Eljött a hiperhatékony épületek kora

forrás: Prím Online, 2020. október 21. 09:36

Az idei Innovation Summit online esemény keretében mutatta be a Schneider Electric az épületek jövőjéről alkotott vízióját. A társaság energiamenedzsment és automatizációs megoldásai révén átléphetünk a hiperhatékony épületek korszakába, ami jelentős megtakarítást eredményezhet üzemeltetőknek és bérlőknek egyaránt, illetve pozitív hatással lehet az egész bolygónkra.

Az épületek létrehozására és működtetésére megy el a világ energiafelhasználásának mintegy 30 százaléka a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint, miközben a bennünket körülvevő épületek felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel 40 százalékáért. Azonban már rendelkezésre állnak azok a technológiák, amelyek segíthetnek ezeknek az értékeknek a megváltoztatásában. 

 

A Schneider Electric az idei, online megtartott Innovation Summit keretében mutatta be „Building of the Future” (A jövő épületei) keretrendszerét, ami egyesíti az energiamenedzsment és az automatizáció legújabb digitális megoldásait annak érdekében, hogy fenntarthatóbb, a váratlan helyzetekhez alkalmazkodni képes, hiperhatékony és emberközpontú épületeket lehessen létrehozni. 

 

„A felmerülő régi és új szükségszerűségek egyaránt formálják, hogyan gondolkodik a világ az épületekről. Ha már a tervezésnél a megfelelő megközelítést alkalmazzuk és felhasználjuk az új digitális technológiákat, akkor a bolygónk, a befektetők, az ingatlanfejlesztők és az épületek bérlőinek igényeit is ki tudjuk szolgálni kényszerű kompromisszumok nélkül. Az épületek kulcsszerepet játszanak abban, hogy mind a gazdaság, mind a környezetünk egészséges legyen és égető szükség van arra, hogy alkalmazzuk a már rendelkezésre álló legjobb megoldásokat a létező és az új épületeinknél egyaránt” - mutatott rá Laurent Bataille, a Schneider Electric Digitális Energia divízió ügyvezető alelnöke. 

 

 

A mostani Covid19-járvány is rámutatott arra, mennyire fontos, hogy az épületek is képesek legyenek az alkalmazkodásra, hiszen nagyon gyorsan változnak az üzleti prioritások: egyik pillanatról a másikra módosul, hogy mennyien dolgoznak adott létesítményben, milyen intenzitású hűtésre-fűtésre, vagy éppen szellőztetésre van szükség. A különleges helyzet pedig magát a fenntartást is befolyásolhatja, hiszen nem feltétlenül áll rendelkezésre akkora személyzet, mint hagyományos körülmények között, illetve olyan helyzet is előfordulhat, hogy a gazdasági problémák miatt egész egyszerűen kevesebb jut az épület fenntartására. 

 

Az új digitális technológiák azonban számottevő mértékben javíthatnak az ingatlanok alkalmazkodóképességén. A Schneider Electric EcoStruxure Power megoldása digitalizálja a villamos infrastruktúra működtetését és fenntartását, nagyobb megbízhatóságot, stabilabb hálózatot és nagyobb kontrollt kínálva az üzemeltetők számára. A Connected Room Solution pedig lehetővé teszi, hogy a felhasználók modernizálják és jövőtállóvá tegyék egy épület infrastruktúráját, lehetőséget kínálva a rendelkezésre álló terek funkciójának egyszerű megváltoztatására, illetve a kapacitás növelésére és csökkentésére az adott létesítmény teljes életciklusában.

 

Annak érdekében, hogy megfeleljenek a környezeti és üzleti elvárásoknak, az épületeknek hiperhatékonnyá kell válniuk a tervezési folyamattól kezdve az építésen át a működtetésig és karbantartásig. A Schneider Electric EcoStruxure Building nyílt, felhőalapú, innovatív platformja lehetővé teszi az energiaelosztás és -menedzsment, az épületautomatizációs megoldások és az IT rendszerek integrációját, hogy az üzemeltetőknek rendelkezésükre álljon minden adat és elemzési képesség és így a legjobb információk birtokában hozhatnak döntéseket. 

 

Jelenleg világszerte 30 millió olyan középfeszültségű kapcsolóberendezés (swithgear) található az épületekben, amelyekben kén-hexafluoridot (SF6) használnak, ami egy potenciálisan üvegházhatású gáz. A Schneider Electric „Green Premium Program” keretében a társaság egy olyan középfeszültségű kapcsolóberendezést fejlesztett ki, ami SF6 gáz helyett tiszta levegőt alkalmaz, amivel az épületek fenntarthatósága és biztonsága is javul. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Klímabarát kismegszakítókat dob piacra a Schneider Electric

A Schneider Electric piacra dobja első, újrahasznosított műanyagot tartalmazó kismegszakítóit a Resi9 termékcsalád részeként. Az új termékek több mint 50 százalékban újrahasznosított műanyagból készülnek, gyártásuk során pedig a korábbi modellekhez képest 14 százalékkal alacsonyabb a CO2-kibocsátás.

2023. március 23. 11:13

Megnyílt a regisztráció az idei Smart Factory ConnAction ipar 4.0 konferenciára

Az ipar 4.0 témakörének egyik legjelentősebb hazai eseménye 2023. június 7-8-9. között várja az érdeklődőket Esztergomban.

2023. március 22. 21:23

Robbanás előtt a vállalati automatizáció

Az elmúlt években csúcsra pörgött a vállalati digitalizáció: 2022-ben 1,6 billió dollárt költöttek erre világszerte, 2026-ra pedig várhatóan meg is duplázódik ez az összeg. Ahogy a cégek a gazdasági és piaci kihívások közepette a költség- és erőforrásigények csökkentésének és az üzleti folyamatok optimalizálásának útjait keresik, egyre több területen kerül előtérbe a hiperautomatizáció. Ennek köszönhetően ugyanis az eddig időigényes, több kolléga közreműködését igénylő munkafolyamatok elvégzését a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a robotikai eszközeivel automatizálhatják. 

2023. március 22. 18:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48