Úttörő technológiák, melyek megváltoztatják a világot

forrás: Prím Online, 2020. augusztus 11. 07:38

30 évvel ezelőtt még nagyon kevesen gondolták volna, hogy egy átlag polgár a mobiltelefonján rendelje házhoz a vacsoráját, online fizesse be a számláit, vagy interneten keresztül hódoljon szerencsejáték kedvtelésének, mint amire többek között a LightCasino is lehetőséget ad. Az internetnek és a digitális fénykornak köszönhetően szinte felfoghatatlan mennyi adattal dolgozunk a másodperc törtrésze alatt és a minket körülvevő kütyük mennyi feladatot látnak el helyettünk a nap minden órájában, folyamatosan. Az automatizáció, a digitalizáció és az IoT megjelenése hihetetlen mértékű fejlődést produkált az életünkben, de vajon melyek lesznek a következő lépcsőfokok a fejlődésben?

Űrturizmus

 

Számos űr-startup jelentette be nemrégiben, hogy hamarosan képesek lesznek űrutazásokat szervezni a civil szféra számára is. A legújabb kutatások és fejlesztések azt predesztinálják, hogy már nem csak az asztronauták képviseltethetik magukat a világűrben, hanem teljesen átlagos, persze megfelelő tőkével rendelkező magánemberek is. Elon Musk képviseltette Space X már potom 20 millió dollárért biztosít arról, hogy felvisz a világűrbe, míg a Virgin Galactic mindössze 250 000-ért vállalja ezt a szolgáltatást.

 

 

A Google Loon projekt

 

Célja a vidéki és távoli területek összekapcsolhatóságának biztosítása 3G kapcsolattal. A projektet a Google X vezeti, mely a Google egyik leányvállalata. A projekt arról szól, hogy 32km-es magasságban olyan léggömböket helyeznek el, melyek képesek a 3G körüli sebességet biztosítani a kialakított hálózaton. Az első teszt ország Srí Lanka, ahol megpróbálják beüzemelni az egész országot lefedő hálózatot.

 

Internet 3.0

 

Az új verziójú internet valami olyasmi jellegű kérés-feldolgozást jelent, ahol egyszerre több felhasználói igény kerül be a tölcsérbe és ennek lesz egy kimenete, végeredménye. Kicsit érthetőbben szemléltetve, ha eddig szerettél volna megnézni egy jó sci-fi filmet a neten és mellé rendelni egy finom pizzát, akkor ehhez legalább 2 oldalra kellett elnavigálnod és ott a megfelelő műveleteket végrehajtani. Ezután viszont ezt a folyamategyüttest akár egyszerre is véghez lehetne vinni, természetesen nem csak 2, de akár 5-10 részfeladat végrehajtásával, ami jelentősen gyorsítaná a felhasználói élményt. Így egy komplex felhasználói asszisztensként működne tovább a webböngésző, ami egyszerre számos felhasználói kérést, igényt tudna elvégezni.

 

 

Lift az űrbe

 

Egy olyan űrfelvonó gondolatát bontották ki tudósok, melynek segítségével akár rakéták nélkül lehetne felküldeni az űrbe szánt űrhajókat vagy műholdakat. Egy speciális kábel lenne az ötlet magja, amelynek egyik vége az Egyenlítő közelében helyezkedne el, míg a másik vége a geostacionárius pályán kívül lenne. A kábel végig feszített állapotban lenne, hiszen a földi végénél a gravitációs erő dolgozni, míg a másik végénél a centrifugális erő. Az ötlet egyébként nem számít újnak, hiszen már 1895-ben publikálta Konstantin Tsiolkovsky. A szabadalmat viszont egy kanadai cég tette közzé, amely egy nap majd asztronautákat szállíthat fel a világűrbe.

 

A fenti csak egy rövid listája annak, hogy mire számíthatunk a jövőben. A technológia egyértelműen és folyamatosan javítja életminőségünket, melynek korszakalkotó mérföldkövei szinte már éves rendszerességgel jelennek meg. Nem kérdés, hogy folyamat egyre gyorsabban szállítja a nagyobbnál nagyobb lépéseket lefedve az életünk szinte minden aspektusát, beleértve az egészséget, kapcsolatokat, környezetet, oktatást, vagy a kormányzatokat. Olyan fejlődés küszöbén állunk, amely egy izgalmas utazás lehet mindenki számára. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyit is keres valójában egy IT-szakember?

Közel ezer IT-szakember bevonásával készített felmérést a No Fluff Jobs állásportál, akik azzal forradalmasítják az IT-toborzást, hogy hirdetőiknek kötelezővé tették a fizetési sáv megadását. A portál online kérdőíves kutatásának célja az volt, hogy világos képet kapjunk arról, milyen céges juttatások és előnyök fontosak valójában az informatikusok számára, de az is kiderült, pontosan mennyit keres átlagosan egy szakember.

2020. október 30. 19:18

Tudatosak és felkészültek a millenniumi és a Z generáció tagjai

Meglehetősen tudatosak és felkészültnek érzik magukat a millenniumi és a Z generáció tagjai, ha a pénzügyekről van szó. Hosszabb távra is vannak pénzügyi terveik, rendelkeznek megtakarítással, úgy érzik, rendelkeznek a megfelelő tudással és információkkal, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt sokan borúsan látják a pénzügyi jövőjüket – többek között ezek jellemzik az 1980-as években és az 1990-es évek első felében született millenniumi, illetve az őket követő Z generáció tagjait a nemzetközi kutatások szerint. 

2020. október 30. 15:49

Több mint 270 munkatárs csatlakozott a Vodafone tartós távmunkaprogramjához

Home Agent néven indított állandó távmunkaprogramot a Vodafone Magyarország meglévő és újonnan belépő ügyfélszolgálatos kollégák körében – ezzel úttörő szerepet vállalva az innovatív, digitális munkavégzés kialakításában. A programmal a távközlési vállalat lokációtól függetlenül kíván munkalehetőséget teremteni, olyan munkavállaók számára, akik otthonaikat nem – vagy csak korlátozottan – tudják elhagyni, vagy olyanok számára, akik csekély munkalehetőséggel bíró térségben élnek. A Home Agent sikerét mi sem mutatja jobban, minthogy az elmúlt pár hónapban már 270-en jelentkeztek a programba. 

2020. október 30. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás