk arról, hogy mi lesz az otthonunkkal, amíg távol vagyunk. A betörők számára ugyanis ilyenkor jön el a cselekvés ideje, az üresen álló ingatlan számukra felér egy kincsesbányával, ahonnan kedvükre kiszolgálhatják magukat. Ha azonban előrelátóak vagyunk, akkor túljárhatunk az eszükön, és magunkat is megkímélhetjük a bosszúságtól. 

Az alapvető módszerek

 

Talán az mindenki számára egyértelmű, hogy távozáskor becsukjuk az ablakokat, és kulcsra zárjuk az ajtót, no de mi lesz a kulcs sorsa? Sokan még mindig elkövetik azt a hibát, hogy a kulcsot valahová az ajtó közelébe (virágcserépbe, lábtörlő alá) rejtik, és teljes nyugalommal hagyják el otthonukat. A betörők többsége azonban a lehető legegyszerűbb módszerrel szeretne bejutni hozzánk, ezért általában a kulcsot kezdik el keresni először, ha pedig meg is találják, nyert ügyük van: gyakorlatilag erőfeszítés nélkül kinyithatják a bejárati ajtót.

 

Épp ezért a kulcsot sose hagyjuk otthon! Inkább legyen minden családtagnak sajátja, sőt, akár adhatunk egyet a szomszédnak is, vészhelyzet esetére. Persze ehhez jó kapcsolatra van szükség, ami egyébként sem árt, hiszen egy éber szomszéd könnyen észreveheti, ha éppen be akarnak törni hozzánk, és megteheti a szükséges lépéseket. 

 

A biztonságos bejárat

 

Amennyiben hívatlan látogatónk sehol sem leli a kulcsot, alighanem más megoldást választ: megpróbálja erőszakkal felfeszíteni a bejárati ajtót. Ez megint csak egy olyan módszer, amelyet könnyűszerrel ki lehet védeni. A sima fa-, vagy műanyag ajtók ugyanis nem jelentenek nagy akadályt, egy feszítővas és néhány erőteljesebb rúgás segítségével máris ki lehet iktatni őket, pláne, ha a zár is egy egyszerű szerkezet.

 

A betörésvédelmi Nívó Biztonsági Ajtók viszont ellenállnak a feszegetésnek, rongálásnak, ugyanis tömör acéltábla található bennük, melyet a külső burkolat gondosan elrejt. Így emberünk ránézésre azt hiszi majd, hogy könnyű dolga lesz, de hamar rájön majd tévedésére, amikor az ajtót még a legnagyobb erőfeszítései ellenére sem tudja kinyitni, köszönhetően a masszív kialakításnak és a több ponton záródásnak.

 

A modern technika vívmányai

 

Ha mindez még nem elég ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat, akkor természetesen bevethetünk egyéb eszközöket is. Egy riasztó vagy mozgásérzékelős lámpa ma már könnyen és olcsón beszerezhető, de kicselezhetjük a betörőt időzítős villanykapcsolóval is, így azt hiszi, hogy otthon tartózkodunk.

 

A professzionálisabb megoldások kedvelőinek pedig ott az IP-kamera, amely mindent rögzít, ráadásul ezek többsége távolról, okostelefonon keresztül is bármikor vezérelhető, így bárhol is vagyunk, mindig meg tudunk győződni róla, hogy otthon minden rendben van-e.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kinek éri meg 2021-től a kata?

A 2021. január 1-jén bevezetett szabályok miatt jó néhány kisadózónak más adózási forma után kell néznie. Melyek ezek az új szabályok? Kinek lesz jó idén is a kata? Akinek már nem jó, milyen adózási formák közül választhat? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

2021. január 14. 15:03

Megbízható szervizet keres edzőtermi és fitnessgépeinek? Akkor ne görgessen tovább!

Valljuk be, egy fitnessterem üzemeltetése nem egyszerű feladat. Számos nagyobb vállalat vagy kisebb vállalkozó kezdett már neki és bukott bele, hiszen nem számolt számos olyan buktatóval, amelyek az edzőterem végét jelenthetik. Nem csak a terem megfelelő marketingjén és az edzeni vágyók odacsábításán van a legnagyobb hangsúly, hanem a megfelelő és minőségi gépek beszerzésén egyaránt. 

2021. január 14. 14:54

A sárga és a szürke, avagy ezek lettek az év színei

A Pantone minden év decemberében kiválasztja az év színeit, ami egyfajta előrejelzésnek is tekinthető arra vonatkozólag, hogy mely színek lesznek trendiek a következő egy évben. A színek jellemzően nem találomra kerülnek kiválasztásra, hanem a színválasztást a világban zajló események ihletik. 2020-ban a Classic Blue fantázianévre hallgató kék árnyalat volt az év színe, mely a nyugalmat és a stabilitást hivatott jelképezni. 2021-re viszont két szín is az év színeként tündökölhet, az egyik az Ultimate Grey névre keresztelt semleges szürke, a másik pedig az Illuminating fantázianevű napsárga árnyalat lett.

2021. január 12. 15:10

Kinek milyen a jó matrac?

Ön is belegondolt már, hogy honnan tudjuk azt, hogy milyen is az igazán kényelmes matrac? Kinek milyen az, amin kényelmesen és pihentetően tud aludni, nem utolsósorban pedig megfizethető is?

2021. január 11. 15:13

Finoman elegáns, lélegzetelállítóan gyönyörű

Talán ezzel a címmel jellemezhetnénk a Thomas Sabo ékszereit. Az 1984-ben alapított márka fő ismérve az elegancia, ami magával ragad. Legyen szó egy egyszerűbb darabról vagy éppen extravagáns ékszerről, a márka kínálatában jó eséllyel bárki megtalálja a megfelelőt. A márka termékei ráadásul tökéletesen alkalmasak a rétegzésre: ha nem tudsz dönteni, melyiket viseld, vedd fel hát mindet! 

2021. január 10. 13:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05

Egy Waldorf-iskola nyerte a VISZ digitalizációs pályázatát

2020. december 11. 16:40
online sportfogadás