Már több mint 75 ezren töltötték le a VírusRadar alkalmazást

MTI Sajtóadatbank, 2020. szeptember 27. 16:10

Már több mint 75 ezren töltötték le a VírusRadar alkalmazást, amelyhez hasonló applikációk Európa több országában bizonyították, hogy rendkívül hasznosak a kontaktok beazonosításában, és életeket menthetnek a koronavírus-járvány második szakaszában - idézte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében a digitalizációért felelős helyettes államtitkárt.

Solymár Károly Balázs azt mondta, hogy az önkéntesen letölthető alkalmazás célja a kontaktkutatás segítése, ugyanis a fertőzöttek sokszor nem emlékeznek pontosan, kikkel találkoztak, vagy nem ismerik azokat, az alkalmazás viszont képes őket is azonosítani. Az ITM 25 kutatási projektet indított a vírus terjedésének megakadályozásáért, ennek egyik eleme a VírusRadar applikáció - tette hozzá.

 

A közlemény szerint az innovatív alkalmazás a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékek egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyedórán át, kétméteres közelségben vannak. A fertőzöttség fennállása esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.

 

A beérkező adatokat a Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szerverein tárolják, és hozzáférése kizárólag az erre a célra kialakított lekérdező felületen keresztül a kontaktkutatást végző szakembereknek van. A központi szerveren csak a felhasználók telefonszámát, és a hozzájuk rendelt, álnevesített azonosítót tárolják, amelyhez csak szükség esetén, csak a járványügyi szakemberek férhetnek hozzá - olvasható a közleményben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05