Kalauz LED izzókhoz

forrás: Prím Online, 2020. október 12. 10:26

Az elmúlt évtizedben a hagyományos izzókat folyamatosan felváltották a LED égők, de mit kell tudni erről a technológiáról és mik az előnyei? Cikkünkből kiderül!

A LED eredete

 

A LED technológiát nem is olyan régen, 1994-ben fejlesztette ki három japán tudós. Munkájuk jelentőségét mutatja, hogy 20 évvel később Nobel-díjjal ismerték el fáradozásaikat. A LED szó az angol Light Emitting Diode kifejezés rövidítése, amely magyarul annyit tesz: fényt kibocsátó dióda.

 

A LED lámpák működése

 

A LED lámpák neve ma már szinte teljesen összeforrt az energiatakarékossággal, ami nem véletlen, hiszen működésük során lényegesen kevesebb energiát igényelnek, mint hagyományos társaik. Takarékosságuk annak köszönhető, hogy a korábbi izzókkal szemben itt nem valamilyen fémszál izzítása idézi elő a fénykibocsátást, hanem az elektronok felszabadulása. Alacsony energiafelhasználása is ennek köszönhető, hiszen az áram nem hőtermelésre megy el, hanem szinte teljes egészében világításra. A LED lámpák emiatt nagyon biztonságosak, akár működés közben is megfoghatóak, mert egyáltalán nem forrósodnak fel.

 

Előnyei

 

A LED lámpák az energiatakarékosság mellett még további előnyökkel is rendelkeznek, de melyek is ezek?

 

 • A modern LED izzók körülbelül 50-szer tartósabbak, mint hagyományos társaik, akár 50.000 órán át is működtethetők.
 • Az állandó kapcsolgatás sem csökkenti az élettartamukat.
 • Szerkezetükben nincsenek mozgó vagy felforrósodó alkatrészek, ahogy gázok sem, így rázkódás hatására sem hibásodnak meg.
 • Bár vételáruk magasabb, a hosszabb élettartam és az energiatakarékosság miatt mindenképpen pénz spórolható meg a használatukkal.
 • Felkapcsolást követően azonnal teljes fényerővel világítanak, hiszen nem kell bemelegedniük.
 • Fókuszált fényükkel oda világítanak, ahol arra szükség van.
 • A LED égőkre korábban jellemző hideg fény helyett kellemes, meleg fényű modellek is kaphatók, ahogy szinte bármilyen színárnyalat is.
 • Gyakran korszerű fényerő szabályozóval állítható fényük erőssége.

 

A LED lámpák fajtái

 

 • LED körte izzók: hagyományos foglalattal rendelkező nagyobb teljesítményű és nagyobb fényerővel rendelkező fényforrások, így tágasabb terek megvilágítására is alkalmasak, amelyek akár mozgásérzékelős kivitelben is kaphatók.
 • LED spotizzók: ezek a jellegzetes spotfoglalattal rendelkező izzók bár kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, fényerejük viszont nem marad el a körteizzókétól, viszont azoknál lényegesen jobban fókuszáltak.
 • LED gyertyaizzók: hagyományos foglalattal rendelkező, de a körteizzóknál kisebb méretű és kisebb teljesítményű fényforrások.

 

Akármilyen LED izzóra is van szüksége, a VasMuszakiBolt.hu weboldalának széles kínálatában garantáltan megtalálja majd a szükséges típust.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kalauz LED izzókhoz

Az elmúlt évtizedben a hagyományos izzókat folyamatosan felváltották a LED égők, de mit kell tudni erről a technológiáról és mik az előnyei? Cikkünkből kiderül!

2020. október 12. 10:26

Hozd össze a családot kooperatív társasjátékkal!

A társasjátékozás remek időtöltés és kikapcsolódás az egész család számára, persze csak ha nem vérre menő küzdelemmé válik, amelyet hisztirohamok és veszekedések sorozata követ. Ahhoz, hogy valóban jól érezzük magunkat a játék során, és igazi családként tudjunk működni, érdemes kipróbálni a kooperatív társasjátékokat, ahol közösen küzdhetünk egy közös cél eléréséért.

2020. október 11. 10:30

Az örökrózsákról röviden

Biztosan neked is van olyan ismerősöd, aki előszeretettel osztja meg a különböző élményeit, így tuti, hogy nem maradhatott ki a képek közül egy vagy több rózsadoboz. Ezek különleges ajándékok, hiszen akár évekig is gyönyörködtethetik a tulajdonosát. Lássuk, hogy mit is kell tudni róluk!

2020. október 11. 09:18

Ékszereink helyes tisztítása

Minden bizonnyal mindenki számára ismerős a helyzet, amikor sportolás vagy kertészkedés közben jut eszünkbe, hogy elfelejtettük levenni az ékszereket. Ha gyakran keveredünk ilyen szituációba - attól függően, hogy milyen alapanyagból készült ékszereket viselünk -, az idő vasfoga gyorsítva fog meglátszódni kedvenc darabjainkon. 

2020. október 11. 08:37

Jótékonykodj gyógyszerkészítményekkel!

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy egy nagyszerű társadalmi szerepvállalási program részese lehetsz, mindezt kényelmesen, otthonról? A következő cikkben egy olyan jótékonysági programról lesz szó, amely életbevágó gyógyszerkészítményekhez juttatja azokat, akik nem engedhetik meg maguknak a vásárlást. Légy részese, hiszen minden pozitív tettet visszakapunk az életben!

2020. október 10. 08:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás