A nyomtató az új kenyérsütő

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 10. 13:47

A tavaszi nagy keresletélénkülés a digitális eszközök iránt a nyáron sem esett vissza, minden hónapban kétszámjegyű növekedést figyelt meg a MediaMarkt ebben a kategóriában. Az iskolakezdési időszakban pedig 20 százalék feletti forgalomnövekedést tapasztalt a műszaki áruházlánc a tavalyi év azonos időszakához képest. A slágertermékek a laptopok, notebookok, tabletek, nyomtatók és a webkamerák.

Több számítástechnikai eszköz fogy idén, mint tolltartó – ezt mutatják a GKI adatai*  az idei iskolakezdés kapcsán. Hasonló tapasztalatai vannak a MediaMarkt-nak is: az IT-eszközök területén a tavalyi év iskolakezdési időszakához képest több mint 20 százalékos forgalomnövekedést realizált 2020 augusztus második felében. Ehhez hozzájárulhatott a koronavírus második hullámára való felkészülés, a szülők idén arra gondolhattak, az újabb távoktatásra is érdemes lehet már most berendezkedni. 

 

A tavasz óta töretlen érdeklődés a MediaMarkt szerint annak köszönhető, hogy a márciusban megindult erős, egy-egy termékkategóriában akár ötszörös mértékű forgalomnövekedés egyfajta tűzoltás volt mind a munkavállalók és munkáltatók, mind pedig a családok részéről. Akkor a legszükségesebb készülékeket szerezték be, amikkel gyorsan meg lehetett oldani a hirtelen változást, az otthoni munkavégzésre és távoktatásra való átállást. Augusztusban viszont tudatos felkészülést mutattak a vásárlói magatartások, a közép- és felső kategóriás laptopokat, notebookokat keresik leginkább a vevők. Ezek funkcionalitásban, tudásban és kapacitásban is erősebbek, mint alsókategóriás társaik és így hosszabb távon szolgálhatják ki a felhasználói igényeket. A készülékvásárlás során az egyik legfontosabb szempont, hogy SSD-vel (Solid-state drive, avagy tartós állapotú meghajtó** ) vannak felszerelve, így gyorsabbak, biztonságosabbak – mivel nincs bennük mozgó alkatrész, kevésbé sérülékeny hordozás közben. Továbbra is érezhető emellett az a trend is, hogy az egyre vékonyabb és kisebb méretű notebook-okat viszik a vevők. A tabletek iránt is magas maradt a kereslet a koronavírus tavaszi megjelenése óta, a legnépszerűbb termékek közé tartozik a vezeték nélküli headset-ek, routerek vagy jelátvivők mellett. 

 

A pandémia másik slágertermékei a nyomtatók és a webkamerák, hazai és globális szinten is ezekből van a legnagyobb hiány. E termékek iránt ugyanis évek óta folyamatosan csökkent a kereslet, a távoktatás és az otthoni munkavégzés miatt azonban hirtelen megugrott az igény, azóta 30-40 százalékos növekedés figyelhető meg csak a nyomtatók forgalmában. Az eszközgyártókat világszerte váratlanul érte egy ilyen mértékű kereslet-élénkülés, a sikeresebb modellek pedig gyorsan el is fogynak, amint megérkeznek az üzletekbe. A műszaki kereskedők, így a MediaMarkt is, igyekeztek azonnal felvásárolni az elérhető készleteket, hogy ki tudják szolgálni a vevői igényeket.

 

Összefoglalva tehát nem csökkent a digitális eszközök iránti igény a márciusi kiugrás után sem a MediaMarkt tapasztalatai szerint, minden hónapban kétszámjegyű növekedést figyelt meg ezen a területen, augusztusban pedig az egyes termékkategóriák növekedési átlagának több, mint háromszorosát érte el az IT-részleg forgalma. Mindezeket látva a műszaki áruházlánc megnövekedett termékkínálattal készült, hogy minden igényt ki tudjon elégíteni. Készülékvásárláskor a szaktanácsadók azt javasolják a vásárlóknak, hogy érdemes átgondolni, milyen kapacitású eszközökre lehet szükség, milyen felhasználói szokásokhoz és környezetbe viszik a terméket. Az otthonról online végzett, a normál magánhasználatnál intenzívebb hálózati munka nagyobb rendszerkövetelménnyel járhat, de kitettséget jelenthet a vírusoknak is. Utóbbi esetre érdemes kérni az eszközre nemcsak az alapvető szoftverek, de vírusirtó professzionális telepítését és beállítását is.

 

________________

*  RTL Híradó, 2020.08.23. 18:35 – https://rtl.hu/rtlklub/hirek/elobb-erkezik-a-csaladipotlek?utm_source=Facebook&utm_medium=Hirado&utm_campaign=post 

**  Az SSD egy olyan, mozgó alkatrészek nélküli adattároló eszköz, ami memóriában tárolja az adatot. A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, hangtalan, kevés hőt termel, nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Késleltetve jelenik meg az infláció az e-kereskedelemben

Az erős piaci verseny a legtöbb esetben késlelteti az online kereskedelemben értékesített termékek áremelkedését, állapította meg az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál annak kapcsán, hogy az oldalon közel 90 termékkategória legkeresettebb termékeinek éves árváltozását vizsgálta, több mint 3.000 termékre kiterjedően.

2022. augusztus 14. 15:50

Egyre közelebb a készpénzmentes jövő!

A Covid-19 adott a társadalom számára egy új viszonyrendszert: viszolygunk a közös használatban lévő tárgyaktól, mint például egy tömegközlekedési járaton a fogódzótól vagy éppen a készpénztől. A fizetések elektronikus irányba billenése már korábban is tapasztalható volt, hiszen a korszellemnek megfelelően gyors, kényelmes és biztonságos fizetési lehetőséget biztosít. A koronavírus-járvány ezt az átállást exponenciálisan felgyorsította. Egy több ezer éves evolúciónak lehet most az az eredménye, hogy megszabadulunk a materiális értelemben vett fizetőeszközöktől.

2022. augusztus 14. 11:51

Gyorsjelentett a Siemens

Erős harmadik negyedéves eredményekről számolt be a Siemens. A német technológiai vállalat április 1. és június 30. közötti árbevétele meghaladta a 17,8 milliárd eurót, mely 11%-kal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti azonos időszakban. A megrendelések összértéke 22 milliárd euróra rúgott, ez 7%-kal több, mint tavaly ilyenkor.

2022. augusztus 14. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24