think.BDPST: A technológia a fejlődésünk motorja, de fontos a megfelelő szabályozás is

forrás: Prím Online, 2020. október 7. 12:16

A digitalizáció, illetve a technológiai innovációk szolgálhatnak a világ fejlődésének legerősebb motorjaként, azonban fontos, hogy a gyorsan fejlődő technológiát helyén kezeljék és megfelelő keretrendszerben hasznosítsák az emberek. Az új digitális eszközökre szabott szabályozásoknak védeni kell az egyén érdekeit, vagyis az adatainkat, a személyes információinkat is, azok jogszerűtlen felhasználásától. Ez volt az a közös pont, amiben minden előadó egyetértett az ötödik alkalommal megrendezett think.BDPST konferencián, ahol többek között az oktatás jövőjét, a technológiai óriásvállalatok szabályozási kérdéseit, az 5G terjedésével várható hatásokat és az adatvédelem világjárvány által felszínre hozott kérdéseit vizsgálták. 

A konferenciát Vargha Tamás polgári hírszerzésért felelős államtitkár és Antall-Horváth Veronika, az Antall József Tudásközpont igazgatóhelyettese nyitotta meg, akik a COVID által hozott kihívásokról beszéltek. Varga Judit igazságügyi miniszter a tech óriások lehetséges szabályozása kapcsán a konferencián elmondta, hogy a Digitális Szabadság Bizottságot nem azért hozta létre tavasszal a kormány, hogy cenzúrázza a Facebookot, hanem azért, hogy a jogállamisági garanciákat vizsgálja az interneten. Például, hogy miként érvényesül a jog az online világban, olyan területeken is például, mint a fogyasztók vagy a gyermekek védelme. A miniszter fontosnak tartja azt is figyelemmel kísérni, hogy adottak-e a technológiai óriásvállalatokkal szemben az offline világban "megszokott" jogállamisági garanciák, vagy létre lehet-e hozni azokat az online térben. 

 

A digitális oktatás csak a szociális érzékenyítéssel lehet sikeres

A konferencia egyik panelbeszélgetése a COVID alatti és az „új normálisban” tovább változó oktatás helyzetét vizsgálta. Andrej Bederka, a Szlovák Nemzeti Koalíció digitális készségekért és munkákért felelős képviselője és Andreas Riepl, az e-oktatásért felelős osztrák Nemzeti Kompetencia Központ képviselője is egyetértett abban, hogy fontos, hogy a megfelelő technológia rendelkezésre álljon és a legelmaradottabb településeket is felzárkóztassák az internet segítségével. A következő lépés pedig a biztonságos, egységes közös platformok elérésének biztosítása lenne, mivel a vírus első hullámában a legtöbb pedagógus nem professzionális eszközökkel érte el diákjait, ezáltal pedig nem teljesült a személyes adatok védelme. Nádori Gergő, a Tanárblog egyik alapítója hozzátette, hogy ennek alapfeltétele a tanárok továbbképzése is, mindez viszont mit sem ér akkor, ha nem tudják fejleszteni a pedagógusok szociális érzékenységét. Hiszen a jövő nem a robot tanároké, hanem a gyerekek iránt érzékeny és szinte coach szerepet betöltő pedagógusoké lesz. 

 

 

Adatvédelem a digitális térben is 

Az adatvédelem kapcsán Dr. Péterfalvi Attila a GDPR rendelet érvényesülésének fontosságát hangsúlyozta az új technológiák felhasználásának szükséges szabályozását illetően. Akár a COVID miatt fejlesztett alkalmazásokról, akár az egyre jobban terjedő mesterséges intelligencián alapuló technológiákról beszélünk, a leglényegesebb az, hogy a tech vállalatok csak az elengedhetetlen adatokat és az adott tevékenységhez szükséges időtartamra gyűjtsék a felhasználókról, tette hozzá a konferencián résztvevő Wojciech Wiewiórowski európai adatvédelmi biztos. 

 

Tudományos ismeretekre is szükség van a tech óriások regulációjához 

A nagy óriásvállalatok szabályozását megvitató panelbeszélgetés során elhangzott, hogy szükség van megfelelő regulációra, azonban fontos, hogy a szabályozásokat tudományos módszerekkel és megközelítéssel alkossuk meg. Moira Gilchrist, a Philip Morris International stratégiai és tudományos kommunikációért felelős alelnöke, illetve Joerg Bauer, a Tungsram vezérigazgatója is azt hangsúlyozta, hogy a szabályozóknak meg kell érteni a tudományos folyamatokat és minden új regulációnak kutatáson kell alapulni. Csatári István, a Hello Tomorrow Hungary alapítója is megerősítette, hogy napjainkban nem a nagy globális vállalatok megállítása, illetve visszaszorítása a kulcs a fejlődéshez, valamint az emberek személyes védelméhez, hanem az, hogy megfelelő rendszerben működjenek, rájuk szabott jogi keretek között. 

 

Egyszerűbb kütyüket és környezetkímélő megoldásokat hozhat az 5G

Sokakat tölt el várakozással az 5G bevezetése, azonban érdemes figyelembe venni, hogy mindez nem a személyes kapcsolatainkra vagy az egyének életére lesz hatással, hanem az ipar fejlődésében hozhat óriási változásokat – mondta el Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati és kommunikációs igazgatója a konferencián. Jobbágy László, a Digitális Jólét Program ügyvezetője kiemelte, hogy az 5G megjelenésével egyszerre kerül a használatunkba több okos eszköz, például okos otthonok vagy akár okos autók, de mindemellett fontos azt is tudni, hogy az 5G leegyszerűsíti az eszközhasználatunkat és sokkal környezetkímélőbb technológiákat tesz lehetővé. 

 

A konferencia a Külgazdasági és Külügyminisztériummal való együttműködésben, a Nemzetközi Visegrádi Alap, valamint az MVM támogatásával valósult meg. A konferencia szakmai partnere a European Cybersecurity Forum, valamint a PMI Science volt. 

 

Izgalmas időket élünk a digitalizáció szempontjából is, melyek óriási – minden bizonnyal pozitív - változásokat hozhatnak a világon, a lényeg az, hogy ezeket a változásokat az emberiség hasznára fordítsuk, és megfelelő jogi keretrendszerben szabályozzuk a fejlődő technológia működését. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05