Technikai újítás az Affidea Magyarországnál

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 1. 09:39

Az Affidea Magyarország magánegészségügyi szolgáltató új Páciensportáljával bemutatta, hogy milyen lehet a leletátadás folyamata a XXI. században.

Az orvosi leletek gyors és egyszerű, szerver alapú megosztása még igen gyermekcipőben jár hazánkban. Bár az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lehetővé teszi írásos anyagok átadását, a képalkotó diagnosztika számára ez teljesen szűz terep volt eddig. A hazai magánegészségügyi piac képalkotó diagnosztikai szegmensében piacvezető Affidea Magyarország legújabb fejlesztése, a Páciensportál ezen a téren jelent modern megoldást. Mivel a szolgáltató a teljes folyamat során a felhasználóbarát kialakítást, az egyszerű, gyakorlatilag eszközfüggetlen elérhetőséget és a legfontosabb szolgáltatások integrációját tartotta szem előtt, a végeredmény egy bárki által könnyen használható és rendkívül megbízható rendszer lett. 

 

Az alapvető működést vizsgálva a portál a páciensek képalkotó diagnosztikai – MR, CT, röntgen, stb. – vizuális és írásos leleteinek tárolását és távoli elérhetőségének biztosítását végzi. Az ügyfelek saját e-mail címükkel és egy 6 jegyű PIN kóddal érhetik el a – vizsgálat után akár egy nappal – feltöltött eredményeket. Ráadásul ezek megosztása is a lehető legegyszerűbb, hiszen a páciensek a beutaló orvos számára maghatározott idejű hozzáférést biztosíthatnak a tárterülethez, egy négyjegyű kód generálásával és elküldésével. Ezzel az orvos gyakorlatilag késlekedés nélkül hozzáférhet– a képalkotó diagnosztika esetében gyakran – létfontosságú vizuális anyagokhoz. 

 

Mivel a Páciensportál az úgynevezett vékony kliens technológiát alkalmazza, így szinte teljesen mindegy, hogy mobiltelefonról, irodai gépről vagy tabletről szeretnék megnyitni a fájlokat, a HTML5 kódnyelvvel kompatibilis rendszerek számára nincsen akadálya a megjelenítésnek. Ez a technológia ugyanis szinte teljesen átveszi a számítási feladatokat és a „streamelés” így a portál szerverére marad. A beteg vagy az orvos eszközének csupán a képi megjelenítést kell végrehajtania, ami minimális rendszerigényt és internetforgalmat jelent. Ez pedig jóval egyszerűbb, mint a CD/DVD adathordozókon tárolt leletek beolvasása.   

 

A rendszer fejlesztése során természetesen a biztonsági szempontok is kiemelt fontosságot kaptak. Ennek megfelelően a legmagasabb szinten védett az illetéktelen hozzáférés ellen. Emellett a személyes adatok kezelése a hatályos GDPR szabályozásnak is mindenben eleget tesz. Emellett a Páciensportál abból a szempontból is biztonságot nyújt, hogy elejét veszi az adathordozók (CD, pendrive) elvesztése következtében elmaradó vagy téves diagnózisoknak. Az adatok a portálon igen hosszú időn keresztül maradnak elérhetők, hiszen az írásos leletek esetében 30, míg a képi anyagok tekintetében 10 év az alap tárolási idő, melynek hosszabbítását bármikor kérheti a páciens. 

 

„Az Affidea Magyarország a diagnosztikai képalkotásban jelenleg a legmagasabb színvonalat képviseli. Azonban mit sem érnek a legmagasabb felbontású és kiváló minőségű képek, ha azok nem, vagy csak lassan jutnak el a kezelő orvoshoz. A Páciensportál elindításával az volt a célunk, hogy ne csak az egészségügyi szolgáltatás, hanem a diagnosztikai centrum – páciens – orvos kapcsolattartás is a XXI. század színvonalát képviselje. Ez pedig egyszerre jelent könnyű hozzáférhetőséget, egyszerű használhatóságot valamint eddig ismeretlen szolgáltatásokat, a legmagasabb biztonsági szint mellett” -  nyilatkozta Leitner György, az Affidea Magyarország vezérigazgatója. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59