Kalauz LED izzókhoz

forrás: Prím Online, 2020. október 12. 10:26

Az elmúlt évtizedben a hagyományos izzókat folyamatosan felváltották a LED égők, de mit kell tudni erről a technológiáról és mik az előnyei? Cikkünkből kiderül!

A LED eredete

 

A LED technológiát nem is olyan régen, 1994-ben fejlesztette ki három japán tudós. Munkájuk jelentőségét mutatja, hogy 20 évvel később Nobel-díjjal ismerték el fáradozásaikat. A LED szó az angol Light Emitting Diode kifejezés rövidítése, amely magyarul annyit tesz: fényt kibocsátó dióda.

 

A LED lámpák működése

 

A LED lámpák neve ma már szinte teljesen összeforrt az energiatakarékossággal, ami nem véletlen, hiszen működésük során lényegesen kevesebb energiát igényelnek, mint hagyományos társaik. Takarékosságuk annak köszönhető, hogy a korábbi izzókkal szemben itt nem valamilyen fémszál izzítása idézi elő a fénykibocsátást, hanem az elektronok felszabadulása. Alacsony energiafelhasználása is ennek köszönhető, hiszen az áram nem hőtermelésre megy el, hanem szinte teljes egészében világításra. A LED lámpák emiatt nagyon biztonságosak, akár működés közben is megfoghatóak, mert egyáltalán nem forrósodnak fel.

 

Előnyei

 

A LED lámpák az energiatakarékosság mellett még további előnyökkel is rendelkeznek, de melyek is ezek?

 

 • A modern LED izzók körülbelül 50-szer tartósabbak, mint hagyományos társaik, akár 50.000 órán át is működtethetők.
 • Az állandó kapcsolgatás sem csökkenti az élettartamukat.
 • Szerkezetükben nincsenek mozgó vagy felforrósodó alkatrészek, ahogy gázok sem, így rázkódás hatására sem hibásodnak meg.
 • Bár vételáruk magasabb, a hosszabb élettartam és az energiatakarékosság miatt mindenképpen pénz spórolható meg a használatukkal.
 • Felkapcsolást követően azonnal teljes fényerővel világítanak, hiszen nem kell bemelegedniük.
 • Fókuszált fényükkel oda világítanak, ahol arra szükség van.
 • A LED égőkre korábban jellemző hideg fény helyett kellemes, meleg fényű modellek is kaphatók, ahogy szinte bármilyen színárnyalat is.
 • Gyakran korszerű fényerő szabályozóval állítható fényük erőssége.

 

A LED lámpák fajtái

 

 • LED körte izzók: hagyományos foglalattal rendelkező nagyobb teljesítményű és nagyobb fényerővel rendelkező fényforrások, így tágasabb terek megvilágítására is alkalmasak, amelyek akár mozgásérzékelős kivitelben is kaphatók.
 • LED spotizzók: ezek a jellegzetes spotfoglalattal rendelkező izzók bár kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, fényerejük viszont nem marad el a körteizzókétól, viszont azoknál lényegesen jobban fókuszáltak.
 • LED gyertyaizzók: hagyományos foglalattal rendelkező, de a körteizzóknál kisebb méretű és kisebb teljesítményű fényforrások.

 

Akármilyen LED izzóra is van szüksége, a VasMuszakiBolt.hu weboldalának széles kínálatában garantáltan megtalálja majd a szükséges típust.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elektromos autót csak szakértőtől!

Cipőt a cipőboltból, elektromos autót csak szakértőtől? Még szép! Sok előnye van annak, hogy valódi szakértőtől vásároljuk meg új kedvencünket. Számos dologban tud segíteni egy hozzáértő szakember. Valóban kényelmessé tudja tenni az új autónk beszerzését, és akár a későbbi szervizelését is. De nézzük is, hogy miért mondom ezt.

2021. november 16. 17:21

Szüreti mulatság – hagyományőrzés ősszel

A hagyományaink közül a szüret az, amely a történelem során szinte mindig többről szólt, mint a munkafolyamatról. Egy olyan hagyományőrzés ez ma, amely mindig az ünnepről és a szüreti mulatságról szólt.

2021. november 1. 17:18

Hogyan válassz megfelelő konyhabútort?

Végre belevágnál, hogy megvalósítsd álmaid konyháját, de elveszel a konyhabútorok rengetegében? Aggodalomra semmi ok, csupán néhány szempontot szükséges szem előtt tartanod a választás során. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelned!

2021. november 1. 17:15

Így vásároljunk (használt) biciklit

Kerékpár beszerzése előtt a legtöbbünkben megfogalmazódik, hogy vajon használt vagy új biciklire tegyünk-e szert. Nyilvánvalóan mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, a döntés meghozatala azonban sokszor nehéz.

2021. november 1. 17:11

Szállítani kell valamit? Ne feledkezz meg a megfelelő rögzítésről!

Költözöl? Alaposan bevásároltál? Esetleg leárazás volt valamelyik bútorüzletben? Akárhogy is, ha te fogod hazaszállítani a megvásárolt dolgokat, nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy hogyan teheted meg ezt biztonságosan. Főleg abban az esetben, ha a rakományod komolyabb súlyt képvisel.

2021. november 1. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom

2021. december 8. 18:01

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45