Lerakták az NMHH Visegrádi utcai műszaki épületbővítésének alapkövét

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 11. 09:53

Újabb állomáshoz érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Visegrádi utcai épületkomplexumának bővítése: Karas Monika, a hatóság elnöke és Sorbán János gazdasági igazgató letették az új többfunkciós műszaki épületrész alapkövét. A többek között mérőlaborokat, egy rendezvényközpontot és egy szerverközpontot magába foglaló épületegyüttest 2022-ben adják majd át. 

A főváros XIII. kerületében, a Göncz Árpád városközpont közelében, az NMHH meglévő telephelyének bővítéseként épülő többfunkciós műszaki épületben egy modern, európai viszonylatban is egyedülálló  EMC-mérőkamrát és számos kisebb speciális mérőkamrát, illetve mérőlabort alakítanak ki. Mindezek mellett az új épületrészben irodák, tárgyalók, rendezvényközpont és mélygarázs, valamint egy nagy kapacitású, számítógépes adatközpont is helyet kap majd. 

 

Az NMHH-s mérőlaborok fejlesztését, bővítését az évről évre gyorsabb műszaki fejlődés indokolja, hiszen a jelenlegi laboratóriumokat húsz évvel ezelőtt alakították ki.    

 

Az új épületben pontosan ugyanazokat a tevékenységeket fogjuk végezni, amit a jelenlegiben, csak jóval magasabb műszaki színvonalon. Ahhoz, hogy jól láthassuk el a feladatainkat, égetően szükségesek azok a fejlesztések, amit a ma és a belátható jövő technológiai trendjei követelnek meg tőlünk – mondta az NMHH elnöke. Karas Monika hozzátette: olyan épületet szerettek volna, amely esztétikumában és energetikai megoldásaiban is illik a hatósághoz, különösen annak tudatában, hogy egy ilyen méretű és ilyen hangsúlyos helyen álló épület nemcsak a kerület, de az egész város arcára is új vonást rajzol. A tervezésnél ezért a lehető leggazdaságosabb, a minimális energiafogyasztású megoldások mellett döntöttek: a hőszivattyús technológia, a függőleges zöldfalak és a tetőkertek a legkörnyezettudatosabb épületek közé emelik majd az új komplexumot, és ügyeltek rá, hogy a telken a zöldfelületek eddigi aránya is jelentősen növekedjen, a jelenlegi kb. 10 százalékról 35 százalékra.  

 

 

Az épület kivitelezésének lehetőségét nyílt közbeszerzési eljárásban a Grabarics Kft. nyerte el, a terveket pedig a Nirmana Építésziroda készítette. Vékony Péter vezető építész a helyszínen elmondta, az épület a komplexitás mintaépülete. Nincsenek felesleges, rosszul kihasznált terek, de nincs szűkösség sem. A vertikális zöldfelületek mintául szolgálnak épp úgy, mint az emberi munkakörnyezet és a speciális munkavégzés keretei – mondta az építész. Ahogy a kolostorok és az egyetemek az újra formálódó világ tudásközpontjai voltak, a technológia fellegvárai, szellemi műhelyek és nem egy esetben a hírközlés komplexumai, úgy az NMHH épülete is egyfajta tudásközpontként terveződött és valósul meg – fogalmazott Vékony Péter.

 

A hatóság különös figyelmet fordít arra, hogy a munkálatok közben a környék por- és zajterhelését minden lehetséges eszközzel csökkentse, a munkafolyamatokról pedig rendszeresen tájékoztatják a környék lakóit. Az épületet várhatóan 2022 tavaszán adják át. Az építési projekt teljes költsége nettó 17,7 milliárd forint.

 

Miért kell új EMC-mérőkamra?

Az elektromágneses sugárzás adására és vételére alkalmas elektronikus berendezések működési jellemzőinek (rádiótechnikai) és elektromágneses összeférhetőségének (EMC) vizsgálata csak speciálisan kialakított mérőhelyen végezhető. A vonatkozó EMC-szabványok szerint az ilyen helyiségek méretének alkalmasnak kell lennie arra, hogy magába foglalja a vizsgált berendezést, valamint speciális kialakításának és bevonatának semleges mérési teret kell biztosítania. A hamarosan megvalósuló, nagy méretű kamra építésének célja, hogy az NMHH megőrizhesse a laboratórium nemzetközi akkreditációját, részt vehessen laborközi összehasonlító mérésekben és a nemzetközi mérésügyi kampányok során azonos megbízhatóságú és azonos pontosságú mérési eredményeket tudjon biztosítani, és olyan nagyméretű eszközöket is képes legyen tesztelni, mint például egy önvezető autó. 

 

Előtérben a zöld szemlélet

Megújuló energiaforrások és környezetkímélő megoldások biztosítják, hogy az új komplexum minél kevésbé terhelje majd a környezetet: az épületben a fűtés nem gázzal, hanem hőcserélő technológiával fog működni, aminek energiafelhasználása a passzívházakét közelíti. A levegő minőségét a tetőkerti, a jelenleginél négyszer nagyobb zöldterület javítja majd, a telepített növények és fák a felfogott esővizet fogják megkapni. A jelenlegi zajterhelést szinte megszünteti a háromszintes mélygarázs, ahol a telephelyre érkező összes hatósági és dolgozói autó is parkolhat majd.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.

2024. április 24. 21:07

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50