Kalauz LED izzókhoz

forrás: Prím Online, 2020. október 12. 10:26

Az elmúlt évtizedben a hagyományos izzókat folyamatosan felváltották a LED égők, de mit kell tudni erről a technológiáról és mik az előnyei? Cikkünkből kiderül!

A LED eredete

 

A LED technológiát nem is olyan régen, 1994-ben fejlesztette ki három japán tudós. Munkájuk jelentőségét mutatja, hogy 20 évvel később Nobel-díjjal ismerték el fáradozásaikat. A LED szó az angol Light Emitting Diode kifejezés rövidítése, amely magyarul annyit tesz: fényt kibocsátó dióda.

 

A LED lámpák működése

 

A LED lámpák neve ma már szinte teljesen összeforrt az energiatakarékossággal, ami nem véletlen, hiszen működésük során lényegesen kevesebb energiát igényelnek, mint hagyományos társaik. Takarékosságuk annak köszönhető, hogy a korábbi izzókkal szemben itt nem valamilyen fémszál izzítása idézi elő a fénykibocsátást, hanem az elektronok felszabadulása. Alacsony energiafelhasználása is ennek köszönhető, hiszen az áram nem hőtermelésre megy el, hanem szinte teljes egészében világításra. A LED lámpák emiatt nagyon biztonságosak, akár működés közben is megfoghatóak, mert egyáltalán nem forrósodnak fel.

 

Előnyei

 

A LED lámpák az energiatakarékosság mellett még további előnyökkel is rendelkeznek, de melyek is ezek?

 

 • A modern LED izzók körülbelül 50-szer tartósabbak, mint hagyományos társaik, akár 50.000 órán át is működtethetők.
 • Az állandó kapcsolgatás sem csökkenti az élettartamukat.
 • Szerkezetükben nincsenek mozgó vagy felforrósodó alkatrészek, ahogy gázok sem, így rázkódás hatására sem hibásodnak meg.
 • Bár vételáruk magasabb, a hosszabb élettartam és az energiatakarékosság miatt mindenképpen pénz spórolható meg a használatukkal.
 • Felkapcsolást követően azonnal teljes fényerővel világítanak, hiszen nem kell bemelegedniük.
 • Fókuszált fényükkel oda világítanak, ahol arra szükség van.
 • A LED égőkre korábban jellemző hideg fény helyett kellemes, meleg fényű modellek is kaphatók, ahogy szinte bármilyen színárnyalat is.
 • Gyakran korszerű fényerő szabályozóval állítható fényük erőssége.

 

A LED lámpák fajtái

 

 • LED körte izzók: hagyományos foglalattal rendelkező nagyobb teljesítményű és nagyobb fényerővel rendelkező fényforrások, így tágasabb terek megvilágítására is alkalmasak, amelyek akár mozgásérzékelős kivitelben is kaphatók.
 • LED spotizzók: ezek a jellegzetes spotfoglalattal rendelkező izzók bár kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, fényerejük viszont nem marad el a körteizzókétól, viszont azoknál lényegesen jobban fókuszáltak.
 • LED gyertyaizzók: hagyományos foglalattal rendelkező, de a körteizzóknál kisebb méretű és kisebb teljesítményű fényforrások.

 

Akármilyen LED izzóra is van szüksége, a VasMuszakiBolt.hu weboldalának széles kínálatában garantáltan megtalálja majd a szükséges típust.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kalauz LED izzókhoz

Az elmúlt évtizedben a hagyományos izzókat folyamatosan felváltották a LED égők, de mit kell tudni erről a technológiáról és mik az előnyei? Cikkünkből kiderül!

2020. október 12. 10:26

Hozd össze a családot kooperatív társasjátékkal!

A társasjátékozás remek időtöltés és kikapcsolódás az egész család számára, persze csak ha nem vérre menő küzdelemmé válik, amelyet hisztirohamok és veszekedések sorozata követ. Ahhoz, hogy valóban jól érezzük magunkat a játék során, és igazi családként tudjunk működni, érdemes kipróbálni a kooperatív társasjátékokat, ahol közösen küzdhetünk egy közös cél eléréséért.

2020. október 11. 10:30

Az örökrózsákról röviden

Biztosan neked is van olyan ismerősöd, aki előszeretettel osztja meg a különböző élményeit, így tuti, hogy nem maradhatott ki a képek közül egy vagy több rózsadoboz. Ezek különleges ajándékok, hiszen akár évekig is gyönyörködtethetik a tulajdonosát. Lássuk, hogy mit is kell tudni róluk!

2020. október 11. 09:18

Jótékonykodj gyógyszerkészítményekkel!

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy egy nagyszerű társadalmi szerepvállalási program részese lehetsz, mindezt kényelmesen, otthonról? A következő cikkben egy olyan jótékonysági programról lesz szó, amely életbevágó gyógyszerkészítményekhez juttatja azokat, akik nem engedhetik meg maguknak a vásárlást. Légy részese, hiszen minden pozitív tettet visszakapunk az életben!

2020. október 10. 08:54

Miről ismerszik meg egy profi konténeres szállítócég?

Ha szükséged van valamire, akkor mindegy, hogy honnan szerzed be? Az attól függ, igaz? Mert ha egy pár ezer forintos termékről van szó, akkor valószínűleg az ár dönt, nem az, hogy kitől veszed. De ha szolgáltatásról van szó, akkor nagyon nem mindegy, hogy milyen az a cég, akitől a szolgáltatást igénybe veszed. Nincs ez másképp a konténeres szállítócégek esetében sem, akiktől szolgáltatást vásárolhatunk, melynek nem mindegy, hogy milyen a minősége.

2020. október 8. 10:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás