Még több adatközponti fejlesztés jön, kulcskérdés lehet a biztonság

forrás: Prím Online, 2020. augusztus 5. 11:58

A következő években is hatalmas összegeket fordítanak majd az adatközpontok fejlesztésére, 2023-ban akár már 125 milliárd dollárt is szánhatnak erre a célra. Az ezekben a létesítményekben elhelyezett szervereken futó alkalmazások vállalkozások és egyéni felhasználók tömegeit szolgálják ki, ezért kulcsfontosságú a folyamatos működés és a megfelelő biztonság, amit többek között a Schneider Electric EcoStruxure megoldásai garantálnak.

Míg 2019-ben még 82 milliárd dollárt költöttek adatközponti beruházásokra a nagy felhő- és kolokációs szolgáltatók, addig 2023-ra ez az összeg elérheti a 125 milliárd dollárt az Omdia előrejelzése szerint. Amennyiben bejön a technológiai szektorra szakosodott kutatócég jóslata, az azt jelenti, hogy a vizsgált időszakban évente átlagosan közel 10 százalékkal bővül majd az adatközponti fejlesztésekre szánt összeg.

 

A beruházások üteme ráadásul még gyorsulhat is, hiszen a Covid19-járvány hatására elképesztő mértékben megnőtt az igény a távmunkát és a digitális oktatást támogató alkalmazásokra, illetve látványosan bővült a kereslet az üzleti szektorban a felhőalapú megoldásokra. Az adatközpontokban lévő szervereken futtatott kritikus alkalmazások miatt kiemelten fontos ezen létesítmények és a bennük található eszközök biztonsága, mind szoftveres, mind fizikai szempontból.

 

 

Jelentős kihívás ugyanakkor, hogy különböző okok miatt – agilis működés, költségcsökkentés, jogszabályi megfelelés – számos vállalatnál hibrid környezeteket alakítanak ki, különböző eszközökkel és megoldásokkal, és ezek menedzselése pedig komoly feladatot jelent. Ráadásul a kapcsolódó költségek és hatékonysági mutatók a legtöbb üzemeltető és felhasználó számára követhetetlenek.

 

Ezeknek a kihívásoknak a leküzdésében segíthet a Schneider Electric EcoStruxure IT megoldása. Az adatközponti infrastruktúra menedzselését támogató rendszer segítségével bárhonnan, akár egy mobiltelefon segítségével tájékozódhatnak az üzemeltetők és vezetők a létesítmény aktuális állapotáról, legyen szó a szünetmentes tápegységekről, a hőmérsékletről, vagy éppen a hűtés hatásfokáról. Ezzel a tervezési és modellezési eszközzel bármely méretű adatközpont vagy kolokációs létesítmény csökkentheti üzemeltetési költségeit és maximalizálhatja a rendelkezésre állást, miközben rálátást kap a teljesítményre, és automatizálhatja a munkafolyamatokat. „Az EcoStruxure IT Advisor azonban ennél jóval többre képes, elemző jelentése ugyanis megmutatja a felhasználóknak, milyen hatással lehetnek a meghibásodások az egyes eszközökre és az infrastruktúrára, komoly segítséget nyújtva ezzel a kockázattervezéshez és az incidensek megelőzéséhez” - mutatott rá Szarka Attila, a Schneider Electric szakértője. 

 

A Schneider Electric felhőalapú megoldása kiberbiztonsági szempontból is magas szintű védettséget biztosít. A társaság ugyanis olyan architektúrát dolgozott ki, amelyben az adatokat egy gateway szoftver gyűjti, a rendszer pedig csak ezekhez az alap üzemeltetési információkhoz fér hozzá, amelyeknek üzleti szempontból alacsony a kockázata. Emellett a felhasználó egy applikáción keresztül kapja a riasztásokat és láthatja az adatokat, így anélkül hozhat döntéseket és folytathat kommunikációt az alkalmazáson keresztül, hogy bejelentkezne bármilyen vállalati hálózatba, kiküszöbölve ezzel az ebből adódó kockázatokat. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05